ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

De smokkelaarsroute van Robin Hood

Reisinspiratie van Pauline van der Waal

Gek op wandelen? Dan moet je naar Engeland! Wanneer je de hele trail Cleveland Way van Helmsley in het binnenland naar Filey aan de kust loopt ben je zo’n negen dagen onderweg. Overigens kun je natuurlijk ook minder dagen op pad gaan en gewoon de mooiste stukken uitkiezen. Hoe dan ook, het wordt een ervaring om nooit te vergeten!

Cleveland Way: 175 kilometer trail
Cleveland Way: 175 kilometer trail

Loop de route met de klok mee

De meeste wandelaars lopen de route met de klok mee. Dit is om een praktische reden: op die manier heb je het grootste gedeelte van de tocht de wind in de rug. Tenminste, meestal dan…
Wanneer je dan door het mooie landschap van het North York Moors National Park loopt wordt je omgeven door een prachtig heidelandschap. Wanneer je tijdens je hike de moorland-heide in bloei wilt zien staan is de beste tijd om te lopen eind augustus en begin september. Zodra je de kust bereikt verandert het uitzicht en kun je genieten van de adembenemende vergezichten over de kustlijn. Ben je eigenwijs of heb je gewoon liever de wind recht in je gezicht? Dan kun je de route natuurlijk ook andersom lopen.

Map of Cleveland Way, United Kingdom
Cleveland Way, United Kingdom (via Google Maps)

Meer over de route

De Cleveland Way National Trail is in totaal 175 kilometer lang en kenmerkt zich door de afwisseling in het landschap. Het startpunt is de stad Helmsley via het nationale park North York Moors richting de kust bij Saltburn-by-the-Sea te bereiken. Je bent dan ongeveer halverwege en vervolgt de tocht langs de kustlijn via North Yorkshire tot Filey. Natuurlijk kom je ontelbaar veel leuke kustplaatsjes tegen waar het goed pauze houden is.

Vergeet in ieder geval niet te stoppen in het beroemde smokkelaarsdorp Robin Hood’s Bay en de badplaatsen Scarborough en Whitby. In deze laatste plaats staat trouwens Whitby Abbey, die als inspiratie heeft gediend voor Bram Stoker’s ‘Dracula’.

Waanzinnig uitzicht onderweg
Waanzinnig uitzicht onderweg

Voor wie is de trail geschikt?

De Cleveland Way is niet overdreven zwaar of moeilijk, dus iedereen met een aardige conditie kan aan de trail starten. Dat wil niet zeggen dat het een makkie is trouwens. Zeker de Cleveland Hills maar ook bepaalde stukken langs de kust zijn vrij pittig. Aan de andere kant heb je dan dat biertje in de pub aan het einde van de dag tenminste écht verdiend. De route staat goed aangegeven, maar neem zeker een kaart mee.

De route loopt langs levendige kustplaatsen en dorpjes
De route loopt langs levendige kustplaatsen en dorpjes

Waarom zou je voor de Cleveland Way kiezen?

Het aanbod van mooie wandelroutes in Engeland is enorm. Waarom dan de Cleveland Way? Deze trail -of een gedeelte daarvan- is geschikt wanneer je een goede wandelaar bent, maar je niet op zoek bent naar de allerzwaarste tocht uit het boekje.

Deze tocht is erg geschikt wanneer je snel verveeld bent, want het landschap is ontzettend afwisselend, evenals de steden en dorpen die je aandoet. En dan hebben we het nog niet over de vele bezienswaardigheden gehad, zoals Helmsley Castle, Rievaulx Abbey, het witte paard van Kilburn, Mount Grace Priory House en Gardens, Gisborough Priory, Whitby Abbey en Scarborough Castle.

Fotostop!
Fotostop!

Wil je meer weten?

Interesse gewekt? Kijk dan even op de website van England’s Great Walking Trails over de Cleveland Way. Je vindt daar meer informatie over de route, accommodaties onderweg, aanreisroutes en nog veel meer. Ook kun je daar deel-routes vinden wanneer je de negendaagse tocht te veel van het goede vindt.

Wat meer zien over de tocht? Bekijk dan onderstaande video.

Wanneer je meer wilt weten over de andere trails van England’s Great Walking Trails, kijk dan eerst even naar het overzicht van alle routes. Lees het artikel over England’s Great Walking Trails en kijk welke route het beste bij je past.

Vergeet niet te genieten van alles wat typisch Engels is!
Vergeet niet te genieten van alles wat typisch Engels is!

Foto’s: England’s Great Walking Trails

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.