Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

GOED NIEUWS | Finland zet vol in op duurzaam toerisme

Door Edwin Hagenouw | hoofdredacteur van Mountainreporters

Klimaatverandering en de COVID-19 pandemie hebben de noodzaak voor een toenemend besef van duurzaam toerisme versneld. Ook het verkeersbureau van Finland (verantwoordelijk voor de promotie van het toerisme) is doordrongen van de ernst van de situatie en heeft het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd. Dit label wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het 7-staps programma succesvol doorlopen hebben. De regio Posio in Fins Lapland ontving als eerste het duurzaamheidscertificaat. Dit geeft toeristen uit binnen- en buitenland een makkelijk handvat om een doelbewuste keuze te maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is overweldigend. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd bedrijven en regio’s zich aangemeld. Tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen.

Duurzame reisbestemming

Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat tien maal zo groot als Nederland is. 75% van het landoppervlakte is bos en het land het heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir en misschien wel de zuiverste lucht ter wereld.

Gelukkigste land ter wereld

Tot driemaal toe – in 2018, 2019 en 2020 – is Finland door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Daarnaast streeft het Scandinavische land er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn. Mede hiertoe lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma, met als doelstelling een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘Onze diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen’, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland.

Sustainable Travel Finland

Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologisch, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resorts en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben, inclusief een lange termijn actieplan, maken kans op het label.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw

“Hoewel Finland al bekend staat als een groen en schoon land, konden toeristen tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt”, aldus Kokkarinen.

Posio en Pyhä

Het stadje Posio met iets meer dan 3000 inwoners ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. Met de nationale parken Riisitunturi en Syöte, de Korouoma kloof en het Pentik keramiek en cultureel centrum is deze regio.

skiresort Pyhä in Lapland heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden

‘Steeds meer lokale bedrijven passen duurzame maatregelen toe, waaronder bezuinigen op energie en water en meer gebruik van lokale voedselproducten’, aldus Marja Hannala, directeur van Posio Travel. Ook skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

Lees hier alle verhalen en artikelen over Finland


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer