Verblijf je in de buurt van de Flüelapass en houd je van bergwandelen? Dan moet je deze wandeling een keer gemaakt hebben. Een 11 kilometer lange rondwandeling brengt je langs de mooiste bergmeertjes van de regio Davos. Lees snel verder voor een uitgebreid fotoverslag en routebeschrijving. De Flüelapass in Graubünden verbindt Davos met het noordelijke deel van het Engadin. Verscholen achter de Flüelapass liggen een aantal prachtige bergmeren die relatief makkelijk te bereiken zijn. Het is dan ook een populaire (berg)wandelroute.

Het beginpunt van de rondwandeling

De route start op de Flüelapass bij Wägerhus, een klein vrijstaand huisje wat hoger op de Flüelapass aan de Davoser zijde in een scherpe bocht. Voor Wägerhus is een bushalte en in de andere hoek van de bocht is een parkeerplaats. Let wel op als je met de bus reist: Er rijdt maar 1 buslijn over de Flüelapass, de bus tussen Davos Platz en Susch, en de bustijden zijn beperkt. Deze bus rijdt ongeveer vanaf eind juni tot en met midden oktober. De bustijden kun je checken op www.fahrplanfelder.ch.

De route

Joriseen
Kaart rondwandeling Jöriseen (© Desiree van Oeffelt)

Wij hebben deze route al vaker gelopen en onze voorkeur gaat er naar uit om de route tegen de wijzers van de klok in te lopen. De beste uitzichten hebben we dan wat later op de dag. Niet lang nadat we gestart zijn vanaf Wägerhus komt er een afslag richting Winterlücke, een bergpas op 2.787 meter hoogte. Deze afslag nemen wij en zigzaggen naar boven. Heel steil is het pad niet, dus ook voor een beginnende bergwandelaar is deze route goed te doen. Bovendien is het een rondwandeling van gemiddeld 4 uur in totaal, dus er is genoeg tijd over mocht je er wat langer over doen.

Joriseen
Uitzicht op de Flüelapass (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Wandelpad richting Winterlücke (© Desiree van Oeffelt)

Als we dichter bij Winterlücke komen, lopen we ook steeds meer langs los gestorte rotsblokken. In maart 2019 is hier voor het laatst een deel van de Flüela Wisshorn afgebroken. Dit wordt toegeschreven aan de klimaatveranderingen, de erosie door het smelten van de gletsjer / smelten van de permafrost.

Joriseen
Bijna op Winterlücke (© Desiree van Oeffelt)

Winterlücke 2.787m

We komen aan op Winterlücke en dan schrik je toch weer hoeveel kleiner de Jörigletsjer is. Dit jaar ligt er ook verbazend weinig of geen sneeuw op plekken waar in voorgaande jaren altijd sneeuw was begin juli. Vandaag moeten we het doen met een paar zielige restjes.

Joriseen
Meertjes bij Winterlücke (© Desiree van Oeffelt)

Iets voorbij Winterlücke liggen een paar kleine bergmeertjes. Dit zijn nog niet de Jöriseen. De meeste wandelaars lopen hier dan ook snel voorbij. Ik ga de meertjes nog even van dichtbij bekijken, in mijn ogen is ieder bergmeertje prachtig.

Joriseen
Het meest linkse meertje bij Winterlücke (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Het meest rechtse meertje bij Winterlücke (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Heerlijk om hier te zitten toch? (© Desiree van Oeffelt)

Jöriseen

We gaan verder en zetten de tocht in naar beneden. Ja we moeten naar beneden! Voor deze rondwandeling moet je dus 2x een bergpas over. Een kleine troost: de tweede klim naar boven is minder ver omhoog dan de eerste. En het uitzicht wat zich dan achter je ontpopt, maakt het meer dan de moeite waard. Maar dit komt later. Tijdens de afdaling heb je al snel uitzicht op de Jöriseen. En geloof het of niet, de uitzichten worden vandaag alleen nog maar beter!

Joriseen
Uitzicht op het grootste meer van Jöriseen (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Nog even afdalen over een blokkenveld en we staan bij 1 van de Jöriseen (© Desiree van Oeffelt)

Even genieten in het gras van het uitzicht. Een eind verderop neemt iemand een duik in het meer. Hij was er ook heel snel weer uit, brrrrrrrr. Wij genieten maar even gewoon op het droge van het zonnige weer.

Joriseen
Genieten aan de waterkant (© Desiree van Oeffelt)

We kijken hierboven in de richting van de Jöriflesspass. Er zijn meerdere mogelijke routes te nemen natuurlijk, waaronder via de Jöriflesspass naar Röven (ook op de Flüelapass) of doorlopen naar Berghaus Vereina of Klosters. Voor deze rondwandeling moeten wij echter nu de wandelbordjes naar Jöriflüelafurgga volgen, de tweede bergpas waar we vandaag overheen gaan op 2.723 meter hoogte. We slaan dus linksaf en komen nu langs het meest opvallende en grootste meer van de Jöriseen. En met die zon van vandaag kleurt zo’n meer nog eens extra.

Joriseen
Bizar hoe zo’n meertje kleurt in de zon (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
De achterliggende vallei richting Berghaus Vereina (© Desiree van Oeffelt)

We verlaten het gemarkeerde wandelpad even en lopen een stukje om het meer heen. Gewoonweg prachtig! Hier wil je toch zo lang mogelijk van genieten?

Joriseen
Zittend aan de waterkant (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Steeds meer wolken in aantocht die schaduwen leggen over de omringende bergen (© Desiree van Oeffelt)

Jöriflüelafurgga 2.723m

Langzamerhand gaan we richting Jöriflüelafurgga. Van afstand ziet het eruit als een hele klim. Maar ga gerust regelmatig stil staan om achterom te kijken, want man, wat een uitzicht!

Joriseen
Richting Jöriflüelafurgga (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Vergeet niet achterom te kijken! (© Desiree van Oeffelt)

Hieronder zie je de laatste klim naar Jöriflüelagurgga. Het bovenste deel van het pad is wat smaller, maar er hangen touwen voor de mensen die wat extra houvast willen. Nu er geen sneeuw meer op het pad ligt, is het in feite niet nodig. Eenmaal boven is het voor de laatste maal genieten van het prachtige uitzicht over Jöriseen.

Joriseen
Uitzicht net voor Jöriflüelafurgga (© Desiree van Oeffelt)

Terug naar Wägerhus / Flüelapass

Inmiddels nemen de wolken steeds meer de overhand. Gelukkig zijn ons nog wel wat zonnestralen gegund. Vanaf hier loopt het pad nog heel lichtjes omhoog langs de wand van de Jörihorn (2.845m). Voor de avonturiers / ervaren bergwandelaars onder ons is deze berg vanaf het wandelpad in ongeveer 20 minuten te beklimmen. Vlak voordat het wandelpad een scherpe bocht naar links maakt, kun je rechts de berg omhoog. Let wel op: er zijn geen markeringen en het is erg smal op de top.
Marcel heeft de klim nog even gemaakt, ik kon vanwege een blessure helaas niet mee. Ik genoot ondertussen van het prachtige uitzicht aan deze kant van de route.

Joriseen
Flüela Wisshorn met de Jörigletsjer op de achtergrond (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Hier gaan wij zo naar beneden (© Desiree van Oeffelt)

Ook hier is het pad niet al te steil en goed gemarkeerd. Op de laatste foto hieronder zie je dat de bergrivier de Flüelapass doorkruist. Hier is Wägerhus, het eindpunt van deze prachtige wandeldag.

Joriseen
Verdwalen zul je hier niet (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Het steen gaat al snel over in groen en bloemen (© Desiree van Oeffelt)
Joriseen
Het eindpunt is in zicht (© Desiree van Oeffelt)

Route samengevat

Totale lengte: 11 kilometer
Totaal stijgen en dalen: circa 900 meter

Wägerhus: 2.207m
Winterlücke: 2.787m
Jöriseen: 2.489m
Jöriflüelafurgga: 2.723m

Bustijden Flüelapass (eind juni t/m circa half oktober)
busverbinding tussen Davos Platz en Susch -> zie https://www.fahrplanfelder.ch en voer dan in: Wägerhus


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer