De staat Oregon aan de westkust van Amerika heeft een ongekend mooie natuur. Ditmaal ging ik er kajakken op de Willamette River, die ontspringt in de buurt van Eugene en door de stad Portland stroomt. Onderdeel van de tour was het meehelpen aan het herstel van een inheems eikenbos om je footprint te compenseren. Regenerative travel is de term voor zo’n reis.


Reizen op maat van Little America

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington.

Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.

Bekijk het aanbod op www.littleamerica.nl


Overweldigende natuur

Oregon is niet naast de deur en je zult erheen moeten vliegen. Dat klopt, maar tegelijk kun je veel goeds doen op de bestemming zelf. Ik ben dol op Oregon. Zonder andere staten tekort te willen doen, kan ik wel zeggen dat dit mijn favoriete Amerikaanse staat is. Waarom? De natuur is er van een ongekende schoonheid, zó ongerept en divers: van de uitgestrekte Stille Oceaan-kust en het kratermeer Crater Lake tot de rotsformaties van Smith Rock en de kleurige Painted Hills en van Mount Hood met zijn eeuwige sneeuw tot de Willamette River die uitmondt in de Columbia River, de grens met Washington State.

Groene minibus

First Nature Tours, opgericht door natuurgids Kieron Wilde, is een organisatie die zich onder meer richt op regenerative travel (meer hierover verderop). Met hen ga ik een kajaktour maken op de Willamette River. Last-minute sla ik bij de Target-shop in Portland, schuin tegenover mijn hotel Moxy, wat benodigdheden in voor de tour: een waterfles om onnodig plastic afval te voorkomen en shorts voor in de kajak. Op Pioneer Square staat de legergroene minibus van Kieron me op te wachten. Een van de deelnemers heeft haar dochtertje van 7 meegenomen. “Hi, I’m Harmke”, zeg ik. Het meisje reageert ad rem: “I hope you won’t harm us.”

Positieve impact

Van Portland gaan we op weg naar Independence, een plaatsje in de buurt van hoofdstad Salem langs de Willamette River. Daar zullen we mee gaan helpen een eikenbos te conserveren en dat heet regenerative travel. Daarmee lever je een positieve bijdrage aan de bestemming zelf en uiteindelijk is het deel van de fun, want het blijkt nog leuk ook. Kieron legt uit: “De bestemming beter achter laten dan je deze aantreft, dat is waar regenerative travel voor staat. Kortom, een positieve impact hebben. Tijdens de pandemie in 2020 ben ik mijn werk gaan heroverwegen. Vooral in die periode is het idee voor deze tours ontstaan.” 

Native Oak Restoration is het goede doel waar wij ons deze ochtend voor gaan inzetten. Een dame van Luckiamute Watershed Council wacht ons op aan de rand van een bos. Ze heet Kendra en vertelt dat de inheemse eikenboom Oak savanna wordt bedreigd door overwoekering van Ivy (hedera). Deze klimplant van de stammen afhalen, zou de bomen ten goede komen Uitgerust met snoeischaren, zaagjes en tuinhandschoenen trekken we het bos in om de hardnekkige klimop van de boomstammen te verwijderen. Het groenafval verzamelen we vervolgens in grote containers. Het is flink aanpoten, maar het is leuk en geeft voldoening. 

Kajakken op de rivier

Genoeg gedaan! Tijd om te kajakken! Bij de Willamette River maken we kennis met het team van eNRG Kayaking. Er komt een lekkere picknicklunch op tafel: brood, kaas, rauwe groentes, dipsausjes… heerlijk. Dan maken we ons op voor de kajaktocht. We zullen zo’n 12 mijl de rivier afzakken. We peddelen rustig over het kalme water, terwijl Kieron en de gidsen van eNRG een en ander vertellen over het gebied. De rivier is de levensader van wijnvallei Willamette Valley. Ik krijg de smaak te pakken en peddel flink door. Af en toe stuiten we op een stroomversnelling. Bij hoofdstad Salem gaan we na deze mooie tocht aan wal. 

Duurzaam wijnlandgoed

Deze avond wacht ons een farm-to-table dinner bij Left Coast Wine Estate.  De hartelijke eigenaren heten ons welkom. Terwijl Suzanne ons rondleidt over het landgoed, duikt haar man de keuken in om houtovenpizza’s te maken. Left Coast zet zich in voor natuurbehoud, vertelt de dame. Een eeuwenoud bos met onder meer de inheemse eiken maakt deel uit van het landgoed. Na een wandeling over de bospaden, betreden we het landhuis en proeven van verrukkelijke pizza’s en al even verrukkelijke organic wijnen. Tourleider Kieron is uiteraard de BOB. In het aardedonker rijden we terug naar Independence voor de hotelovernachting.  

Roofvogels kijken

Deze ochtend neem ik een kijkje in het ietwat slaperige historische plaatsje Independence zelf. Het heeft wat pittoreske straatjes met boetiekjes en cafés. Alleen is bijna alles op zondagochtend nog potdicht. Wel open is Pink House Café, een roze geverfd houten huis waar je koffie kunt drinken. Terug bij het hotel wandel ik met mijn Swarovski-Optik-verrekijker langs de rivieroever om roofvogels te spotten. Independence Hotel is direct aan de Willamette River gelegen. De gelijknamige wijnvallei is bekend om de pinot noir. Dan verzamelen we bij de tourbus van Kieron en aanvaarden de terugweg naar Portland!

First Nature Tours organiseert behalve tours in Oregon, trips langs de hele westkust van de VS. Daarnaast bieden ze o.a. wellness retreats, team buildings, outdoor-activiteiten en wijnproeverijen. FNT is tevens een specialist op het gebied van luxe-reizen-op-maat voor de bedrijfswereld. Regenerative tourism is een belangrijke pijler voor FNT-oprichter Kieron Wilde

Deze zomer begeleidde hij bijvoorbeeld tours waarbij langs de kust microplastics werden verzameld. Kieron stelt: “Als je een verre reis maakt, kun je dat compenseren door op je bestemming iets goeds te doen voor mens en planeet. Het gaat om de balans.” 

firstnaturetours.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.