klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

REISVERSLAG GROENLAND | Een uniek en onvergetelijk eiland!

Een reisverhaal van Noëlle Verhage

Voordat het toerisme echt voet aan de grond krijgt en door klimaatverandering het landschap blijvend is veranderd, wilde ik graag met eigen ogen zien en ervaren wat Groenland zo uniek en onvergetelijk maakt. Wat heb ik genoten! Een prachtig land, ongerepte natuur, vriendelijke mensen en als je van de ongebaande paden houdt…zeker een land voor bovenaan je bucketlist.

Drie vluchten per week

Vanuit Amsterdam of Brussel vlieg je via een tussenstop in Denemarken of IJsland naar Groenland. Een rechtstreekse vlucht is (nog) niet mogelijk. Mijn reis gaat naar Zuid-Groenland, via een overstap op het vliegveld in Keflavik (IJsland), kom ik aan in het plaatsje Narsarsuaq. Het komt overigens vaak voor dat de vlucht naar of van Zuid-Groenland vertraagd is, niet doorgaat of uitwijkt naar een ander vliegveld.

Dit heeft alles te maken met de continu veranderende weersomstandigheden en de beperkte mogelijkheden om te landen bij slecht of bewolkt weer. Het vliegveld in Narsarsuaq is namelijk erg klein. Er komen ongeveer drie vluchten aan en er vertrekken ongeveer drie vluchten per week.

Groenland
Groenland is zó mooi! Eigen foto: Noëlle Verhage

De vlucht gaat voorspoedig ondanks een kleine vertraging. Ik vlieg met een heel klein vliegtuigje, waarbij de stewardess bij het instappen zorgt voor een goede verdeling van de handbagage, “zodat we in evenwicht blijven”, zegt ze. Wat een bijzonder uitzicht heb ik als ik over de gletsjers vlieg. Unieke vergezichten. En wat een geluk wanneer ik arriveer op het vliegveld.

Het weer is normaal gesproken wat wisselvallig en de temperatuur in de zomermaanden is gemiddeld 11-12 graden. Maar niets van dit alles wanneer ik mijn voet op de bodem zet. Strak blauwe lucht en de zon schijnt! Dit blijkt een voorbode voor de rest van de twee weken die ik verblijf in Groenland.

Eerste unieke ervaring

Vanaf het vliegveld in Narsarsuaq word ik opgehaald door één van de ervaren reisbegeleiders, Curro Gonzalez. Een Spanjaard die sinds enkele jaren samen met zijn vrouw werkt voor een Spaanse organisatie genaamd Tasermiut.

“Your first unique Greenland experience”, zegt Curro en met een zodiac varen we tussen de ijsschotsen

Deze organisatie verzorgt outdoor activiteiten in Groenland en met hen ga ik de komende twee weken op pad. “Your first unique Greenland experience”, zegt Curro en met een zodiac varen we tussen de ijsschotsen van het Tunulliarfik Fjord naar de overkant. En een unieke ervaring is het zeker! Ik verblijf de eerste nacht in het Leif Eriksson hostel in het plaatsje Qassiarsuk.

Kajakken door de Tasiusaq Bay

De volgende morgen vertrek ik samen met een aantal reizigers uit diverse andere landen voor een mooie wandeling naar Tasiusaq. Na ongeveer anderhalf uur door de prachtige natuur en na een heerlijke lunch, stap ik aan boord van een tweepersoons kajak. Ik ga een driedaagse tocht maken door de Tasiusaq Bay en peddel tussen enorm grote ijsschotsen. Elke avond wordt het kamp op een andere plek opgezet, onder aan de voet van een gletsjer, bij kleine watervallen en in de prachtig ruige natuur.

Alle spullen voor het verblijf worden meegenomen in de kajak. ’s Avonds wordt er voor ons gekookt, zitten we rondom een groot kampvuur en maak ik nog de mooiste foto’s van ondergaande zon boven de gletsjers. Wauw! Wat is het hier mooi, rustig en prachtig. Niemand anders kom je hier tegen, het is hier zo afgelegen. Het kajakken wordt gecombineerd met prachtige wandelingen naar uitzichtpunten over de enorm uitgestrekte gletsjers. Dit maakt de trip afwisselend en extra boeiend.

Wat een ervaring! Kayakken tussen de ijsschotsen. Eigen foto: Noëlle Verhage

Trekking tocht met bepakking

Na drie dagen kajakken, kom ik weer aan bij het hostel in Qassiarsuk. Na een heerlijke douche, maak ik mij op voor mijn volgende drie dagen, een trekkingtocht met bepakking door het bloemen dal, de bergen en langs felblauwe meren en enorme gletsjers. Het wordt een unieke ervaring. De zon schijnt nog steeds, de lucht is strakblauw en de temperatuur is zelfs hoog te noemen, maar liefst 18-20 graden. Korte broek en T-shirt is prima te doen, maar door de warmte worden de muggen ook wakker. Een netje voor over je gezicht is dan ook een echte must. Ondanks de muggen, geniet ik met volle teugen. Het wordt een trekking tocht om nooit meer te vergeten.

een trekkingtocht met bepakking door het bloemen dal, de bergen en langs felblauwe meren en enorme gletsjers

Ik loop gemiddeld per dag 20-25 km, maar ik word niet moe. Het gaat gewoon vanzelf. Het ene wauw moment naar het andere volgt zich op. Kijk je naar links, dan zie je de gletsjer, kijk je naar rechts zie de groene gekleurde bergen met de blauw/groene meren. Ook de organisatie is prima. De ervaren begeleiders die meegaan (op eigen houtje gaan wordt afgeraden), zijn erg aardig, koken uitgebreid voor de groep en weten de beste en unieke views te vinden. Omdat er geen gebaande paden zijn, gaat de navigatie volledig via GPS. Dit maakt de tocht des te unieker. Ook aan deze drie dagen komt een einde.

Eén van de hoogtepunten van de trekking tocht met bepakking. Eigen foto: Noëlle Verhage

Heftige mountainbike ervaring

Na een rustdag en een bezoek aan de derde grootste stad van Groenland, Narsaq (1500 inwoners), maak ik mij vervolgens op om vier dagen te gaan mountainbiken. Tja, het mountainbiken dat was een nogal heftige ervaring. Ondanks dat er was aangegeven dat het mountainbiken voor beginners ook prima te doen is, bleek mijn mountainbike ervaring in Zeeland en de Ardennen, in het niets te vallen bij de ervaring die je hier nodig hebt. De paar onverharde wegen die er zijn aangelegd hebben hoge pieken, maar dus ook diepe dalen. De keien, zeg maar gerust rotsen, die op de weg liggen zijn gevaarlijk voor iemand met beginners ervaring.

Ik sloeg dan ook twee keer over de kop en ondanks de paar schaafwondjes, zat de angst er goed in. Nee, voor mij was het mountainbiken niet datgene wat ik er van had verwacht. Daarentegen, heb ik onderweg een prachtige route mogen fietsen die ik te voet niet had kunnen maken. Ik heb veel moois gezien en als kers op de taart verbleef ik nog één nacht bij locals. Ook dit was een bijzondere ervaring. Ik kijk er nu alsnog met plezier op terug. Alle andere ervaringen waren zo niet nog unieker dat ik zeker nog een keer terug wil naar Groenland.

Prachtige vergezichten langs mountainbikeroute. Eigen foto: Noëlle Verhage

Back to nature in Zuid-Groenland

Ik heb ‘slechts’ een klein stukje van Zuid-Groenland mogen ontdekken, maar desalniettemin kan ik het iedereen aanraden. Ik kan hier dan ook nog veel meer dagen wandelend of in een kayak doorbrengen, ik weet zeker dat ik niemand tegenkom. Omdat er geen gebaande paden zijn kiest iedereen zijn eigen weg. De natuur is nog ongerept. Onderweg at ik mij vol aan blauwe bessen, plukte ik kamille en andere kruiden. Ik zag walvissen zwemmen tussen de ijsschotsen in de fjorden en met een beetje geluk had ik zelfs een ijsbeer kunnen spotten (ik was net te laat). Dat is in mijn beleving nog eens ‘back to nature’ en precies datgene wat ik zocht.

Ik zag walvissen zwemmen tussen de ijsschotsen in de fjorden en met een beetje geluk had ik zelfs een ijsbeer kunnen spotten

Zuid-Groenland is nog niet zo ontdekt en rustiger dan de westkust. Ongerepte natuur, maar door wisselende weersomstandigheden kan ieders ervaring uiteraard anders zijn. Groenland was voor mij in ieder geval een onvergetelijke ervaring.

Enkele tips:

  • Zorg dat je goed getraind bent als je aan een meerdaagse trekking tocht gaat deelnemen. Het lijkt misschien goed te doen 20-25 kilometer per dag, maar met bepakking en berg op, berg af is het voor de niet geoefende wandelaar echt een pittige tocht. Hetzelfde geldt voor de mountainbiketocht.
  • Koop lichtgewicht materialen als je met bepakking gaat rondtrekken. Zorg tevens voor een goede warme slaapzak, want het kan er heel koud worden ’s nachts.
  • Vergeet absoluut niet je camera! Je maakt echt de mooiste foto’s tijdens deze reis. Als je geluk heb spot je misschien nog walvissen en ijsberen.
  • Voor de liefhebber biedt de overstap op het vliegveld nog een mogelijkheid om de reis naar Groenland te verlengen met een bezoek aan IJsland of Denemarken.
  • Groenland kent geen eigen valuta en doet niet mee aan de Euro. Je betaalt in het land met Deense Kronen, omdat Groenland ‘een autonoom gebied is’ binnen het Deense Koninkrijk. Ook kan je op de meeste plaatsen terecht met je creditcard, of geld pinnen bij een ATM. Mastercard en Visa worden het meest geaccepteerd. Met een American Express kun je op veel minder plekken terecht. Op Finler.nl kun je trouwens creditcards vergelijken en aanvragen voor het geval je er nog geen hebt.
  • Zorg voor een goede reisverzekering. Niet alle verzekeringen dekken het omboeken van vluchten of extra kosten die je mogelijk maakt in verband met vertraging, uitwijken naar een ander vliegveld of het missen van je aansluiting.

Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer