Ken jij deze vijf Deense natuurparels al?

Bron: visitdenmark.nl 

Eilandenrijk Denemarken is nog vrij onbekend als vakantiebestemming voor fiets- en wandelliefhebbers. Dat dit onterecht is blijkt wel uit de onderstaande selectie van Deense natuurparels. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet, maar er zijn er uiteraard nog veel meer.

1. Møns Klint

De witte kliffen van Møns Klint zijn een van de bekendste natuurlijke parels van Denemarken. Ze worden door locals ook wel de Cold Caribbeangenoemd vanwege de azuurblauwe zee die zijn kleur heeft gekregen door de afzetting van de witte kalk in het water. Tijdens een wandeling boven op de kliffen zijn zeldzame planten en dieren te ontdekken. Na een afdeling van de bijna 500 tellende houten trap naar het strand, kun je op zoek naar fossielen onder de rotsen. Zodra de avond valt geniet je bij een heldere hemel van de ontelbare sterren en de Melkweg.

2. Søhøjlandet (Merengebied)

Met meer dan vijftig meren en een bosrijk gebied van ruim tweehonderd hectare is het Merengebied in de omgeving van Silkeborg uitgeroepen tot dé outdoorhoofdstad van Denemarken. Voor mountainbikers zijn er uitdagende routes uitgezet naar onder andere de hoogste ‘berg’ Himmelbjerget van Denemarken. Kanoën is mogelijk op de langste rivier de Gudenå en wandelaars kunnen de oude Heerweg (Hærvejen) ontdekken die heel Jutland doorkruist.

Het merengebied in de omgeving van Silkeborg. Foto: Magnus Torfoss

3. Skagen

Het meest noordelijke puntje van Denemarken kent meerdere natuurlijke fenomenen. Helemaal aan het uiteinde van de landtong komen de twee zeeën Kattegat en Skagerrak samen voor een uniek visueel schouwspel van op elkaar botsende golven. Kijk je over de duinen richting de zee, dan zie je letterlijk de scheidingslijn van de Noordzee en de Oostzee. Niet ver van dit spektakel kun je de grootste wandelende zandduin van Europa, Råbjerg Mile, van veertig meter hoog beklimmen.

Skagen. Foto: Mette Johnsen

4. Rold Skov

In Himmerland staat het tweede grootste bos van Denemarken. Rold Skov heeft een omvang van maar liefst tachtig km2. Eeuwenoude pijnbomen en beuken sieren de omgeving, welke via wandel- en fietspaden verkend kunnen worden. Voor fotogenieke plaatjes is het griezelige Toll Skov met grote knoestige en krommen bomen een absolute aanrader.

5. De Zuid-Funense Archipel

Ten zuiden van het eiland Funen bevindt zich het Zuid-Funense Archipel met 55 eilandjes, bewoond en onbewoond, en de Archipelago Trail. Dit is een van de langste wandelroutes in Denemarken met in totaal tweehonderdtwintig kilometer aan wandelpaden. Geniet van de verschillende uitzichten over zee, van de speciale sfeer in de charmante kleine eilandgemeenschappen en ervaar een internationaal erkende vogelhabitat.

Paardrijden in de Zuid-Funense Archipel. Foto: Kasper Andersen

Ben je nieuwsgierig naar de andere Deense natuurpareltjes? In dit artikel staan nog veertien andere topbestemmingen in Denemarken beschreven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.