Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

GOED NIEUWS | Finland zet vol in op duurzaam toerisme

Door Edwin Hagenouw | hoofdredacteur van Mountainreporters

Klimaatverandering en de COVID-19 pandemie hebben de noodzaak voor een toenemend besef van duurzaam toerisme versneld. Ook het verkeersbureau van Finland (verantwoordelijk voor de promotie van het toerisme) is doordrongen van de ernst van de situatie en heeft het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd. Dit label wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het 7-staps programma succesvol doorlopen hebben. De regio Posio in Fins Lapland ontving als eerste het duurzaamheidscertificaat. Dit geeft toeristen uit binnen- en buitenland een makkelijk handvat om een doelbewuste keuze te maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is overweldigend. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd bedrijven en regio’s zich aangemeld. Tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen.

Duurzame reisbestemming

Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat tien maal zo groot als Nederland is. 75% van het landoppervlakte is bos en het land het heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir en misschien wel de zuiverste lucht ter wereld.

Gelukkigste land ter wereld

Tot driemaal toe – in 2018, 2019 en 2020 – is Finland door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Daarnaast streeft het Scandinavische land er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn. Mede hiertoe lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma, met als doelstelling een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘Onze diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen’, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland.

Sustainable Travel Finland

Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologisch, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resorts en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben, inclusief een lange termijn actieplan, maken kans op het label.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw

“Hoewel Finland al bekend staat als een groen en schoon land, konden toeristen tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt”, aldus Kokkarinen.

Posio en Pyhä

Het stadje Posio met iets meer dan 3000 inwoners ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. Met de nationale parken Riisitunturi en Syöte, de Korouoma kloof en het Pentik keramiek en cultureel centrum is deze regio.

skiresort Pyhä in Lapland heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden

‘Steeds meer lokale bedrijven passen duurzame maatregelen toe, waaronder bezuinigen op energie en water en meer gebruik van lokale voedselproducten’, aldus Marja Hannala, directeur van Posio Travel. Ook skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

Lees hier alle verhalen en artikelen over Finland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer