In Zwitserland zijn de bergen hoog, te hoog eigenlijk. De vierduizendplussers zorgen ervoor dat een bergwandeling zich beperkt tot de flanken. Een echte beklimming is immers voor professionals met goede uitrusting en voorbereiding. Voor ons bezoek aan Lauterbrunnen in Berner Oberland heb ik toch een mooie pittige dagwandeling gevonden: de beklimming van de Schilthorn. Wij kozen voor de route via de Rotstockhütte.De Schilthorn

De Schilthorn is 2970 meter hoog en staat bekend als de James Bond berg vanwege de opnames voor “On Her Majesty’s Secret Service” in 1969. Op de top ligt een restaurant en een museum, deze zijn bereikbaar met een kabelbaan. De berg behoort nog tot de Vooralpen en ligt ‘face to face’ met de Alpenreuzen als de Jungfrau, Eiger en Mönch. Juist dat maakt deze wandeling juist zo mooi, het uitzicht op deze reuzen gedurende de tocht is onwaarschijnlijk mooi.

schilthporn westside
De Schilthorn (gezien vanaf de westzijde)

Lengte: 11,5 km Stijging: 1450m GPX file beklimming Schilthorn


Start

Het was juni 2020, ondanks corona konden we weer reizen. Wij verbleven op de camping in Lauterbrunnen (800+). Lauterbrunnen ligt in een diep uitgesneden gletsjerdal met vele watervallen die naar beneden kletteren. Lauterbrunnen is met de trein prima bereikbaar.

Lauterbrunnen
Lauterbrunnen

We startten de hike vanuit Mürren dat 800meter hoger boven de watervallen ligt, dus moesten we eerst met de kabelbaan naar Grütschalp en vervolgens met een treintje naar Mürren (1600+). We hadden prachtig uitzicht vanuit het treintje. Het combikaartje koop je gewoon onder in het dal bij de kabelbaan.

Uitzicht vanuit het treintje
Uitzicht vanuit het treintje

In Mürren startten wij de wandeling. Wij kozen voor de langere route naar de top via de Rotstockhütte zodat we via de achterzijde over de sensationele graad de Schilthorn zouden bereiken. Het eerste deel van de wandelroute tot aan de Rotstockhütte loopt samen met de Via Alpina, etappe C11-groen.

De Via Alpina is een netwerk van 5 lange-afstandwandelingen in de Alpen verdeeld in kleuren. Deze route staat duidelijk aangeven met bordjes.

Mürren
Mürren

Alpenreuzen

Het eerste stuk lopen we nog door het dorp met mooie boerderijen en een geplaveid pad. Het weer is prima, niet te heet. Links zien we de Eiger, Möch en Jungfrau (4158+) majestueus liggen.

Zicht op de Eiger en Jungfrau
Zicht op de Eiger en Jungfrau

We laten Mürren achter ons liggen en lopen tussen de Alpenweides door. We voelen ons klein in dit landschap.

Mürren
Mürren

Hier kun je nog voor de kortere klimroute naar de Schilthorn kiezen maar wij volgenden de bordjes Rostockhütte – Via Alpina.

Direct na de Spielbodenalp start de echte klim over een single trail zigzaggend steil omhoog net zoals mijn hartslag. We zitten hier op 1800+ en willen duidelijk te snel omhoog. Even rustig aan dus.

Nog meer alpenreuzen

Na deze pittige opwarmer vlakt het pad af en draaien we naar het westen. We genieten van het geweldige uitzicht aan onze linkerzijde. We kijken over een diep dal heen tegen de Ellstabhorn aan, met daarachter bovenuit torent de 3780 meter hoge Breit- en Grosshorn. Voor ons ligt de Gspaltenhorn (3436+).

We zijn omringt door een bloemenpracht en in de verte horen we de koeienbellen.

Niet veel later krijgen we voor het eerst de top van de Schilthorn in beeld. Deze ligt rechts van ons, honderden meters, hoger maar lijkt al zo dichtbij.

Op weg naar de Rostockhütte

Rostockhütte

Wij moeten eerst naar de Rostockhütte, deze ligt op 2042 meter. De hut komt na een wandeling van een twee uur in beeld. We nemen geen pauze en gaan aan het pittige deel van de klim beginnen. Hier volgen wij niet meer de Via Alpina maar volgen na de hut de route rechts richting Schilthorn – Rota Härd.

Langzaam loopt deze klim op, eerst nog door grasland maar na het oversteken van het uitgesleten beekdal wordt het steeds rotsachtiger en is het wandelen echt klimmen geworden.

Even omkijken waar de Rostockhütte al ver achter ons ligt.
Even omkijken waar de Rostockhütte al ver achter ons ligt.

Het pad is prima maar steeds vaker komt er een handje aan te pas.

Sneeuwvelden

Vlak onder de graad moeten we nog een sneeuwveld over steken. Best tricky want het pad is nog niet echt uitgelopen in de sneeuw. We moeten dus oppassen dat we niet tientallen meters naar beneden glijden.

Rota Härd – de berggraad

Na het sneeuwveld is het nog een kort stuk naar een bewegwijzeringsbord. Deze staat aan het begin van de graadwandeling. Het punt hier heet; Rota Härd op 2683+.

Rota Härd
Rota Härd 2683+

Het uitzicht is wederom weergaloos. Weer word ik er stil van. Nu zien we alleen nog maar gesteente en sneeuw. Ook het zicht naar het noordwesten is geweldig.

Via de graad lopen we verder omhoog. Het pad is breed genoeg en niet gevaarlijk. Voor ons ligt een kleine bergpunt de Sattel. Deze laten we links liggen en lopen er omheen. Het pad draait langzaam naar het oosten met voor ons de Schilthorn op grijpbare afstand.

De graad met links de Sattel en de Schilthorn in de verte

We zien ook langzaam het weer veranderen. Wolken komen voorbij drijven, de wind is toegenomen en het wordt kouder. Links kijken we het dal Ufen Hublen in. Een groot ruim dal met veel sneeuwvelden. Dan beginnen we aan de laatste loodjes. De ijle lucht begint behoorlijk te drukken tijdens de inspanningen, af en toe ben ik zelfs een beetje dol. We zijn immers al 2km gestegen binnen 7 uur.

De graad wordt nu vlak onder de top smaller en grilliger. We moeten over rotsen klimmen langs kabels. We passeren een lange stalen trap waar je diep de afgrond in kijkt. Erg spectaculair allemaal.

Enkele passages zijn van trappen voorzien.

De top!

Dan is daar eindelijk de top in zicht. Door sneeuwresten lopen we naar het poortje van het hekwerk dat toeristen op de top moet tegenhouden middels een waarschuwingsbordje over het betreden van een gebied met Alpine gevaren.

Summit: Schilthorn 2970+
Summit: Schilthorn 2970+

Afgepeigerd, trots en voldaan lopen wij dan ineens tussen de frisse toeristen die comfortabel met de lift naar boven zijn gekomen. Alles hierboven staat in het teken van James Bond, wij genieten van onze sportieve prestatie en het mooie uitzicht.

Onweer en bliksem

De bewolking neem echter snel toe en nauwelijks als alle foto’s gemaakt zijn begint het te regenen en wat onweer. Niet fijn voor de afdaling, daarom besluiten we maar de lift terug te nemen. Het eerste het stuk gaat van de Schilhorn naar Birg op 2683+. De gondel zweeft hoog boven de Grauseewli als de bliksem inslaat. De stroom valt uit waardoor we stil komen te hangen… balen!

Gelukkig wordt na een minuut of vijf een noodaggregaat aangeslingerd en kunnen we verder waarna we een uurtje later voldaan aan de schnitzel zitten in Lauterbrunnen.


Route en getallen

Hoogteprofiel vanuit Mürren
Lengte: 11,5 km Stijging: 1450m
GPX file beklimming


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer