Gisteren ging onze wekker om 4.00. Vroeg, maar vroeg met een goede reden. Het was de start van een reis naar het hoge noorden van Finland. Nadat ik samen met Maartje eerder deze zomer een rondreis maakte door Zweden en Noorwegen is nu het derde Scandinavische land aan de beurt. Samen met Tobias ga ik een week lang de ongereptheid van de natuur in Fins Lapland verkennen. Voor onze reispartner Voigt Travel doen we op Mountainreporters verslag van onze vader-zoon reis.

De rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Rovaniemi brengt ons in minder dan drie uur naar het hart van Lapland. Hier stond onze huurauto op ons te wachten. In onze navigatie kozen we voor een avontuurlijke route naar onze bestemming in Ruka-Kuusamo, richting oosten. Onderweg zagen we een steeds veranderend landschap vol meren, afgeronden bergen, bossen en vanzelfsprekend rendieren in de berm.

We bevinden ons op z’n dertig kilometer van de Russische grens. We zijn ingecheckt in een accommodatie in Iisakki Village. Het kleinschalige complex is nagebouwd van een oud klein Russisch dorp net over de grens van Fins Lapland. Echt Scandinavisch, met haar kenmerkende rode huizen. We slapen direct aan het meer Rukajärvi. Hier staan ook twee sauna’s, zodat je kunt afkoelen in natuurwater, zoals de Finnen het al eeuwen lang doen.

We kunnen hier gebruik maken van kano’s, SUP-boards en fatbikes. Gisteren starten we ons avontuur in Ruka met een kanotocht over het meer. In de zon, bij temperaturen die opliepen tot bijna dertig graden, genoten we van de rust en puurheid van de omgeving. In de verte zagen we de contouren van de berg van Ruka, een van de belangrijkste skigebieden van Lapland.

Dit is ook goede locatie om het noorderlicht te zien. Het is nu mid augustus, dus de kans op noorderlicht is klein. Vooral rond de start van de herfst kun je hier het hemelse spektakel vaak meemaken. We wandelen in de verschillende nationale parken die rondom Ruka liggen.

Binnen een uur rijden met de auto bevindt je je in de mooiste wandelgebieden. En daar kom je vanzelfsprekend veel wildlife tegen. Zoals deze prachtige rendieren. Klik hier voor meer informatie.

Lees hier meer verhalen over Lapland. Zelf ook zo’n reis maken naar Scandinavië? Dat kan in elk seizoen, bijvoorbeeld met de (rond)reizen van Voigt Travel. Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.