Nuttige informatie voor jouw reis naar Groenland
Groenland is een van die bestemmingen die al jarenlang op mijn bucketlist staat. De puurheid en ongereptheid van de natuur in combinatie met het onbekende maken het eiland onweerstaanbaar voor mij. Nadat de reis in de afgelopen jaren een aantal keren is gecanceld door de pandemie gaat het deze maand eindelijk gebeuren. Maartje en ik zullen eerst een week rondtrekken door de binnenlanden van Westfjorden van IJsland en daarna doorvliegen naar Nuuk. In deze hoofdstad van Groenland wonen 18.000 mensen, bijna een derde van het totale aantal inwoners van het land.
Vanuit Nuuk zullen we per watertaxi doorreizen naar de binnenlanden. Daar verblijven we onder andere in afgelegen tentenkampen en hutten, met spectaculaire namen en uitzichten, waar we steeds drie nachten verblijven. Op het programma staan vooral hikes en wateractiviteiten.
Camp Kangiusaq
Deze nuttige informatie staat in de beschrijving van het kamp: “When going to our camp it’s important to remember that this is in the middle of the wilderness, bring good hiking shoes and appropriate clothing for the outdoors and expect any type of weather. The tents are heated with small petroleum stoves, which will soon be replaced by solarpowered heaters. The tents each have a double bed with thick duvets and pillows.”
Dat klinkt geweldig toch! Klik hier voor meer informatie over Camp Kangiusaq en lees hier ons reisverslag.
Camp Kiattua
Camp Kiattua ligt op ongeveer 80 km van Nuuk en is alleen bereikbaar per boot (ongeveer 2 uur) of helikopter (20 minuten). Eenmaal aangekomen bevindt je je in een oeroud landschap omringd door bergen waarvan wordt gezegd dat ze 3,8 miljard jaar oud zijn. Je vindt hier, buiten de tenten geen enkel teken van modern leven. Vanaf hier gaan we de omgeving wandelend en per boot verkennen. In de avond ontspannen we bij het geluid van krakend ijs en een knapperend haardvuur.
Alle maaltijden bij Kiattua zijn inbegrepen en worden bereid door de bekroonde chef-kok, Rune Collin, die een moderne draai geeft aan traditionele Groenlandse gerechten. Hij bereidt zijn gerechten met lokale producten, van paddenstoelen en bessen tot mosselen en engelwortel (een lokaal kruid). Mochten we zelf een vis vangen, dan zal Rune deze voor ons en de rest van de gasten bereiden.
Na tien dagen in de binnenlanden en omgeving van Nuuk nemen we een binnenlandse vlucht naar Zuid-Groenland. Hier hebben we een programma van zes dagen in de omgeving van Qaqortoq. Binnenkort lees je over onze avonturen in Groenland op onze social media (Facebook en Instagram) en vanaf september in diverse reisverhalen hier op Mountainreporters.
Deze reis naar Groenland wordt mogelijk gemaakt door Visit Greenland en BBI Travel, die combinatiereizen aanbiedt naar IJsland en Groenland.
Groenland is een bijzondere reisbestemming, waar alles net even anders gaat bij andere reizen. Wegen zijn er vrijwel niet, dus je hebt weinig aan een huurauto. Het meeste vervoer vindt plaats over water of door de lucht. Dat betekent dat je goed moet plannen wat je tijdens je reis wil doen en welke vervoersmiddelen je daarbij nodig hebt. Ook qua kleding moet je voorbereid zijn op alle mogelijke weersomstandigheden in de zomermaanden. Temperaturen en neerslag kunnen snel veranderen. Lees hieronder wat handige reisinformatie over Groenland, samengesteld door het team van BBI Travel.
Over Groenland
Groenland is staatsrechtelijk gezien een provincie van Denemarken (wel met vrijwel volledig zelfbestuur) en het grootste eiland ter wereld. Met een oppervlakte van 2.187.700 km2 is Groenland ongeveer 50 x zo groot als Nederland. Ongeveer tachtig procent van Groenland is bedekt met een pak landijs van gemiddeld 1600 meter dik.
De kust kenmerkt zich door steile bergen waarvan de Gunnbjørn Fjeld de hoogste is (3700 meter) en door de vele fjorden die tot 300 km (de Scoresbysund) landinwaarts reiken. Door deze fjorden is de Groenlandse kustlijn bijna 40.000 km lang! Voor de kust liggen vele eilanden waarvan Disko Island, dat ten westen van Groenland ligt, het grootste is met ca. 8600 km2. Het landijs op Groenland is verdeeld in een noord- en zuidkap en kan gezien worden als een soort gletsjer.
Beste reistijd
Mei tot en met augustus zijn de beste maanden om naar Groenland te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het hoogst en is het langer licht dan in de wintermaanden. Maart en april zijn de beste maanden voor een sneeuwvakantie naar Groenland. Er heerst een poolklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen gemiddeld rond de 7 tot 10 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -4 tot -7 graden.
Goed om te weten
In Groenland wordt betaald met de Deense kroon (DKK), waarvan de koers ca. € 0,135 is. Door de enorme grootte van het land is er sprake van verschillende tijdzones: Nuuk: 4 uur vroeger, Scoresbysund en Ittoqqortoormiit: 2 uur vroeger, Danmarkshavn: 1 uur vroeger (wintertijd), 2 uur vroeger (zomertijd), Thule en Pituffik (Qaanaaq): 5 uur vroeger. In Groenland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Zuid Groenland
De grootste stad van het zuiden is Qaqortoq en de aanvlieghaven is Narsarsuaq. Zuid Groenland was de plaats die ca. 1000 jaar geleden door de Viking Erik de Rode als het meest geschikt werd beoordeeld om een nederzetting te stichten. Je hebt hier veel excursiemogelijkheden, zoals boottochten naar ijsbergen en gletsjers, zeekajakken of wandelingen naar de ijskap in het binnenland.
Je kunt piepkleine dorpjes verkennen, met kleurige huisjes, zoals Narsaq en Igaliku. En prachtige wandelingen maken door het bergachtige landschap, met uitzicht op gletsjers en dobberende ijsbergen in de fjorden. De “Flower Valley” kent een kleurrijke sub-arctische flora met veel bloemen. Qassiarsuk is de plaats waar Eric de Rode zich in 985 vestigde. De ruïnes van Eric´s Farm en de Thorhildur´s kerk zijn hier te bezoeken. Sinds 2017 staat dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De Groenlandse ijskap produceert jaarlijks ca. 250 miljoen ton ijs door ijsbergen die van de gletsjers afbreken. Vlakbij Narsarsuaq ligt de Qooroq gletsjer, die de Ice Fjord vult met witte en blauwe ijsbergen. Per boot is het mogelijk om tussen de ijsbergen door varen, waar het, behalve het geluid van krakend ijs, volkomen stil is.
Oost Groenland
Oost Groenland is een van de meest geïsoleerde leefgebieden ter wereld. Langs de 20.000 kilometer lange kustlijn liggen slechts twee steden, Ammassalik en Tasiilaq, en vijf kleinere nederzettingen (zoals Kulusuk) met totaal ca. 3500 inwoners. Oost Groenland ligt tussen het poolijs van de Greenland Sea en de gigantische Groenlandse ijskap en is maar zes maanden per jaar bereikbaar voor bevoorradingsschepen. Een onbedorven Arctische wildernis van meer dan 1.457.000 km², met ’s werelds grootste nationale park, waar de natuur het laatste woord heeft.
Door het ontbreken van infrastructuur tussen de nederzettingen maakt de Inuit bevolking voor het lokale transport gebruik van speedboten, helikopters en ’s winters sneeuwscooters en de hondenslee. Het klimaat in Ammassalik, dat net ten zuiden van de Poolcirkel ligt, is verrassend mild met redelijke warme en droge zomers en ook de winter is relatief mild, met veel sneeuw. Zomers zijn de dagen lang en wordt het nauwelijks donker. De winterdagen zijn kort, maar perfect voor het zien van het Noorderlicht.
Noord & West Groenland
Ilulissat betekent ijsberg in het Groenlands en het plaatsje is prachtig gelegen aan de monding van een 60 km. diepe ijsfjord, gevuld met drijvende ijsbergen, die afkomstig zijn van de meest productieve gletsjer van het Noordelijk Halfrond, de Sermeq Kujalleq. De grootse ijsbergen vind je aan de monding van de fjord, met dieptes van 225-250 m. Sinds 2004 staat de Ilulissat Icefjord op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Je kunt een wandeling maken naar de ijsbergen van Sermemiut of per helikopter of een klein vliegtuig een rondvlucht maken, waarbij laag gevlogen wordt over de Ilulissat Icefiord, een adembenemende ervaring.
Ook per boot zijn er schitterende tochten langs de hoge ijsbergen in de beroemde Diskobaai te maken. Bijvoorbeeld naar de kleine nederzetting Ilimanaq, waar de bevolking nog uitsluitend van de visserij en jacht leeft. In deze voormalige Deense handelspost uit 1730 vind je enkele oude houten huizen en een klein kerkje. Ook een aanrader is een boottocht langs de brede Eqi gletsjer, waar regelmatig grote gedeeltes van afbreken. Met enig geluk ben je getuige van dit zeer spectaculaire fenomeen. Tijdens de boottrips heb je goede kans op het zien van walvissen, zoals bultruggen, die hier veelvuldig voorkomen.
Ilulissat is ’s winters een sleegebied, waarvoor er ongeveer 3500 sledehonden worden gehouden. Visliefhebbers kunnen per boot op zee gaan vissen op onder andere heilbot, kabeljauw en katvis, die in grote aantallen worden gevangen. Het vissen is hier gewoon een kwestie van een lijn uitgooien en de vis omhoog halen.
Vanuit het zuidelijker gelegen Kangerlussuaq, ook bekend onder de Deense naam Søndre Strømfjord, is een mooie tocht mogelijk naar de ijskap, waarbij onderweg vaak muskusossen en poolvossen worden gezien. De Arctic Umiaq Line onderhoudt met het ferryschip Sarfaq Ittuk een verbinding vanuit Ilulissat naar het zuiden, waarbij verschillende kustplaatsjes worden aangedaan, zoals de pittoreske havenplaatsjes Sisimiut, Kangamiut en Maniitsoq.
Wil jij ook naar IJsland en Groenland? Bekijk hier de reizen van BBI Travel.
LEES OOK
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.