Advertentie
Tsjechië
Avontuurlijk Tsjechië. Klik hier voor meer informatie!

Hawaii heeft het zwaar te verduren na de recente uitbarstingen van de vulkaan Kilauea. Er zijn al verschillende huizen en wegen weggevaagd door de lavastroom wat natuurlijk een ramp is voor de inwoners. Wat ook een drama is, is dat in Puna, het gebied wat het zwaarst getroffen is, een enorm regenwoud is veranderd in een kale vlakte. Hiermee is een natuurgebied verloren gegaan met veel bijzondere bomen en zeldzame dieren.

Hawaii
Kilaeua Iki krater ( foto: Pixabay)

Het regenwoud van Puna

Het regenwoud van Puna was zeer uitgestrekt en eindigde zelfs bij de zee. Het was één van de mooiste natuurgebieden op het eiland met de Ohiaboom, een bijzondere inheemse boom. Verder vind je er veel bijzondere vogelsoorten en insecten. Op het moment is dit woud bedekt met maar liefst een zes tot negen meter dikke laag lava, en het blijft maar doorstromen.

“maar het is wat vulkanen doen: nieuw land bouwen en het landschap veranderen. Dat is hoe de aarde werkt.”

Wetenschappers maken zich geen zorgen

“Het is een natuurlijk proces”, zegt David Damby van de United States Geological Surveu (USGS). Ook vulkaankenner Ryan Perroy, professor aan de Universiteit van Hawaii beaamt dat dit geen onverwachte gebeurtenis is. Dit hoort bij Puna en zo is Puna gebouwd, met vulkanische uitbarstingen. Het besef is er wel dat de natuur weer vanaf nul moet beginnen. Het zal zeker 100 jaar gaan duren voordat het regenwoud van Puna weer zal beginnen met groeien. Eerst zal er korstmos komen, daarna de inheemse varens en de Ohiobomen die zich hebben aangepast aan de lava.

Hawaii
Lava stroomt naar de Green Lake (foto: Wikipedia)

Green Lake is compleet verdampt

Niet alleen Puna is zwaar getroffen maar ook de Green Lake. Dit meer heeft zich 400 jaar geleden gevormd en is door de hitte compleet verdampt. Het meer was zeker 60 meter diep maar het was in circa twee uur tijd volledig verdampt door de lavastroom en het onderwaterleven is hiermee volledig verloren gegaan.

Bron: HLN

Hoofdfoto: Pixabay

Advertentie

Advertentie

Askja Reizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in