De Rhätische Bahn is onlosmakelijk verbonden met het Zwitserse kanton Graubünden. Deze treinenmaatschappij rijdt met haar kenmerkende rode treinen door het indrukwekkende alpenlandschap en over kunstwerken van stenen viaducten. Zoals het Landwasserviaduct, wellicht het meest gefotografeerde spoorviaduct van Zwitserland. In een drieluik heb ik relatief lichte wandelingen omschreven waar je zowel van de natuur als van de Rhätische Bahn kunt genieten. Hieronder deel 3: Zügenschlucht

De wandelroute

Dit verslag gaat over de wandelroute station Davos Monstein – Zügenschlucht – station Wiesen – Wiesenerviaduct – Filisur. Een afwisselende wandeling van in totaal 11 kilometer. We beginnen op station Davos Monstein. Maar we vertrekken vanaf station Filisur met de Nostalgiezug.

Nostalgiezug, in stijl naar het startpunt

Van half mei tot en met eind oktober rijdt twee maal per dag de Nostalgiezug op het traject Davos Platz-Filisur. En hoe leuk is het om in deze historische trein naar het beginpunt van deze wandeling te reizen! De Nostalgiezug draait mee in de normale dienstregeling, dus je hoeft geen speciaal kaartje te kopen. En heb je een gastenkaart omdat je in een deelnemend hotel logeert, dan is de treinreis gratis. Wij stappen in op station Filisur, maar starten vanaf station Davos Platz kan natuurlijk ook!

De treintijden van de Nostalgiezug voor 2022 vind je hier: rhb.ch/dampf-nostalgiefahrten/historische-fahrten

Zugenschlucht
Aankomst Nostalgiezug op station Filisur (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Even binnen gluren in 1 van de historische rijtuigen van de Nostalgiezug (© Desiree van Oeffelt)

Wij kiezen ervoor om in de panoramawagon te gaan zitten. Ten eerste heerlijk met dit mooie weer, ten tweede kunnen we dan optimaal genieten van het uitzicht. Een prachtig groene omgeving, bergen rondom, we rijden over viaducten en door tunneltjes. In zo’n open wagon is dat best een ervaring!

Zugenschlucht
Uitzicht vanuit de panoramawagon (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Uitzicht vanuit de trein op het wandelpad van de Zügenschlucht (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Station Davos Monstein, hier starten wij onze wandeling (© Desiree van Oeffelt)

Station Davos Monstein – Zügenschlucht – Station Wiesen

Eenmaal aangekomen op Station Davos Monstein stappen we uit de trein en slaan linksaf. We moeten een klein stukje terug lopen tussen het spoor en de weg. Voorbij het Bergbaumuseum gaan we links het wandelpad op. Dit is het begin van de Zügenschlucht en we volgen de bordjes naar station Wiesen. In maximaal 1,5 uur wandel je langs steile rotswanden, door tunneltjes en langs de rivier.

Zugenschlucht
We kijken even achterom naar de indrukwekkende wanden en de tunnel waar we zojuist doorheen zijn gewandeld (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Makkelijk wandelpad door de Zügenschlucht (© Desiree van Oeffelt)

Onderweg kun je lezen over de bouw van de oude Zügenstrasse rond 1874. Het pad waar wij nu op lopen was vroeger de autoweg naar Wiesen. Kun je het je voorstellen dat hier vroeger auto’s en postbussen reden? Naast ons slingert de rivier met ons mee. In het begin nog ongeveer op gelijke hoogte, later moeten we een flink eind omlaag kijken om de rivier te zien.

Zugenschlucht
Hier gaan we het spoor onderdoor. Niet veel eerder keken we nog vanuit de trein op dit wandelpad (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Naast ons slingert de rivier nog steeds met ons mee (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Tunnel met zij opening (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
De oude weg is goed verstevigd aan de zijkant (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Wederom een tunnel en niet veel later volgen geweldige uitzichten (© Desiree van Oeffelt)

Waterval

Dan komen we uit bij een waterval. Vanuit de trein is deze ook zichtbaar, echter heb je dan maar enkele ogenblikken om te kijken. Je komt namelijk een tunnel uit en 5 seconden later rijden we alweer een tunnel in. De conducteur waarschuwt altijd even, maar als je de verkeerde kant op kijkt, heb je de waterval al gemist.

Zugenschlucht
Bij de waterval gluren we even naar beneden (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Links zie je waar het water van de waterval heen gaat, rechts zie je het bovenste deel van de waterval. Het spoor gaat er overheen (© Desiree van Oeffelt)

Niet ver na de waterval naderen we station Wiesen. Hier pauzeren we even voor koffie met huisgemaakt gebak op het terras. Niet goedkoop, maar de porties zijn ruim en erg lekker!

Wiesenerviaduct

We steken nu het spoor over en volgen langs het spoor de bordjes richting Filisur. Het wandelpad gaat over het Wiesenerviaduct, deze ligt 5 minuten lopen vanaf station Wiesen. Vanaf het viaduct kijken we 200 meter de diepte in. Een eind verderop is er een uitkijkpunt. Vanaf hier kun je het viaduct nog beter bekijken.

De foto’s hieronder zijn overigens in een ander jaar gemaakt, op een minder zonnige dag.

Zugenschlucht
We verlaten station Wiesen en lopen aan de andere kant van het spoor richting het Wiesenerviaduct (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
We kijken 200 meter de diepte in vanaf het Wiesenerviaduct (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Uitzicht de kloof in vanaf het Wiesenerviaduct (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Wiesenerviaduct gezien vanaf uitkijkpunt (© Desiree van Oeffelt)

Station Wiesen – Station Filisur

Vanaf het uitkijkpunt volgen we het zandpad door het bos richting Filisur. Onderweg staan diverse borden die ons iets willen leren over de natuur. Dat zie je vaak in Zwitserland, dit soort natuurleerpaden.

Zugenschlucht
Het bospad naar Filisur (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Eén van de oudere leerpad borden (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Links een nieuwer leerpad bord, rechts een Turkse lelie (© Desiree van Oeffelt)

Vanaf station Wiesen is het ongeveer 1,5 uur lopen naar Filisur. De route er naar toe gaat overigens wat meer op en af dan de route tussen station Davos Monstein en station Wiesen. Maar het is een echte natuurwandeling, dus we genieten vooral van de omgeving. Onderweg spotten we een eekhoorn, maar ook vliegt er af en toe een notenkraker over.

Zugenschlucht
Markeringen op de boom, al zul je hier niet snel verdwalen (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Goed blijven opletten, wellicht spot je wel een notenkraker of een eekhoorn (© Desiree van Oeffelt)

Hoe dichter we bij Filisur komen, hoe opener het uitzicht wordt. In de verte zien we het dorp Schmitten liggen. We moeten nog even een helling over en kijken dan over het dorp Filisur uit. Het station ligt bovenaan in het dorp.

Zugenschlucht
We komen dichterbij Filisur, aan de rechterkant in de verte zien we de kerk van het dorpje Schmitten (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Station Filisur is in zicht, nog even onder het spoor door en we zijn er (© Desiree van Oeffelt)

Ik schreef in het vorige verslag over de route van station Filisur naar het Landwasserviaduct (klik hier voor dit verslag – etappe 3). Vanaf de brugpijlers van het Landwasserviaduct gaat er een wandelpad richting station Wiesen. Het is dus ook mogelijk om deze etappe te combineren met bovenstaande route tussen station Wiesen en station Filisur.


Nuttige info

Wandeling samengevat
Lengte: circa 11 kilometer
Hoogteverschil: 220 meter stijgen, 490 meter dalen

Treintijden Nostalgiezug voor 2022: rhb.ch/dampf-nostalgiefahrten/historische-fahrten
Meer informatie over deze wandeling lees je hier -> wegwandern.ch/listing/wanderung-davosmonstein-wiesen-filisur
Meer informatie over de Zügenschlucht en wandelingen in de buurt lees je hier -> www.igzl.ch/1003.html

Zugenschlucht
Kaart Zugenschlucht – van station Davos Monstein naar station Wiesen (© Desiree van Oeffelt)
Zugenschlucht
Kaart route van station Wiesen naar station Filisur (© Desiree van Oeffelt)

Het drieluik bestaat uit de volgende delen:
Rheinschlucht (<-link)
Bahnerlebnisweg Albula (<-link)
– Zügenschlucht (dit artikel hierboven)


Lees hier alle verhalen en reistips over Zwitserland


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer