ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Zou dit het smelten van de gletsjers tegengaan?

Door Natasja Hoogstede

Wanneer de skipistes niet voldoende besneeuwd zijn bieden sneeuwkanonnen zeker uitkomst. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hopen complete gletsjers op deze manier te redden.

In de zomer in de Zwitserse gemeente Pontresina, kom je een vreemd tafereel tegen. Hier zie je een gletsjer die compleet is bedekt met witte dekens. Niet bedoeld als kunstwerk, ook niet om te knuffelen maar op deze manier proberen omwonenden te voorkomen dat de gletsjer, De Diavolezza, weg smelt de komende decennia. Het blijkt een goed idee, want de krimp van deze kleine gletsjer lijkt gestuit.

Diavolezza gletsjer
Diavolezza bergketen. Bron: Wikipedia

Het probleem van het wegsmelten van gletsjers is een grote zorg. De gletsjers in de Zwitserse Alpen zijn tussen 2000 en 2010 elk jaar 40 tot 140 centimeter dunnen geworden. Men verwacht dat over een jaar of dertig de kleine gletsjers gewoon weg zijn verdwenen volgens Walter Immerzeel, fysisch-geograaf aan de Universiteit Utrecht.

De Morteratsch-gletsjer

Een ander probleem binnen de gemeente Pontersina is het smelten van de Morteratsch-gletsjer. Dit is de toeristische trekpleister van de regio en al bijna 6 kilometer korter geworden sinds 1850. Hij is te groot en te ruw om te bedekken met dekens helaas. De lokale bevolking loopt hierdoor ook een hoop inkomsten mis omdat toeristen wegblijven wanneer er te weinig skimogelijkheden over zijn.

Morteratsch
Morteratsch gletsjer. Bron: Wikipedia Klik hier voor een zeer grote afbeelding.

Is er geen andere manier om het smelten tegen te gaan?

Volgens Hans Oerlemans, hoogleraar meteorologie aan de Universiteit van Utrecht remt een sneeuwdeken het smelten van kleine gletsjers voldoende. Een witte sneeuwlaag weerkaatst meer zonlicht dan de oppervlakte van een niet bedekte gletsjer. Hierdoor smelt het ijs eronder minder snel. Door een vierkante kilometer aan de onderkant van deze gletsjer in de zomer te bedekken, zal hij na vijftien jaar 800 meter langer zijn dan zonder die bedekking. Het moet nog blijken of het de krimp helemaal tegen kan gaan, dat hangt af van de snelheid waarmee het klimaat opwarmt.

Dure oplossing

Of dit in de toekomst de oplossing is valt nog te bezien. Want hoe het ook uitpakt, het is een dure oplossing. Sneeuw maken en verspreiden met traditionele sneeuwkanonnen vraagt te veel energie. Sneeuwlansen, meer in vorm van een buis zijn zuiniger maar daarvan heb je er dan ook twee-tot drieduizend van nodig. Er moet dus een nieuw systeem worden ontwikkeld volgens Oerlemans.

gletsjers
Diavolezza Gletsjer

Bijvoorbeeld een kabelbaansysteem met een sneeuwspuiter die heen en weer beweegt over de gletsjer. Als de huidige test succesvol blijkt gaat hij onderzoeken of bedrijven en technische scholen een dergelijke machine willen gaan ontwikkelen. Hij denkt dat de grootste problemen niet zozeer technisch zijn maar financieel. Maar hij kan zich voorstellen dat deze oplossing voor een skiresort, waarin veel geld omgaat, kan helpen.


Lees hier over de afgebroken gletsjer in het Zwitserse Saas-Fee


 

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.