Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

De acht seizoenen van Lapland

Door Noëlle Verhage

Al jaren was ik nieuwsgierig naar Lapland in de winter, maar iets weerhield mij ervan om direct te boeken en te gaan. Was het de kou? Ik weet het niet. In ieder geval heb ik afgelopen december de knoop doorgehakt en besloten om ‘gewoon’ te gaan. Na de feestdagen wanneer iedereen weer aan het werk ging, stapte ik juist het vliegtuig in. De bestemming werd Saariselka in Finland. Het bleek een perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke reis.

Waar ik bij Lapland vooral dacht aan een idyllische ‘winterbestemming’, blijkt het een bestemming te zijn die het gehele jaar door prima is om te bezoeken. Zoals de Sami mensen in Lapland zeggen “In Lapland kan je acht seizoenen ervaren”.  Redenen genoeg om meerdere keren aan Lapland een bezoek te brengen.

Polar Night en Deep Freeze seizoen

Het jaar start en eindigt met het ‘Polar Night’ seizoen. Gedurende de dag zie je blauwe en paarse kleuren in de lucht. En ook het Noorderlicht is ’s avonds en ’s nachts goed te bewonderen.

Wanneer het ‘Deep Freeze’ seizoen doorzet en de temperatuur daalt naar -30 graden Celsius, is dat even wennen voor ‘ons Hollanders’. Alhoewel het anders aanvoelt dan in Nederland, de lucht is veel droger, merk ik dat mijn neusgaten bij het in- en uitademen spontaan bevriezen. De omgeving daarentegen lijkt wel een sprookje! Als je, net als ik, van fotograferen houdt, dan is deze periode een echte aanrader.

Vergezichten onderweg naar de top van KauKaunispää Mountain

Hou je van sleeën? Dan zit je hier goed. Volgens de lokale bevolking is de sleebaan van Saariselka de langste baan van Europa en kan je met een beetje…eh…geluk de vijftig kilometer per uur aantikken. Sleetjes liggen overal langs de kant van de weg. Je kan ze gratis gebruiken!

De langste baan om te sleeën van Europa is in Saariselka, beweren de bewoners. Eigen foto: Noëlle Verhage

Tijdens mijn verblijf, begin januari, klom de zon weer langzaam boven de horizon. Een paar keer knipperen met mijn ogen en hij was al weer weg. Maar de lokale bevolking is maar wat blij met het nog prille zonnetje. De blauwe en paarse lucht kleur langzaamaan weer geel, oranje en rood. ‘Eindelijk, na 5 weken zie ik weer de zon!’, zegt Dyra, gids bij Lapland Safaris en leunend op haar sneeuwscooter.

De eerste dag tijdens mijn verblijf in Saariselka ga ik wandelend de omgeving van Saariselka verkennen. Ik volg een prachtige route naar de top van ‘Kaunispää Mountain‘. Tijdens mijn wandeling maak ik de mooiste foto’s van de zon die net boven de bergen uit komt. Ik geniet volop, ik ga een mooie week tegemoet.

Na 5 weken komt de zon weer boven de bergen uit. Eigen foto: Noëlle Verhage

De volgende dagen vermaak ik mij prima. Een sneeuwscootersafari is ge-wel-dig! In een groepje rijden we vanuit Saariselka naar de top van één van de bergen rondom het dorp. Eenmaal boven de boomgrens heb ik een prachtig uitzicht over het dorp en het vlakbij gelegen Urho Kekkonen National Park.

De sneeuwscootertocht was ge-wel-dig! Eigen foto: Noëlle Verhage

Een dag later heb ik een sneeuwschoenwandeling in de avond geboekt. Ook dit blijkt een te gekke ervaring te zijn. Inmiddels heb ik kennisgemaakt met een groot aantal mede-reizigers in het gebied. Na afloop drinken we met z’n allen een drankje in het hotel en besluiten we op ‘Noorderlicht-hunting’ te gaan. Helaas deze avond zie ik het Noorderlicht nog niet.

Na afloop drinken we met z’n allen een drankje in het hotel en besluiten we op ‘Noorderlicht-hunting’ te gaan

Saariselka staat bekend om haar vele langlauf routes. In de winter zijn er maar liefst 200km aan gemarkeerde routes te vinden. Uiteraard wil ook deze sport uitproberen. Ik heb nauwelijks wintersportervaring, maar na een korte uitleg door een instructeur ben ik er klaar voor en mag ik alleen op pad. Zoals gezegd ken ik inmiddels enkele medereizigers en dus besluit ik met één van hen de route te vervolgen. Het gaat me goed af, maar een sneeuwstorm gooit roet in het eten. We moeten de tocht voortijdig afbreken en iets eerder dan verwacht neem ik (heel vervelend) plaats in de Finse sauna. De sauna faciliteiten van het hotel waar ik tijdens mijn verblijf dagelijks gebruik van maak.

Een rendier passeert ons tijdens de langlauftocht. Eigen foto: Noëlle Verhage

De voorlaatste dag kies ik ervoor om deel te nemen aan een husky tocht. ‘Je hebt geluk! Jij krijgt je eigen slee en honden’, zegt de eigenaar van de huskyfarm met een glimlach. Na een korte instructie hoe ik moet remmen en sturen ga ik op pad. Eh…geluk?? Dat valt nog niet mee! Na twintig minuten ben ik pas gewend aan de honden en zij aan mij. Maar dan begint het echte genieten. En ik moet zeggen, hij krijgt gelijk, als je eenmaal gewend bent aan het omgaan met de slee, is  de tocht een onvergetelijke ervaring. Wat een omgeving en blijdschap bij de honden, maar zeker ook bij mij!

De honden zijn niet moe te krijgen, wat een enthousiasme! Eigen foto: Noëlle Verhage.

Ik heb (nog) geen bezoek kunnen brengen aan Lapland in het vroege voorjaar, de zomer of de herfst, maar na deze vakantie staat het zeker op mijn bucketlist.

Vroege voorjaar en zomer

Navraag leert dat de zon in het vroege voorjaar elke dag weer langer schijnt en de natuur zich opmaakt voor ‘Sping Melt’. De arctische vogels zingen uit volle borst en vliegen vrolijk rond. ‘Als je graag vogels fotografeert is dit het beste seizoen’, aldus Dyra. De echte koude winter is voorbij. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over bevroren vingers en tenen.

De beren genieten in de winter van hun winterslaap, maar zijn in de zomer weer actief

Vanaf eind mei blijft de zon de gehele nacht boven de horizon. De nachten zonder een écht donkere nacht. Tijdens dit seizoen is de kans groot dat ik rendieren zie aan de oevers van de verschillende meren die Lapland rijk is. Want ook de rendieren genieten in deze periode volop van hun ‘zomervakantie’. In de zomer is Saariselka een prima uitvalsbasis voor wandelroutes door Urho Kekkonen National Park. De langlaufroutes in de winter bieden de wandelaar in de zomer volop uitdaging. Volgens de tourist information, gevestigd in het centrum van het dorp, kan ik kiezen voor een wandeling van enkele uren of zelfs een paar weken. ‘Pas dan wel op voor beren’, zegt de baliemedewerker. ‘De beren genieten in de winter van hun winterslaap, maar zijn in de zomer weer actief’.

Herfst

Na de zomer start het ‘Wild Autumn Harvest’ seizoen. In de bossen zijn de bessen gerijpt en kan ik, wanneer ik ga wandelen, mijzelf vol eten aan al het lekkers wat de natuur te bieden heeft.

Net als in Nederland kleuren de bladeren van groen naar geel en oranje tijdens de herfstperiode. Dit noemt men in Saariselka het seizoen van ‘The Flaming Colours of Autumn’. De kleuren leveren prachtige plaatjes op wanneer ik er op uit ga met mijn camera, verzekert Dyra. Naast wandelen raadt zij mij aan om de rivieren ook peddelend te verkennen. Een kano kan ik huren bij het meer van Ivalo en in het Lemmenjoki National Park.

‘Je moet gewoon vaker terugkomen’, zegt Dyra

Wanneer de bladeren in oktober van de bomen afvallen blijft de omgeving nog steeds fotogeniek. De ochtenddauw, de bessen die bevroren zijn of misschien wel het Noorderlicht dat reflecteert op de nu nog stromende rivieren…’Je moet gewoon vaker terugkomen’, zegt Dyra. En na oktober? ‘Dan is het weer wachten op de eerste sneeuwval’, zegt ze met een glimlach. En weg is ze op haar sneeuwscooter, een spoor achterlatend in de sneeuw.

Noorderlicht boven Saariselka. Eigen foto: Noëlle Verhage

De laatste dag geniet ik nog van de prachtige omgeving. En als kers op de taart zie ik ’s avonds een glimp van het Noorderlicht. Niet zo fel als ik zou willen, maar wel heel bijzonder!


Ook een overweldigend mooie reis boeken naar Lapland? Bekijk de mogelijkheden op de websites van Scandinavian Wintersports en Voigt Travel.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

4 Reactie op “De acht seizoenen van Lapland”

 • Noëlle Verhage
  Noëlle Verhage
  4 februari 2019 at 19:38

  Jazeker de moeite waard. Ga je nog een keer terug?

 • Renate De Jong
  4 februari 2019 at 10:00

  Yep!Het is het ‘sparen’ echt waard.

 • Renate De Jong
  3 februari 2019 at 16:42

  Geweldige ervaring! In maart ‘17 heb ik daar mijn 60. Verjaardag gevierd. En idd ga voor de schneeschoenwandeling, langlaufsafari, sneeuwscootertochten, huskysleeën, ijsvissen. Het huskysleeën heeft mij genezen van het idee een 6 daagse huskytocht te boeken. Een ochtend 3 uur lang bij – 25 gr. achter op die huskyslee gestaan te hebben, ingepakt in thermopakken, vond ik een overweldigende én ontnuchterende ervaring. Het sneeuwscoteren hebben we als gezin met z’n 6en gedaan. En de gids heeft de begrenzer eraf gehaald. Te gek, we waren door het dolle heen 70-80 km/h over her Inarimeer. Blij als een klein kind. Idem bij elke gil van : northernlight, northernlight.
  Het geheel was prijzig, maar het is nog steeds in verse herinnering. Weet je nog… JA!!!

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   4 februari 2019 at 09:07

   Super om te horen Renate! Diezelfde ervaringen had ik ook afgelopen week. Dit is een reis en een bestemming om nooit te vergeten en elke euro meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer