GOED NIEUWS | Finland zet vol in op duurzaam toerisme

Door Edwin Hagenouw | hoofdredacteur van Mountainreporters

Klimaatverandering en de COVID-19 pandemie hebben de noodzaak voor een toenemend besef van duurzaam toerisme versneld. Ook het verkeersbureau van Finland (verantwoordelijk voor de promotie van het toerisme) is doordrongen van de ernst van de situatie en heeft het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd. Dit label wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het 7-staps programma succesvol doorlopen hebben. De regio Posio in Fins Lapland ontving als eerste het duurzaamheidscertificaat. Dit geeft toeristen uit binnen- en buitenland een makkelijk handvat om een doelbewuste keuze te maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is overweldigend. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd bedrijven en regio’s zich aangemeld. Tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen.

Duurzame reisbestemming

Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat tien maal zo groot als Nederland is. 75% van het landoppervlakte is bos en het land het heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir en misschien wel de zuiverste lucht ter wereld.

Gelukkigste land ter wereld

Tot driemaal toe – in 2018, 2019 en 2020 – is Finland door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Daarnaast streeft het Scandinavische land er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn. Mede hiertoe lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma, met als doelstelling een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘Onze diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen’, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland.

Sustainable Travel Finland

Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologisch, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resorts en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben, inclusief een lange termijn actieplan, maken kans op het label.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw

“Hoewel Finland al bekend staat als een groen en schoon land, konden toeristen tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt”, aldus Kokkarinen.

Posio en Pyhä

Het stadje Posio met iets meer dan 3000 inwoners ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. Met de nationale parken Riisitunturi en Syöte, de Korouoma kloof en het Pentik keramiek en cultureel centrum is deze regio.

skiresort Pyhä in Lapland heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden

‘Steeds meer lokale bedrijven passen duurzame maatregelen toe, waaronder bezuinigen op energie en water en meer gebruik van lokale voedselproducten’, aldus Marja Hannala, directeur van Posio Travel. Ook skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden.

Finland. Foto: Edwin Hagenouw
Finland. Foto: Edwin Hagenouw

Lees hier alle verhalen en artikelen over Finland


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer