Op zaterdag 19 augustus wordt voor de vierde keer de Tree Hugging World Championships gehouden in Finland. Natuurliefhebbers van over de hele wereld komen samen in Levi, Fins Lapland, om te laten zien wie het best kan boomknuffelen. De wedstrijd wordt gehouden om de positieve effecten te laten zien van de natuur op lichaam en geest. Dit in het meest beboste land van Europa, Finland, dat voor bijna 75 procent uit bos bestaat.

Positief effect van de natuur

De Nederlandse Steffan Wunderink en Finse Riitta Raekallio-Wunderink zijn de organisatoren van de Wereldkampioenschappen Boomknuffelen. In Fins Lapland runnen zij het familiebedrijf HaliPuu waar ze mensen mee de wildernis in nemen. Tijdens de pandemie organiseerden zij voor de eerste keer dit evenement om mensen op te vrolijken en eraan te herinneren wat voor positief effect de natuur op mensen heeft.

De wedstrijd werd toen nog online gehouden, gestreamd vanuit het Lapse bos, om verbinding te voelen met de natuur en elkaar. Sinds vorig jaar wordt de competitie in het echt gehouden in Levi, Finland. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: snelheidsknuffelen, toewijding en freestyle. De winnaar wordt gekozen op basis van de prestaties in alle drie de categorieën en mag zichzelf TreeHugging World Champion 2023 noemen.

Gratis ontstresser

“Het is een wedstrijd maar eigenlijk is iedereen een winnaar. Het is gewoon heerlijk om bomen te knuffelen”, zegt Riitta. Het belangrijkste doel is toch wel om mensen bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van tijd spenderen in de natuur. Wist je namelijk dat een uur wandelen in de natuur een positief effect heeft op het brein en stress kan verminderen? “Bij mij begon het boomknuffelen ooit als grapje, maar ik ervaarde zelf de gezondheidsvoordelen en de aardende effecten van het boomknuffelen. Het is eigenlijk een gratis ontstresser.

De Finse natuur is de beste ontstresser

Daarnaast produceren onze Arctische dennen het stofje phytonciden. Dat stoten bomen uit om zichzelf te beschermen tegen allerlei schimmels en infecties. Wanneer mensen dit stofje inademen, geven ze een boost aan hum immuunsysteem. Boomknuffelen is dus een gezonde hobby voor iedereen’’, aldus Steffan. ‘’Met deze kampioenschappen willen we mensen uitnodigen om plezier te hebben in de natuur en mensen met elkaar te verbinden”, voegt Riitta toe.

Doe ook mee!

Natuurlijk kun je overal boomknuffelen maar de kampioenschappen in Finland zijn extra bijzonder omdat in Levi, in het hoge noorden van Finland, de bomen in de schoonste lucht van de bewoonde wereld groeien. Daarnaast schijnt in de zomer 24 uur lang de zon, een uniek fenomeen. Tijdens het evenement wordt voor alles gezorgd. Steffan is een ware kampvuurbarista en maakt koffietjes van bronwater en biologische koffiebonen, waar Riitta zorgt voor marshmallows gemaakt van bessen regelrecht uit de natuur. Zij hebben er zelfs een Global Culinary Travel Award mee gewonnen. 

Het leuke is, iedereen kan zich inschrijven. HaliPuu selecteert de deelnemers die gratis mogen meedoen aan dit event. Niet uitgekozen? Niet getreurd. Mensen kunnen ook meedoen aan de online fotowedstrijd waarbij ze een natuurfoto moeten plaatsen met de hashtag #TreeHugging2023. Ook dan kunnen er mooie prijzen gewonnen worden. Deelnemen kan via Halipuu.com of lees meer informatie op VisitFinland.com.

Lees alle artikelen over Finland op Mountainreporters

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer