Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Als natuur- en outdoorfan stond Denemarken niet echt boven aan mijn verlanglijst. Toen de kids nog klein waren zijn we een aantal jaren achter elkaar in Denemarken op vakantie geweest. Wat me nog bijstond was Legoland, een vlak landschap en niet echt spectaculair. Tijdens de voorjaarsvakantie ontdekte ik een hele andere kant van Denemarken. Wat een prachtige hikes heb ik gedaan!

Wandelen in Denemarken
Vanuit ons vakantiehuis lopen we zo het strand op. Foto: Herman van Alfen

De basis van onze outdooravonturen in Denemarken is een prachtige vakantiewoning in Slude Strand. Dit ligt een paar kilometer van Nyborg, op het eiland Funen. De eerste verassing als wij het laatste stuk naar onze vakantiebestemming rijden is het glooiende landschap. Tot mijn verbazing spotten we een gigantische groep damherten op een van de heuvels. Later zal blijken dat deze roedel niet de enige is in deze contreien, dagelijks zullen we ze tegenkomen.

Vogelparadijs Knudshoved

Onze vakantiewoning beschikt over een prachtig gazon, dat eindigt aan een rotsachtige strand met uitzicht in de verte op de Grote Beltbrug. Op onze eerste vakantiedag besluiten we om een wandeling dichtbij huis te doen. We rijden 15 minuten naar Knutshoved en parkeren de auto op een grote parkeerplaats bij een conferentiecentrum. Het schiereiland Knutshoved is een belangrijk broed- en foerageergebied voor vele soorten vogels. Op de parkeerplaats kun je een gratis wandelkaart pakken uit een bakje, hierop staan diverse wandelingen in de buurt van Nyborg.

Wij besluiten om de Ostero So van 4.6 kilometer te lopen. Als snel komen we bij een vogelhut. In het omliggende meer en kwelders stikt het van de vogels, terwijl het pas februari is. We spotten onder meer bergeenden, middelste zaagbek, smienten, eidereend, wintertaling en als kers op de taart zien we kraanvogels. De wandeling is niet alleen voor vogelaars de moeite waard. Na de vogelhut komt de witte vuurtoren in zicht en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de gigantische Grote Beltbrug.

Vanaf hier gaat de route over een smal stenen pad met aan de linkerkant de zee en aan de rechterkant het meer. Na het meer gaan we rechtsaf en lopen nu een stuk door een bos. Hier zien we een ree en een paar hazen. We passeren een golfbaan en dan komen we bij ons startpunt uit. Het is een prachtige korte route die ik die week bijna dagelijks zal maken. Tip: bij zonsopgang is het uitzicht bij de vuurtoren schitterend.

Wandelen bij Mons Klint

In de voorbereiding op onze trip naar Denemarken viel mijn oog op een artikel over krijtrotsen in Denemarken. Nu ken ik de krijtrotsen wel uit Zuid Engeland en bij de kust van Normandie, maar dat er ook krijtrotsen zijn in Denemarken was nieuw voor mij. Mons Klint ligt op het eiland Mons, wij moeten hiervoor de Grote Beltbrug over. Dit is een prijzige aangelegenheid. Een enkele reis kost 33 euro. Hopelijk is het de moeite waard! We parkeren onze auto op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Ook dit is niet gratis. Over een lengte van 8 kilometer stoppen de bossen abrupt en gaan ze over in de steile krijtrotsen. In totaal zijn er hier zeven gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die variëren van 2.2 tot 9 kilometer. Ook kun je makkelijk zelf een route uitstippelen, met de gratis verkrijgbare wandelkaart. Deze vind je in het bakje op de parkeerplaats.

Wij besluiten de zuidelijke route te lopen. We beginnen op de vlonders bij het bezoekerscentrum. Na deze vlonders gaan we het bos in en aangezien er nog geen blad aan de bomen zit, zien we af en toe steil beneden ons het blauw groene water van de Oost zee. Prachtig! Het bos bestaat uit mooie grillige bomen en het pad gaat op en neer. We komen langs diverse uitkijkpunten waar we mooie uitzichten hebben op de zeer steile witte krijtrotsen. Na een paar kilometer komen we bij een meterslange houten trap. Wat een indrukwekkende houten stellages zijn dit. De trap is in een inham tussen twee krijtrotsen gemaakt en brengt ons naar de zee, ruim 100 meter lager. Gelukkig zijn er verschillende bankjes ingebouwd om soms even op adem te komen.

Na bijna 500 traptreden komen we op het steenstrand onderaan de krijtrotsen. Vanaf het strand omhoog kijkend zien de krijtrotsen er nog indrukwekkender uit. Geheel ongevaarlijk is het niet hier beneden, je kunt zien dat er regelmatig stukken krijtrots naar beneden komen. Met name als het veel heeft geregend is de kans hierop groot. Gelukkig is het al een paar dagen rustig en droog weer, dus we maken ons niet al te veel zorgen.

Ons plan is om een stuk over het strand te lopen en dan bij de de volgende trap weer omhoog te gaan. Maar we komen niet verder dan Freuchens Pynt. De resten van deze krijtrots die in 1998 onverwacht afbrak en in zee stortte vormt een heuvel op het strand die je met eb kunt beklimmen. Zo kun je dan een heel stuk over het strand lopen. Aangezien het als wij hier zijn al aardig vloed begint te worden, zijn we genoodzaakt om dezelfde weg terug te gaan. Wil je dus een rondwandeling maken en onderlangs het strand lopen, informeer dan goed naar de getijden standen, anders kan je ingesloten worden tegen de steile krijtrotsen.

We gunnen onszelf nog wel een half uurtje tijd om opzoek te gaan naar fossielen. Tussen de stenen zoeken we en we hebben geluk: we vinden enkele mooie exemplaren. Met de nodige pauzes komen we na bijna 500 treden weer aan bij het bezoekerscentrum. Hier besluiten we om nog de hoogste krijtrots van Mons klint te beklimmen. Vanaf het uitkijkpunt op de 143 meter hoge krijtrots heb je een prachtige uitzicht op azuurblauwe Oostzee.

Rondwandeling bij Fyns Hoved

Onze laatste wandeltocht brengt ons naar Fyns Hoved, ten noorden van Kerteminde. De zon schijnt vaker in Fyns Hoved dan in de rest van Denemarken, alleen vandaag laat hij ons in de steek. Onderweg naar Fyns Hoved rijden we zelfs door de dichte mist. Als we de parkeerplaats oprijden is het bewolkt en zien we een waterig zonnetje.

We maken een mooie en afwisselende rondwandeling, die eerst door een bos gaat en ons later aan de rand van een steile trap brengt. Hier hebben we mooi uitzicht over Fyns Hoved. De eerste mensen die zich in Denemarken vestigden, kozen deze plek vanwege de vruchtbare grond. Na de trap af te dalen, lopen we over een pad met aan de ene kant de zee en de andere kant een waterpartij. Het is hier heerlijk rustig. Het pad bied nu de keus om onderlangs langs de zandkliffen te lopen of boven over.

Het eerste stuk lopen we over de rotsen onder de kliffen. Op deze stranden zou je fossielen kunnen vinden. We zoeken even, maar lopen zonder iets te vinden door. Als er een mogelijkheid zich voordoet om via een paadje weer naar boven te gaan, doen we dit. Ook hier boven worden we getrakteerd op een mooi uitzicht.

Met een beetje geluk kun je hier bruinvissen spotten. Wij hebben dit geluk vandaag niet, maar we kunnen wel weer terugkijken op alweer een verassend mooie wandeling in Denemarken.

Wandelen in Denemarken
Foto: Herman van Alfen

Lees hier alle verhalen en reistips over Scandinavië

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer