Kajakken in een winters Zwitserland
Kajakken in een winters Zwitserland
Een reisverhaal van Saskia Smulders
In de winter van 2018 was ik op uitnodiging van Interlaken Tourismus in het prachtige Interlaken waar ik in een winterse setting op het Brienzermeer ging kajakken.
Het meer dan uitstekende openbaar vervoer brengt me in het gehucht Bönigen, om de hoek van Interlaken. De bus stopt voor de deur van de High Tide Kayakschool en het enige wat ik hoef te doen is de straat over te steken en de deur open te doen. Daar staat de gids, of instructeur zo je wilt, al te wachten en sta ik ineens midden tussen….Tussen wat eigenlijk? Het blijken uiteindelijk de “dry suites” te zijn die ik straks aan moet trekken.
Prachtig turkoois blauw water
Het Brienzermeer is één van de twee meren waartussen Interlaken ligt. Het Thunermeer is het andere meer. Het Brienzermeer is bij uitstek geschikt om er op te kajakken, zowel in de winter als in de zomer. Het meer heeft een prachtig blauwe kleur en met de bergen die er rondom heen geplakt liggen, is het nu al een schitterend plaatje.
Maar zomaar in een kajak stappen en weg peddelen is er niet bij, want die dry suites die hangen nog steeds op ons te wachten. De instructeur reikt me een geel pak aan. Het ding bestaat uit één stuk waarmee meteen je helemaal ingepakt zit, mocht je onverhoopts op het ijskoude meer (4 graden slechts!) omslaan. Bij m’n nek en polsen sluit het rubber zich nauw om me heen en ook de voeten zijn geheel ingepakt. Het geeft me een veilig gevoel, maar ik was zeker niet van plan om om te slaan.
Wiebelig ding
Als ik geheel in het pak gehesen ben worden de peddels (met handschoenen, fijn!) uitgereikt en zetten we koers naar buiten. Daar liggen op de trailers de fel gekleurde kajakken. Eén voor één worden ze op de grond gehesen en gaan we “droog” oefenen. Als dat achter de rug is dragen we de kajaks naar de waterkant. Ik ga in de mijne zitten en word zachtjes het water opgeduwd. Een beetje onwennig – want wat wiebelt dat ding – steek ik mijn peddel in het water en vaar weg. Al gauw raak ik gewend aan het peddelen en aan de kajak en is het wiebelige gevoel verdwenen en kan ik vooral genieten.
We kajakken rustig naar de overkant van het meer. Af en toe stop ik met peddelen en geniet ik van de rust, van de prachtige bergen om me heen en van het schitterende blauwe water. Hier word je rustig van, zen bijna. Ik geniet me gek.
Van kajakken word ik rustig, Zen bijna. ik geniet.
Kajakken is vooral: genieten!
Als we aan de overkant van het meer zijn aangekomen leggen we aan en beklimmen een kleine ruïne die een schitterend uitzicht biedt over het meer. Intussen laat ook de zon zich van z’n beste kant zien en dat geeft de omgeving nog meer schoonheid….Hier kan ik wel aan wennen geloof ik!
Heel veel andere winterse activiteiten
In de regio Interlaken barst het van de andere, winterse activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van ijskarten, curlen of schaatsen tijdens ICE magic? Natuurlijk kun je op veel pekken skiën en snowboarden, bijvoorbeeld op de Niederhorn. Je kunt er bubbelen in een hottub daarbij genietend van kaasfondue. Oh, en dan vergeet ik bijna nog de traditionele Alpenhoornbouwer die prachtige alpenhoorns fabriceert. Ja, je mag zelf ook proberen er geluid uit te krijgen; iets wat niet bepaald meevalt. Natuurlijk kun je in Interlaken ook genieten van de Zwitserse specialiteiten kaas en chocolade of zelfs een heuse “Swiss Culture & Food” tour doen die je langs lokale fabrikanten en aanbieders leidt. Maar natuurlijk kun je er, als je houdt van de Zwitserse precisie, prachtige horloges kopen.
Getting there and away
Met de Swiss Travel Pass kun je onbeperkt door heel Zwitserland reizen, zowel via trein, bus als per boot. Super handig als je veel van Zwitserland wil zien; zelfs de prachtige routes van de Bernina en Glacier Express zijn mogelijk. Vliegen kun je 4 x per week met Swiss International Air LInes naar Zürich. Kijk op www.swiss.com voor meer informatie. Je reist dan per trein naar Interlaken. Het openbaar vervoer is er ronduit uitstekend en de bussen en treinen rijden praktisch altijd op tijd.
Eten en drinken
Interlaken kent talloze traditionele én hippe restaurants om er te eten en te drinken. Wij lunchten in restaurant Ox; een aanrader. Als je in Zwitserland bent eet je natuurlijk kaasfondue of raclette. Als je een fervent chocoladeliefhebber ben kun je terecht in één van de vele winkeltjes, bijvoorbeeld Swiss Chalet. Om je vingers bij af te likken!
Slapen
In (de buurt van) Interlaken stikt het van de accommodaties, variërend van lekker goedkoop in een hostel tot zeer sjiek in het vijf sterren hotel “Victoria Jungfrau” (de duurste kamer is er meer dan 3.500 euro per nacht). Wij sliepen in het gezellige hotel “Salzano“, dat over een eigen spa en wellness beschikt. Daarnaast sliepen we in het “Berghaus Niederhorn“.
Meer informatie over Zwitserland
* Informatie over (toeristisch) Zwitserland en boekingen: www.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30
* Informatie over de vakantieregio Bern-Berner Oberland: www.madeinbern.com
* Informatie over Interlaken Region: www.interlaken.ch
Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Swiss International Air Lines (SWISS), Swiss Travel System, BE! Tourismus AG, Interlaken Tourismus en Zwitserland Toerisme.
Lees hier alle outdoor reisverhalen van Mountainreporters
Saskia is fanatiek (reis)blogger en fotograaf. Ze houdt vooral veel van wintersport en is van het begin af aan betrokken bij SnowRepublic.nl, maar schrijft vanaf 2017 ook voor Mountainreporters.