Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Klimaatnieuws: ijskappen Groenland smelten steeds sneller

Door Edwin Hagenouw | Bron: Nature.com 11/12/2019

In mei van dit jaar schreven we al dat in Proceedings of the National Academy of Sciences werd gewaarschuwd voor de versnelde stijging van de zeespiegel. Dit kan op termijn leiden tot grote risico’s voor de wereldbevolking. De vandaag in vakblad Nature gepubliceerde resultaten van wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat de ijskappen op Groenland veel sneller smelten dan verwacht. Als er op korte termijn geen drastische maatregelen genomen worden zal de zeespiegel stijgen met tientallen centimeters.

Hierdoor zullen vermoedelijk aan het eind van deze eeuw meer dan vierhonderd miljoen mensen in kustgebied getroffen worden door overstromingen. Dat melden 89 gezaghebbende poolwetenschappers.

Groenland
De ijskappen van Groenland smelten steeds sneller. Foto: Andre Boysen

De cijfers komen overeen met de somberste voorspellingen van het VN-klimaatpanel.De wetenschappers gebruikten voor de studie zesentwintig afzonderlijke onderzoeken van alle continenten en de gegevens van elf verschillende satellietmissies. Op deze manier konden zij de veranderingen in de ijskappen op Groenland goed in kaart brengen. Aan het onderzoek werkten onder anderen wetenschappers van de Universiteit van Utrecht en de TU Delft mee.

Recordjaar

In de jaren negentig verdween jaarlijks zo’n 33 miljard ton ijs in de zee. Dit is het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar. Het recordjaar was tot nu toe 2011, toen 335 miljard ton ijs in zee verdween. Als gevolg van de gemiddeld hoge temperaturen van dit jaar wordt verwacht dat in 2019 dit record verbroken gaat worden.


Lees ook:   Zeespiegel stijgt aanzienlijk door snel smeltende ijsmassa Groenland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer