Reisverslag en reistips | Fabelachtig mooi Zuid-Groenland
We overnachten in Hotel Hans Egede midden in Nuuk. Een comfortabel 4-sterren hotel. Dat merk je pas als je binnen bent, want aan de buitenkant ziet er nogal ongezellig uit. De kamers zijn echter bijzonder comfortabel. Uiteindelijk blijven we hier twee nachten, omdat onze vlucht naar Narsarsuaq in Zuid-Groenland is geannuleerd door het slechte weer. Dit komt wel eens voor in Groenland. Ik zou je adviseren om daar rekening mee te houden bij het plannen van je reis.
Nadat we waren ingecheckt op de luchthaven reisden we terug naar het hotel. De overnachting, taxi en alle maaltijden worden vergoed door Air Greenland. Het lot brengt ook mooie dingen met zich mee. Tijdens de lunch komen we Jan tegen. Hij was de afgelopen dagen onze gids in Camp Kiattua, onze luxe verblijf diep in de fjorden van Nuuk. We praten gezellig bij en spreken af die avond een hapje en drankje te doen in een van de leuke bars in het centrum van Nuuk. Leuk om in alle rust elkaar beter te leren kennen. We vertellen over onze wederzijdse levens en weten zeker dat we elkaar in de nabije toekomst weer gaan ontmoeten.
Qaqortoq, Nanortalik, Tasermiut en Narsarsuaq
De volgende dag vliegen we met een klein propellervliegtuig naar Zuid-Groenland naar Narsarsuaq. Door de gecancelde vlucht van gisteren hebben we het programma iets moeten aanpassen. Geen probleem, want daardoor blijven we uiteindelijk twee dagen langer in Groenland. Het nieuwe programma ziet er in vogelvlucht als volgt uit: we gaan op verkenning in Qaqortoq, Nanortalik, Tasermiut en Narsarsuaq. Als we zijn geland op de luchthaven van Narsarsuaq, staat de bus klaar die ons naar de haven rijdt.
Daar stappen we in een snelle boot die ons door prachtige fjorden naar Qaqortoq brengt. Hier overnachten we vier nachten. Daarna vliegen we met de helikopter naar Nanortalik, waar we twee dagen zullen doorbrengen, in de omgeving van het uitzonderlijk mooie Tasermiut. De laatste twee nachten hebben we een mooi wandelprogramma in Narsarsuaq.
Door de fjorden
We razen over het helblauwe watervlak van Narsarsuaq waar we op de boot zijn gestapt naar Qaqortoq. Direct nadat we de bagage hebben ontvangen op het vliegveld zien we de balie van Disko Line. Dat is de rederij die het vervoer over het water verzorgt. Je kaartje koop je bij voorkeur online, zodat je zeker weet dat je een plekje aan boord hebt. Een oude schoolbus brengt ons naar de haven een eindje verderop en daar stappen we op de boot. Als je zeker wil zijn van een mooie plek is het te adviseren om als een van de eersten aan boord te gaan.
De boottocht is een avontuur op zich. Bergen steken hier grasgroen af tegen het knalblauwe water. Ik sta op het achterdek en word overweldigd door het kleurenfestijn. De zon baant zich een weg door de wolken en een warme gloed verlicht de glooiende rotsen om me heen. Alles lijkt hier groener dan we de afgelopen weken zagen in het westen. Watervallen kletteren in de fjord en de kolossale ijsbergen lijken te groeien hoe dieper we de fjord in varen.
Heel in de verte zie ik de fonteinen van een stel walvissen. Even later laten ze hun imposante staarten zien en verdwijnen ze onder water. Een mooi en bijzonder welkom in deze nieuwe omgeving. In dit deel aan Groenland zien we regelmatig schapenboerderijen op de oever. De schuren en woningen liggen temidden van groene weilanden, waar landarbeiders hooibalen aan het maken zijn.
Lieflijk en kleurrijk
Na ongeveer twee uur varen komt er een einde aan deze adembenemende boottocht van Narsarsuaq naar Qaqortoq. In Qaqortoq verblijven we vier nachten in het comfortabele Hotel Qaqortoq. Qaqortoq is een kleine stad in Zuid-Groenland met ruim 3000 inwoners. De lieflijke kleurrijke huizen zijn veelal tegen de berg aan gebouwd en geven het stadje een gezellige uitstraling. Verder zijn er een kleine haven voor de privé-boten, een vissershaven en de aanlegplaatsen voor de watertaxi’s.
Het stadje is volledig gericht op het water. Niet vreemd dat de visserij een belangrijke bron van inkomsten was voor de inwoners. Ondertussen is ook het toerisme belangrijk voor de groeinde welvaart in Qaqortoq. De eerste avond in Zuid-Groenland eten we in de brasserie van het hotel. De ribeye is zeker aan te raden.
Killavaat Mountain beklimmen of eerst in de sauna
Vandaag zaterdag 26 augustus onze 20e reisdag gaan we de Killavaat Mountain gaan beklimmen. Het is slecht weer, regen en mist. Al varend door de grillige mist over een ruige zee besluiten we in overleg met de gidsen en de kapitein om de tocht te verplaatsen naar de volgende dag. Een paar uur later breekt de zon door en gaat de wind liggen. We besluiten er een relaxte dag van te maken en maken met een korte wandeling naar Sauna Wellness Qaqortoq South Greenland.
De cilindervormige houten sauna ligt op een fantastische plek direct aan de fjord. Reserveren kan alleen via Facebook. Je kunt dan ook een opgieting bijboeken. De zichten vanuit de sauna zijn adembenemend en het ijsblauwe water op de gele rotsen doet Mediterraan aan. We voelen ons steeds weer herboren na het afkoelen in de fjord. Het water is koud, maar lekker. Als we ons daarna op laten drogen in de zon op de rots, spottend naar walvissen, voel ik mee een heel gelukkige Maartje.
Zoals je op de foto’s kunt zien breekt de zon in de loop van de middag door. We besluiten toch nog een pittige wandeling te maken langs de kust. Onderweg komen we eenzame vissers en een enkele wandelaar tegen en uiteindelijk komen we uit op een strand waar Inuit een dorpsfeest vieren. De grote pan met zeehondensoep staat al te pruttelen op een uitbundig kampvuur. We worden uitgenodigd om mee te eten, maar slaan de uitnodiging vriendelijk af.
De volgende dag maken we dan echt een wandeling naar de top van Killavaat Mountain, op 1276 meter hoogte. Één van de meest klassieke bergbeklimmingen van de regio Qaqortoq.
Ik kan me geen hike voorstellen waar we zoveel meer verscheidenheid aan natuur en landschappen hebben gezien. Om 08.00 uur in de ochtend ontmoeten de lokale ervaren hikers Gunnar, Majbrith en Vitta. Met dit team gaan we de berg Killavaat beklimmen. De boot ligt klaar en na een tochtje van circa 25 minuten meren we af. We springen van de boot en spreken af met de schipper dat hij ons later deze middag weer ophaalt op dezelfde plek.
Een weelderige vallei en een ruisende waterval
We starten met een korte wandeling over grote rotsen aan de kust en lopen zo tot aan het begin van het wandelpad. De route omhoog leidt ons door een weelderige vallei, met rechts van ons een ruisende waterval met overal uitlopers en kleine beekjes. Als we verder klimmen zien we om ons heen enkel woeste bergen met spitse toppen. Het eerste stuk is een steile en lastige klim over losliggende stenen.
Als het eerste deel van de klim erop zit staan we op een natuurlijke brug tussen de bergen. Het weer is wisselvallig. Zon en mist wisselen elkaar af. Tussen de wolken door zie ik, ver onder me, de ijsbergen glinsteren in het blauwe water van de fjord. We stijgen verder en lopen door een uitzonderlijk groen grasveld, met grote verdorde graspollen. Er is hier geen pad meer en de route naar ons doel is bezaaid met rotsblokken.
Onze gidsen bereiden ons voor op wat we gaan tegenkomen op onze weg naar de top. We beseffen dat we het makkelijkste stuk achter ons hebben gelaten. Inmiddels zijn we over de helft van de klim en regelmatig sta ik stil en kijk om me heen. Steeds meer steile bergpieken doemen op. En hoe hoger we komen hoe meer azuurblauwe bergmeren tevoorschijn komen.
Ik geniet van het moment en van de bijzondere plek waar we zijn. De top is nog ver en we volgen gestaag onze gidsen. Gunnar en Majbrith hebben een bijzonder verhaal bij deze berg. Vorig jaar hebben ze op de top van de Kallaalith elkaar het ja-woord gegeven.
De top
Dan rijst er een bergkam op en Majbrith wijst met een trotse glimlach: ‘daar gaan we naar toe’. De afgronden worden steiler en de passages smaller. En de mist sluit ons in. Na een klim van bijna vijf uur belanden we op de top die nu volledig door de wolken is opgeslokt. We vieren het bereiken van de top met high-fives en een extra slok water. We zoeken een steen vol herwonnen energie en enthousiasme eten we onze lunch.
En dan ineens lost de mis op en drijft de zon de wolken langzaam uiteen. Wat we zien is een surrealistisch beeld in 360 graden. Voor mijn gevoel staan we op de top van de wereld. Opeens verschijnen er oogverblindende bergmeren tussen groengele velden. Spitse bergen reiken tot in de met ijsbergen gevulde fjorden. En uiteindelijk zie ik dan de befaamde ijskap opdoemen boven deze ultieme mix natuurschoon. Gunnar vertelt dat de bergkammen in de verte wel 200 kilometer verderop liggen.
Na deze overweldigende ervaring bereiden we ons voor op de afdaling van ruim drie uur. Om af te koelen duiken we nog even de fjord in. Het water is behoorlijk koud en een enorme oppepper voor lichaam en geest. In de verte zien we onze boot al aan komen varen en na een halfuurtje op volle snelheid varen zijn we weer terug in Qaqortoq.
Met dank aan Gunnar, Maybrith en Vitta voor deze fantastische ervaring. Voor deze lastige klim heb je echt gidsen met ervaring nodig, helemaal omdat er geen gemarkeerde paden zijn en de afgronden steil en diep. Wil je een wandeling maken in de uitgestrekte ongerepte wildernis, raadpleeg dan altijd vooraf een lokale gids.
Wandelen in Zuid-Groenland
De beste periode voor wandelen in de Zuid Groenland is tussen medio juni en medio september. In juli heb je de goorste kans op warme dagen. Het is niet uitgesloten dat je dan in een korte broek en t-shirt kan lopen. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt tussen de acht en tien graden. Wanneer de zon schijnt loopt de gevoelstemperatuur op tot 18-20 graden. Perfect voor dagwandelingen of trektochten dus.
Zoals overal in de bergen kan het weer snel omslaan. Op de website van visitsouthgreenland.com kun je veel terugvinden over de weersomstandigheden in dit deel, de groenste en warmste regio, van Groenland. Daarnaast is een flexibele reisinstelling van belang. Als je een daghike hebt gepland en het weer slaat om, verzet deze dan naar een dag met beter weer. Veiligheid voor alles!
Wat neem je mee op een dagwandeling?
- Wandelschoenen met een goed profiel, bijvoorbeeld van Hanwag
- Lange broek
- T-shirt met lange mouwen
- Thermo base- of midlayers voor de koude dagen
- Lichtgewicht regenjas
- Warme overlayer
- Extra paar sokken
- Voldoende eten en snacks (onderweg kun je niets kopen)
- Drinkfles met water (bijtappen kan in een rivier met stromend water)
- Het toilet is achter de rots (neem papier weer mee)
- Wandelstokken
- Wandelkaart. Er is zelden goed bereik, dus een old-school kaart is dan perfect.
Een avond vol verhalen en lekker eten met Nanna en Alibak
Vanavond zijn we uitgenodigd voor een etentje in het huis van Nanna Høegh en Alibak Hard. Na een lange dag in de bergen kijken we uit naar een ontspannen diner. We wandelen vanuit ons hotel langs het knalgroene politiebureau en zien daarachter het supergezellige huis met een tuin vol bomen en groenten. Een vrolijke Nanna begroet ons in de verte vanuit het raam en heet ons van harte welkom.
Voor we het weten staan we met een glas heerlijke wijn te praten over onze ervaringen van de dag en laat Alibak ons het huis zien. Ondertussen gaat Nanna verder met de voorbereidingen voor het diner. Ik wil graag helpen, maar Nanna stuurt met een lach de keuken uit. En roept ‘This kitchen is mine’.
Als we eenmaal aan het voorgerecht zijn begonnen blijkt als snel dat Alibak een geweldige verhalenverteller is. Hij weet enorm veel over de geschiedenis van Groenland en de Inuit en laat ons regelmatig lachen met anekdotes uit het leven van hun beiden. Ademloos zitten we te luisteren naar de sage’s en legendes uit ver vervlogen tijden.
Terwijl we genieten van een smakelijke typische Groenlandse maaltijd met alle groentesoorten uit de tuin van Nanna vertelt Nanna over haar leven. Ze is rechter op de rechtbank van Qaqortoq en heeft dit jaar een sabbatical genomen om zich volledig te weiden aan haar passie voor kunst. Ze maakt bijzondere kunstwerken van aangespoeld drijfhout. Laat in de avond nemen we afscheid van onze nieuwe vrienden. Als we naar buiten lopen komt Nanna ons achterna. Ze geeft ons een van haar kunstwerken, dat nu een speciale plek heeft gekregen op het kantoor van Reisschrijvers Media. Een geweldige afsluiting van een dag met intense ervaringen.
Binnenkort lees je meer over onze reis door Groenland. Lees hier over onze reis door de fjorden van Nuuk in Groenland.
Op zoek naar informatie over reizen naar Groenland? Kijk dan een op visitsouthgreenland.com en visitgreenland.com. Reizen naar Groenland kun je boeken bij onze reispartner BBI Travel.
LEES OOK DEZE ARTIKELEN
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor Snowrepublic.nl en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor Mountainreporters.
Sommige mensen gaan naar Zuid Spanje, wij zijn van het Noorden. Noorwegen van Arendal tot Spitsbergen bereist, Canada ook vaak geweest. IJsland staat al om mijn bucketlist, maar daar komt Groenland, een land dat ik eigenlijk alleen vanuit de lucht ken nu bij. Wat een geweldig mooie verhalen en wat een adembenemend mooie foto’s!