Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Fietsparadijs Horsens in Denemarken

Een reisverhaal van Bert Sitters

De stad Horsens ligt aan een van de mooiste fjorden van Denemarken. Bij ieder weertype tonen de luchten een spel met scherpe contrasten. Een heerlijke uitvalsbasis voor fietsroutes door verschillende landschappen: de heuvels van Jutland, om het fjord en eilandhoppen. Ook een goed idee voor een actieve reis deze nazomer en herfst.

Kleine dorpjes hebben grote kerken

Meteen na het verlaten van Horsens draaien we onze pedalen rond in de eenzaamheid op een voormalig spoorbaantje. Op het smalspoortje van een meter breed tuften ooit de stoomtreintjes naar Silkeborg. Het aardig is dat het spoortje om de vele heuvels heen meandert. Is er een klim, dan gaat het heel geleidedijk, want de locomotiefjes konden steiler niet aan. Soms ligt er een groot uitgevallen kerk bij een klein dorpje. Hoe hebben ze deze witte kolos ooit vol gekregen, vragen wij ons af.

Verborgen schone slaapster

Absoluut hoogtepunt is Den Genfundne Bro (the Uncovered Bridge) over het dal van de Gudenå. Gebouwd in het einde van de 19e eeuw. De architect was duidelijk geïnspireerd door de imposante staalconstructies van Gustave Eiffel.

De Uncovered Bridge. Foto: Bert Sitters

In 1925 werd begonnen met de rivier om te leiden. Een dam moest het water tegen houden. Voor de vorming van de dam gebruikte men de brug. De brug verdween onder steengruis. Ruim 85 jaar bleef de staalconstructie een verborgen schone slaapster.

Pas in 2014 werd het oude bouwwerk weer bloot gelegd. Het viaduct ligt er prachtig bij. De oevers hebben zich ontwikkeld tot een lommerrijk natuurgebied. Een uitstapje voor veel inwoners van Horsens.

Dit is geen Thailand

Langs de noordoever van het fjord slingert zich een gravelpad door een wisselend landschap. Soms door een dicht woud van bomen en struiken en dan ineens ligt het water achter een exotisch strandje voor ons. Dit is geen Koh Phi Phi in Thailand, maar écht Denemarken!

Dit is geen Koh Phi Phi
Dit is geen Koh Phi Phi (2)
Heerlijk fietsen langs de kust. Foto: Stefan Maas

We hebben tegenwind op de lange dam naar Alrø. Denen komen hier naar toe voor een lunch of picknick aan zee. De droombeelden aan de grenzeloos lonkende zee doen ons verbeelden dat er een zeemeermin op een steen in het water zit.

Het bootje ligt al klaar. Foto: Stefan Maas
Alrø
Hjarno

Het kleine bootje naar Hjarnø bestellen we vooraf en precies op tijd stevent de schipper zijn vaartuigje richting de pier.

Gemoedelijk in de oude smederij

Hjarnø is nog echt een eiland met slechts 112 inwoners. Mensen zijn in de loop der jaren vertrokken Anderen zijn gekomen, zoals Mariann Grejsmark. Na een verloren liefde in Griekenland keerde zij terug naar haar geboortestad Horsens: “Horsens was niet meer de stad die mij was bijgebleven. Ik vond zeventien jaar geleden de rust op Hjarnø met het helpen van ouderen. Ik werd een eilander onder de eilanders.

Moeder en dochter van Den Gamle Smedie op Hjarno

Elf jaar geleden begon ik mijn restaurant Den Gamle Smedie (de oude smederij). Hier run ik mijn toko nog altijd met plezier. Mijn dochter Michelle helpt mij.” Moeder en dochter staan model voor de gemoedelijke en ontspannen sfeer in Denemarken.

Berg van acht meter op het konijneneiland

Voor het eiland Endelave moet we eerst terug naar de vaste wal voor de volgende ferry. Denemarken komt kneuterig over met de Hans en Grietje huisjes, maar Endelave overtreft alles. Zou Hans Cristian Andersen hier inspiratie op hebben gedaan bij de creatie van zijn sprookjes.

Rustiek fietsen op Endelave

Endelave is het konijneneiland, maar we komen welgeteld slechts één huppelend dier tegen. De Snekkebjerg is met acht meter het hoogste punt van het eiland. Daar kan zelfs een konijn over heen springen.

Er klinkt gejuich, want de burgemeester maakt bekend dat Endelave is uitverkoren tot “Eiland van het jaar 2020-2021”. We drinken er een Endelave biertje op in de Kro (traditionele herberg).

Slapen in een cel

Bijna op het hoogste punt van Horsens bevindt zich de voormalige gevangenis. De gedetineerden konden weinig genieten van het uitzicht, want het raampje in de cel zit te hoog. Hier zaten de echte, zware jongens, maar in de Tweede Wereldoorlog ook politieke gevangenen die de Nazi’s niet welgezind waren. De gevangenis is nu museum. Een deel is low budget hotel: slapen in een cel.

Kamperen doe je in Denemarken

Denemarken is een écht kampeerland. Horsens heeft een prachtige stadscamping met een strand aan het fjord. Op de camping zijn ook huisjes met verwarming te huur. Voor fietsers is een speciaal tentenveldje in het groen. Slecht weer? Er is een binnendagverblijf met gasstellen, kookgerij en magnetron. De camping is open tot half oktober.
www.horsenscitycamping.dk/en

Volop mooie kampeerplekjes. Foto: Maarten Smit

De eilanden Hjarno en Endelave hebben leuke, kleinschalige kampeerterreinen.

Natuurkampeerterreinnen I det Fri

Denemarken kent meer dan 1500 zeer eenvoudige kampeerplaatsen. Vaak zijn ze gratis. In de regel is er een kraantje en een provisorisch toilet. Er zijn picknicktafels. Op een vuurplaats mag je fikkie stoken.

Vuurplaats en shelters op een natuurkampeerterreintje
Shelter op een natuurkampeerterreintje. Foto: Maarten Smit

Je kunt je tentje opzetten, maar ook je matje en je slaapzak uitrollen in een shelter. Voor de drukkere terreintjes moet je een shelter reserveren.  Echt voor liefhebbers van basic in de natuur: www.friluftsraadet.dk/overnatning-i-det-fri


Hier ligt Horsens.

Nuttige informatie

Horsens ligt op 730 autokilometers van Utrecht.
KLM vliegt vier keer per dag van Schiphol op Billund. Fietsen kunnen mee na een toeslag en reservering.

De scanner van Billund is krap, dus het voorwiel, het stuur en het zadel moeten van de fiets af. Billund ligt op 55 km van Horsens. Je kunt met de bus en de trein van de luchthaven naar de stad.

  • Door Horsens loopt de nationale Deense fietsroute 5 langs de oostkust van Jutland.
  • In Horsens zijn fietsen te huur.
  • Fietsgidsen en kaarten: www.visithorsens.com
  • Deens Verkeersbureau in Nederland: www.visitdenmark.nl

Foto’s: Bert Sitters, Stefan Maas, Maarten Smit


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer