Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De top 5 mooiste belevenissen in het hoge noorden

Door: Edwin Hagenouw

Op vakantie naar het noorden van Scandinavië? Dankzij de rechtstreekse vluchten van Voigt Travel is deze bestemming dichterbij dan ooit! Want ook in de zomer vlieg je binnen drie uur rechtstreeks naar het Pure Noorden. Dus vergeet die hinderlijke overstap en vlieg vanaf Rotterdam The Hague Airport in één keer naar Skellefteå in Zweden of naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland.

Geniet van de prachtige natuur, de Midzomernachten en ga voor fantastische excursies die misschien nog wel op je bucketlist staan. Wij hebben een top vijf samengesteld van bijzondere activiteiten die je zeker moet ondernemen.

vlieg binnen drie uur rechtstreeks naar het Pure Noorden

1. Zomers ijshotel

Afgelopen februari was Mountainreporters (videoverslag) nog op bezoek in het ijshotel in Jukkasjärvi nabij Kiruna in het noorden van Zweden. Maar ook in de zomermaanden kun je het hotel bezoeken.  Als de zon in het voorjaar zijn werk doet en het ijshotel langzaam smelt, kun je terecht in het Icehotel365. En… zoals de naam al zegt, ben je hier alle dagen van het jaar welkom.

IJshotel
Een ijskoud drankje in de IJsbar. Foto: Mountainreporters.com

In het ijshotel slaap je op een bed van ijs, geniet je van de mooiste ijssculpturen en kun je terecht in de ijsbar voor een ijskoud drankje in de zomer

Het 2.100 vierkante meter grote gebouw, dat gevuld is met sneeuw en ijs, wordt gekoeld door een ingenieus systeem aan zonnecellen. Hierdoor schommelt de temperatuur in het gebouw het hele jaar rond de -3°C. Het hotel heeft 20 kamers, waarvan 9 luxe suites. En net als bij het ijshotel, slaap je op een bed van ijs, geniet je van de mooiste ijssculpturen en kun je terecht in de ijsbar voor een ijskoud drankje in de zomer. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/zweden.

2. Walvissen spotten

Heb je altijd al walvissen, met een afstandje van vijf meter naast je boot, willen zien? Op de Vesterålen, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen kan het! Hier zijn de wateren zeer voedselrijk en daar komen de walvissen (maar ook orka’s) al jaar na jaar maar al te graag op af. Met een RIB-boot ga je op zoek naar ’s werelds grootste zeezoogdieren. Op een gegeven moment voel je hoe de spanning wordt opgebouwd.

Walvissen spotten
Walvissen spotten. Foto: Voigt Travel

En… dan plots komt het moment waarop je hebt gewacht. Een reusachtig lijf gooit zich uit het water omhoog om vervolgens weer te verdwijnen in de diepte van de oceaan. Dat ene kortstondige moment is onvergetelijk. Meestal heb je geluk, want walvissen komen enkele keren na elkaar aan de oppervlakte om even op adem te komen. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/vesteralen.

3. Beren kijken

Bij Voigt Travel kan er nu zelfs een excursie ‘beren kijken’ worden geboekt. Vanuit een comfortabele stoel in een observatiehut spot je beren die smakelijk zalm eten. Tijdens deze nachtelijke excursie kan er een dutje – of een winterslaapje – worden gedaan in de wildernishut. Maar eigenlijk is dat zonde, want wanneer krijg je in Europa nog de kans om bruine beren in actie te zien in hun natuurlijke omgeving? Tijdens deze excursie leef je echt een paar uur lang in een fascinerende berenwereld.

Beren Scandinavië
Een bijzondere ervaring: beren ontmoeten in het hoge noorden. Foto: Voigt Travel

Zie hoe de grote mannetjes schransen van de stukken zalm en genieten van de vette vissenkoppen. Kijk toe hoe kleine welpjes speels met elkaar worstelen. En wees getuige van het schouwspel waarbij een mannetjesbeer sjanst met de vrouwtjes. Donker wordt het ’s nachts niet, want in de zomer wil de zon in het noorden van Scandinavië maar niet ondergaan. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/actief/wildlife-avontuur.


Tip! Wil je alvast meer zien van de Finse natuur en de beren die er leven? In samenwerking met Voigt Travel, Finnair, KONE en Reaktor organiseert de Finse ambassade van 24 april tot en met 9 mei 2018 de fototentoonstelling ‘Soul of the Forest’ van Päivi Arvonen in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. De toegang is gratis! De tentoonstelling laat je kennismaken met de schoonheid van de ongerepte natuur in Noordoost-Finland in de zomer. De meeste foto’s zijn gemaakt in Noordoost-Finland (Koillismaa en Kainuu).

Wilde bruine beren van de tentoonstelling werden gefotografeerd in Kuhmo, dichtbij de Russische grens in een observatiehut van Wildlife Safaris Finland, een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurfotografie, opgericht door de internationaal erkende natuurfotograaf Lassi Rautiainen. Wildlife Safaris biedt iedereen de mogelijkheid om te verblijven in een observatiehut in het midden van de ongerepte wildernis om de natuur en het wild te ervaren en te fotograferen.

Kijk voor meer informatie op www.finlande.nl


4. Beleef een Indian Summer en zie het noorderlicht

Voigt Travel vliegt tot bijna eind september op het noorden van Scandinavië. Daarom is het nu ook mogelijk om te genieten van misschien wel de mooiste periode van het jaar. Want, als de zomer langzaam overgaat in de herfst schijnt de zon en is de lucht blauw, maar tegelijkertijd verkleuren de blaadjes aan de bomen en zie je bessen in overvloed.

je hebt zelfs grote kans om in deze tijd het magische noorderlicht te spotten

Indian Summer
Indian Summer in Scandinavië. Foto: Voigt Travel

Deze intense periode van herfstkleuren – of ‘Indian Summer’ zoals wij het noemen – is een spectaculair natuurverschijnsel. En je hebt zelfs grote kans om in deze tijd (eind augustus / september) het magische noorderlicht te spotten omdat het weer sneller donker wordt. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa.

5. De Finse sauna

Finland, ‘het land van de duizend meren’, telt niet alleen 188.000 meren, maar volgens ruwe schattingen vind je er ook minimaal 1,5 miljoen sauna’s in alle soorten en maten. Voor veel Finnen is de rooksauna ‘the best of the best’! Het opwarmen van de sauna is alleen wel een hele klus, maar dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. De stenen in de kachel worden verwarmd, waarbij de rook van het brandende hout de ruimte vult (er is dan ook geen rookafvoer aanwezig). Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en de wanden ook hun warmte afgeven, wordt de deur op kiertje gezet om de rook te laten ontsnappen.

Sauna Finland
Lekker afkoelen na een Finse sauna. Foto: Voigt Travel

Deze manier van warm worden moet je een keer ervaren!

Vanaf dat moment is de sauna klaar voor gebruik waarbij de rook een prettige aroma achterlaat. Deze manier van warm worden moet je een keer ervaren! Zelfs al ben je niet zo’n doorgewinterde gebruiker van de sauna, dan is het zeker de moeite waard om het in Finland toch eens te proberen. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/sauna-tour.


Lees hier alles over reizen naar Noord-Europa


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer