Redelijk vlakke route met een paar flinke beklimmingen

Een reisinspiratie van Pauline van der Waal

Wil je gaan wandelen in Engeland en ben je op zoek naar een mooie maar niet al te zware route? Dan is de North Downs Way misschien wel dé trail voor jou. Gemakkelijk te bereiken vanuit Londen, niet al te steil, maar wel met mooie krijthellingen, beboste heuvels en prachtige valleien.

North Downs Way: pelgrimsroute door Surrey
North Downs Way: pelgrimsroute door Surrey

Wat is de North Downs Way?

De North Downs Way National Trail in één van de zeven England’s Great Walking Trails en doorkruist het zuidoosten van Engeland. In totaal is de trail 246 kilometer lang, maar je hoeft ‘m natuurlijk niet in z’n geheel of in één keer te lopen. Via de website van Greatenglishtrails.com en dan specifiek die over North Downs Way kun je ook heel gemakkelijk één- of meerdaagse tochten vinden die een stukje van de trail beslaan.

Lekker uitwaaien hoog boven de zee
Lekker uitwaaien hoog boven de zee

Over de route door het Engelse land

Het startpunt van de route ligt in Farnham en je loopt via de Surrey Hills en Kent Downs langs de PilgrimsWay van Winchester naar Canterbury. Deze laatste is natuurlijk sowieso een must visit! Onderweg wandel je door prachtige Engelse landschappen en schattige dorpjes. Ook kom je in totaal acht kastelen, drie kathedralen en verschillende indrukwekkende paleizen, huizen en tuinen tegen.

Eén van de acht kastelen langs de North Downs Way
Eén van de acht kastelen langs de North Downs Way

Wanneer is de trail voor jou geschikt?

Je kunt de North Downs Way eigenlijk gedurende het hele jaar lopen, dus het maakt niet uit wanneer je je vakantie plant. De meeste mensen lopen ‘m van west naar oost, maar dat hoeft niet.
Het grootste gedeelte van de route is zogezegd vlak, maar vergis je niet. De hellingen rond North Downs zijn goed steil en kosten dus wat meer moeite. Wel word je als je boven bent getrakteerd op prachtig uitzicht dus het is het allemaal waard! Verder zijn ook de stukken van Guildford tot Reigate met St Marthas, Albury Down, White Down, Box Hill en Colley Hill wat pittiger.

North Downs Way
North Downs Way

Niet alleen maar wandelen, er staat meer op het programma

Na zo’n pittige dag lopen is het natuurlijk tijd voor al dat andere dat Engeland zo leuk maakt. Bijvoorbeeld in de traditionele Engelse pubs en herbergen kun je een plaatselijk biertje proeven. Aan de wijnliefhebbers is ook gedacht, er zijn genoeg lokale wijnen uit de wijngaarden uit de buurt.

Engelser dan dit wordt het niet...
Engelser dan dit wordt het niet…

Wil je meer weten?

Interesse gewekt? Kijk dan even op de website van England’s Great Walking Trails over de North Downs Way. Meer over de route, accommodaties onderweg, aanreisroutes en alles wat je verder nog nodig hebt: je vindt het op de site. Zoals eerder gezegd kun je daar ook gemakkelijk kortere routes vinden.

Wanneer je meer wilt weten over de andere trails van England’s Great Walking Trails, kijk dan eerst even naar het overzicht van alle routes. Lees het artikel over England’s Great Walking Trails en kijk welke route het beste bij je past.

Genoeg gelezen? Check dan de video.

Foto’s: England’s Great Walking Trails

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.