klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Klimaatnieuws: ijskappen Groenland smelten steeds sneller

Door Edwin Hagenouw | Bron: Nature.com 11/12/2019

In mei van dit jaar schreven we al dat in Proceedings of the National Academy of Sciences werd gewaarschuwd voor de versnelde stijging van de zeespiegel. Dit kan op termijn leiden tot grote risico’s voor de wereldbevolking. De vandaag in vakblad Nature gepubliceerde resultaten van wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat de ijskappen op Groenland veel sneller smelten dan verwacht. Als er op korte termijn geen drastische maatregelen genomen worden zal de zeespiegel stijgen met tientallen centimeters.

Hierdoor zullen vermoedelijk aan het eind van deze eeuw meer dan vierhonderd miljoen mensen in kustgebied getroffen worden door overstromingen. Dat melden 89 gezaghebbende poolwetenschappers.

Groenland
De ijskappen van Groenland smelten steeds sneller. Foto: Andre Boysen

De cijfers komen overeen met de somberste voorspellingen van het VN-klimaatpanel.De wetenschappers gebruikten voor de studie zesentwintig afzonderlijke onderzoeken van alle continenten en de gegevens van elf verschillende satellietmissies. Op deze manier konden zij de veranderingen in de ijskappen op Groenland goed in kaart brengen. Aan het onderzoek werkten onder anderen wetenschappers van de Universiteit van Utrecht en de TU Delft mee.

Recordjaar

In de jaren negentig verdween jaarlijks zo’n 33 miljard ton ijs in de zee. Dit is het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar. Het recordjaar was tot nu toe 2011, toen 335 miljard ton ijs in zee verdween. Als gevolg van de gemiddeld hoge temperaturen van dit jaar wordt verwacht dat in 2019 dit record verbroken gaat worden.


Lees ook:   Zeespiegel stijgt aanzienlijk door snel smeltende ijsmassa Groenland


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer