Zandduinen en kustlijn all the way

Reisinspiratie van Pauline van der Waal | Northfol Coast Path

Ben je dol op de zeewind door je haren, middeleeuwse havens en kerkjes, weidse vergezichten en uitstapjes naar Engelse pubs en restaurants? Dan kun je terecht op het Norfolk Coast Path. Dit is een 135 kilometer lange wandelroute langs de kustlijn van Engeland. Is die afstand je te ver? Geen probleem, want je kunt je ook slechts beperken tot de mooiste gedeeltes.

Norfolk Coast Path
Norfolk Coast Path

Perfecte start als minder geoefend wandelaar

Het Norfolk Coast Path is één van de zeven routes van England’s Great Walking Trails. Doordat deze trail niet al te zwaar is om te lopen, kan iedereen hier met een goede basisconditie terecht. Er zitten geen enorme hoogteverschillen in en de paden zijn goed begaanbaar. Dat doet overigens niets af aan hoe mooi en indrukwekkend de omgeving is.

Norfolk Coast Path: 135 kilometer trail langs de kust
Norfolk Coast Path: 135 kilometer trail langs de kust

Afwisselend en perfect voor vogelspotters

Wanneer je het pad loopt, word je verrast door de variatie van wat je ziet. Vanzelfsprekend zijn er lange stukken langs het prachtige goudgele strand, maar ook stukken kleigrond, zilte stukken en grind. Hierdoor is zowel de vegetatie als ook de vogels die je tegen komt enorm verschillend. Je zult dan ook genoeg vogelspotters tegenkomen onderweg, als je er zelf niet al eentje bent.

Geniet van de flora en fauna langs de route
Geniet van de flora en fauna langs de route

Over de route

De lengte van de het Norfolk Coast Path is dus 134 kilometer in totaal en wanneer je de gehele route wilt lopen dien je daar minimaal acht dagen voor uit te trekken. Wil je het wat rustiger aan doen kun je er natuurlijk nog een dag of wat aan vast plakken, of bepaalde stukken overslaan.

Norfolk Coast Path
Norfolk Coast Path

Wanneer is het Norfolk Coast Path geschikt voor jou?

Het maakt voor het Norfolk Coast Path niet uit wanneer je gaat lopen, al is natuurlijk het weer beter in de zomer, en ook staan bomen en planten in bloei. Ben je geïnteresseerd in vogels? Dan kun je het beste in het voorjaar of in het najaar gaan, aangezien je dan veel trekvogels kunt zien die aankomen of juist vertrekken. Toch is ook de winter een bijzondere ervaring, en heb je hele stukken het rijk alleen.

De gehele route is redelijk vlak en er zijn geen steile stukken, dus ook zonder ijzersterke conditie kun je je aan deze uitdaging wagen, al moet je basisconditie natuurlijk goed zijn.

Strandhuisjes langs de Engelse kust
Strandhuisjes langs de Engelse kust

Tot slot

Het Norfolk Coast Path is een fijne route die is ontstaan uit lang bestaande wandelpaden, waarbij ontbrekende stukken nieuw zijn aangelegd. Hierdoor kon de de Peddars Way (die start in Knettishall Heath Country Park in Suffolk) verbonden worden met Hopton-on-Sea. Sinds 1986 is deze gecombineerde route een ‘Long Distance National Trail’.

Prachtige zonsondergang
Prachtige zonsondergang

Meer over wandelen in Engeland

Als je meer wilt weten over deze route -of gedeeltes daarvan-, kijk dan even op de website van England’s Great Walking Trails, en dan specifiek over Norfolk Coast Path. Daar vind je alles over de route, achtergrondinformatie, de accommodaties onderweg en hoe je er komt. Ook kun je dus zoeken naar gedeeltes van de trail, wanneer je niet de hele route wilt lopen.

Wanneer je meer wilt weten over de andere trails van England’s Great Walking Trails, lees dan het artikel over England’s Great Walking Trails en kijk welke route het beste bij je past.

Genoeg gelezen? Check dan de video.

Foto’s: England’s Great Walking Trails


Lees hier meer over reizen naar Engeland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.