ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Ontroerend mooi Glencoe: hiken en skiën in de Schotse Hooglanden

Door de Mountainreporters Redactie

Wil je een kort weekend genieten van hiken en outdoor in Schotland? Zien hoe dramatisch mooi de Schotse hooglanden zijn? Je vliegt lowcost op Edinburgh of Glasgow, vaak al voor een paar tientjes. Vanaf daar kan je met je huurauto naar Glencoe: de place to be voor wandelaars en hikers. Maar er is nog veel meer te doen. Mountainreporters reisde alvast vooruit en zocht voor jou de plekjes op.

Glencoe
De bergen van Glencoe, waar je in de winter kunt skieeen en in de zomer kunt hiken

Glencoe is een hiking paradijs en een perfect basis om de west – highlands te ontdekken

Glencoe heeft een “zwaar verleden”, ooit vond hier de Glencoe massacre plaats waar een slag werd uitgevochten tussen Schotse clans. Nu is het vooral een schitterend natuurgebied met ruige natuur, waar je vanuit het vlakkere Rannoch Moor ineens de bergen ziet en een vallei binnen rijdt met het dramatische mooi landschap, de “Three Sisters” bergen en een adembenemende stilte. Wat ook opvalt zijn de prachtige kleuren in het landschap.

Een vallei met een dramatische mooi landschap. je voelt dat hier een zware geschiedenis hangt

Gezien vanuit Glasgow of Edingburg rijdt je eerst tegen de Buachaille Etive Mor aan, een majestueuze berg met daarvoor een piepkleine witte cottage die goed laat zien hoe de verhouding van de hoge bergen is na de vlakke moors. Je passeert lochs die zo glad zijn als spiegels en waar de kleuren van de bergen in weerkaatsen. Zoals Loch Leven met de Pap of Glencoe.

Buachaille Etive Mor
Buachaille Etive Mor , met de piepkleine witte cottage ervoor , foto : Sandra de Moor

Ik was er in het stille voorjaar in maart. In de zomer kan Glencoe drukker zijn, omdat hier ook veel wandelaars lopen langs de West Highland Way. Ook trekken dagjesmensen de bergen in voor een wandeling rondom Glencoe.

Glencoe
Loch Leven en The Pap of glencoe , met water zo glad als spiegel ervoor, eigen foto Sandra de Moor

Outdooractiveiten en hiking

Glencoe heeft een geweldig berggebied compleet met een skilift en wintersportmogelijkheden: Glencoe Mountain Resort. Hier kun je in de zomer wandelen, mountainbiken en downhillen, tubing (in een band de skihelling af) en prachtige hikes maken.

Glencoe: een bergachtige omgeving  met een aantal hoge pieken en een skilift

Mountainbike trails
Mountainbike trails rondom Glencoe

Voor meer informatie over Mountainbiken, Downhillen, en skieen in de winter in Glencoe ga je naar de site van Glencoe Mountainresort

Wandelen en hiken in Glencoe

Ben je op zoek naar eenvoudige tot gemiddelde wandelingen in Glencoe: glencoescotland.com/see-do/easy-walks/

Voor meer geoefende lopers zijn er diverse zware routes; met bijzondere namen als: The Pap of Glencoe (de tepel, vanwege z’n puntje) met hoogtes en uitzichten als Sgorr nam Fiannaidh, ‘Ballachulish Horseshoe‘ en duizelingwekkende tochten als Aonach Eagach Ridge en hoge bergen als Bidean nam Bian. Laat je goed informeren, want deze routes zijn zeker niet voor beginners.  Voor info kijk op: glencoescotland.com/see-do/mountain-walks/

Bedwing bergen met bijzondere namen die in het Schots bijna niet uit te spreken zijn

We noemen nog een paar bijzondere wandelingen

The Three Sisters of Glencoe – met hoge pieken en de Argyll
The Wee Herdsman – twee pieken, met verschillende routes
From Vale to Valley – Een iets makkelijkere route, vanaf Loch Achtriochtan afdalend naar de “Lost Valley”, met schitterende uitzichten

De Harry Potter trein

Hou je van treinen? Dan is in deze omgeving het beroemde treintraject te zien uit de Harry Potter film, waar ook de Westhighland Railroad over heen rijdt. Ken je het viaduct?

westhighland rail road
De West Highland rail dwars door de hooglanden. Ken je het traject uit de Harry Potter film?

Tot slot een laatste tip: onderweg van Edinburgh of Glasgow passeer je een prachtig natuurgebied: The Trossachs.  Dit is een mooi natuurpark om een extra dag in te plannen voor een wandeltocht. Mocht je nóg meer tijd hebben, dan moet je de stad Edinburgh zeker meenemen in je reisje!


Lees hier meer artikelen over Groot-Brittannië 


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.