Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Dit is mijn derde keer in Schotland en wat heb ik er weer zin in! Ken je dat? Dat je nadat je in een land bent geweest weer zoveel meer ideeën hebt opgedaan voor een volgende reis met nieuwe plekken die je wilt ontdekken? Dat is wat ik onder andere met Schotland heb. Dus na een keer een stuk van de John Muir Way en de West Highland Way te hebben gelopen, was het nu tijd om samen met een vriendin de kustlijn en het eilandleven van schitterend Schotland te beleven per auto.

Dag 1 & 2 | Edinburgh

Als mensen mij vragen welke stad ik geschikt vind voor een stedentrip, roep ik altijd meteen Edinburgh. Het gevoel dat je in een compleet andere tijd terechtkomt wanneer je door het oude gedeelte (old town) van de stad struint en over de Royal Mile loopt, is zeker de moeite waard om een keer te ervaren. We verblijven in een buitenwijk in de buurt van de universiteit waar we zowel onze eerste als laatste avond van de reis eindigen in bar and kitchen The Mockingbird. Leuke bediening, lekker en eenvoudig eten mét live muziek, helemaal goed als je het mij vraagt.

Schotland

Edinburgh zelf ligt er weer mooi bij en we hebben van alle kant het uitzicht op het kasteel dat boven de stad uittorent op de vulkaan Castle Rock. Het kasteel doet me altijd denken aan een klein dorp omdat het binnen zijn buitenmuren uit diverse gebouwen en straatjes bestaat.

In veel van die gebouwen zijn tegenwoordig diverse musea gevestigd dus als je deze allemaal zou afgaan, krijg je met gemak een hele dag om met alleen maar in het kasteel vertoeven.

Na het kasteel maken we een wandeling door de stad waarbij we een aantal keer Victoria Street op en af lopen, gewoon omdat het zo’n leuke straat is met de kleurrijke gevels en het hoogteverschil.

Dag 3 & 4 | Inverness

We gaan nu echt starten met onze roadtrip en onze volgende stop is Inverness, natuurlijk bekend als uitvalbasis voor Loch Ness, dat we uiteraard een bezoekje brengen. Het is een mooie route langs het meer waarbij we de ruïne van Urquhart castle passeren. Het echte hoogtepunt van de omgeving is echter niet het meer of het kasteel, noch Inverness zelf, maar het geweldig leuke Loch Ness Centre and Exhibition.

Het neemt je in een ontzettend schattig en creatieve 4D-rondleiding mee op ontdekkingsreis over het wel of niet bestaan van Nessie en geeft je ondertussen allerlei geschiedkundige en natuurkundige informatie. We hebben het monster niet gezien tijdens ons tripje langs het meer maar zijn er wel veel over te weten gekomen.

Dag 5 | Thurso

Vanaf vandaag volgen we op onze route de kustlijn die ons naar Thurso leidt, een plaatsje ter overnachting zodat we de dag erna vanuit het ernaast gelegen Scrabster de veerboot naar de Orkney Isles kunnen nemen. De boot vertrekt al rond zeven uur in de ochtend dus we maken er vandaag een lekker dagje rijden van en gaan vanavond na het eten op tijd naar bed. De route kan makkelijk in 2,5 uur gereden worden maar omdat we om de haverklap de auto aan de kant zetten om van de omgeving te genieten en het laatste stukje omrijden via Wick en Dunnet om niks te missen van de vergezichten, trekken we er iets langer voor uit.

Bij Dunnet head bezoeken we de vuurtoren en het uitkijkpunt. Hier zien we een begin van het typische contrast van de groene kleuren van het land en de helder blauwe kleuren van de zee die we de komende dagen op Orkney nog meer zullen tegenkomen. Uiteindelijk komen we dan in Thurso aan in een van de meest mooie B&B’s die ik ooit gezien heb: Camfield house.

Een overnachting in dit statige huis met oprijlaan bestaat uit een ruime kamer in een typisch Engels sfeertje met open haard en luxe badkamer inclusief faciliteiten als een golfbaan, zitkamer en recreatieruimte met biljarttafel en dartbord en gratis gebruik van het zwembad in Thurso. Een prima plek om je voor een week op te sluiten en je te laten verwennen maar voor ons niet meer dan een tussenstop voor de Orkney Isles die we morgen zullen bezoeken.

Dag 6 & 7 | Orkney Isles en Durness

Al vroeg in de ochtend gaan we aan boord van de veerboot naar de Orkney Isles waar we vandaag en morgen met de auto het mainland rond zullen rijden om erna in de namiddag de veerboot terug naar Scrabster te pakken en door te rijden naar Durness. Zodra je van de boot stapt, kom je in een compleet ander landschap dan je voor je ziet als je aan Schotland denkt. De lucht en het water zijn ontzettend blauw en het gras is hier zó groen, dat moet je met je eigen ogen een keer gezien hebben. Het landschap zelf is echter vrij vlak.

We bezoeken als een van de eerste attracties Skara Brae, een prehistorisch stenen dorp, en serieus, ik waan me in een soort Teletubbie landschap. Niet lang daarna heb je echter het gevoel alsof je in een aflevering van Outlander bent gestapt wanneer je de grote, stenen cirkel The ring of Brodgar bezoekt. Het blijft toch fascinerend, zo’n aanblik van een stenen cirkel.

Bijna overal waar je langsrijdt zijn er wel historische attracties om te bezoeken, waaronder diverse tombes. Wij wagen ons in the tomb of the otters. Een zeer enthousiaste, maar vooral ook snel pratende, gids vertelt je vooraf alle ins en outs over de ontdekking en opgraving van de tombe en wat we zo dadelijk gaan zien. Het is echt reuze interessant en wanneer je dan ook nog door een smalle toegang de tombe in mag kruipen met een zaklamp, is het voor mij helemaal feest. Er ligt tevens een heel goed restaurant bij de tombe, een fijne plek om te stoppen voor een heerlijke lunch met verse vangst uit de zee. We bezoeken nog wat  arts and crafts galleries en worden even stil bij de aanblik van de Italian chapel, een door Italiaanse krijgsgevangene met de hand beschilderde kapel.

Weer aan land gekomen, start onze doorreis naar Durness. Google maps geeft aan dat we er twee uur over zullen doen, maar dat valt vies tegen want vanaf hier beginnen de kronkelende eenbaans weggetjes waardoor we steeds in snelheid moeten afremmen en aan de kant moeten stoppen om andere auto’s te laten passeren. Dit is wel het echte Schotland: de schapen staan hier midden op de weg. Leuk in het begin, maar wanneer het steeds donkerder begint te worden en we met ons groot licht tussen dichtbegroeide, smalle kustweggetjes rijden, is zo’n schaap dat ineens voor je auto opdoemt toch iets minder feestelijk.

Dag 8 | Ullapool

De enige bezienswaardigheid die de moeite waard lijkt te zijn in Durness, is een grot waar je met een bootje in kunt varen, genaamd Smoo Cave. Helaas, door de hevige regenval van de afgelopen dagen in Durness is de grot ontoegankelijk vandaag. We komen echter aan de praat met een van de gidsen die een tijdje in Nederland heeft gewoond en ons wil imponeren door woorden als ‘’breuklijn’’ en ‘’waterzooi’’ te gebruiken. Hij heeft nog een tip voor het bezoeken van een grot onderweg naar Ullapool, onze volgende stop.

Via een kleine wandeling kun je te voet bij een grot uitkomen (the Bone Caves) die makkelijk te bereiken is. Dat lijkt ons wel wat dus we beginnen vol goed moed aan de korte wandeling wanneer we bij Inchnadamph inderdaad het bordje met Bone Caves zien. De kleine, korte, gemakkelijke wandeling blijkt echter toch niet zo klein, kort en makkelijk te zijn als we gedacht hadden toen de gids zijn verhaal deed. En wat even een korte stop van een kwartiertje heen en een kwartiertje terug zou moeten zijn, blijkt in werkelijkheid 1,5 uur te duren.

De kleine, korte, gemakkelijke wandeling blijkt echter toch niet zo klein, kort en makkelijk te zijn als we gedacht hadden

Ik vond het zeker de moeite waard om de wandeling te doen want de omgeving was erg mooi en het uitzicht vanuit de grot is ook niet mis, maar voor een korte stop hadden we toch iets anders in gedachten gehad. Snel door dus naar Ullapool. Hier verblijven we in Point Cottage, een kamer met uitzicht over de baai van Ullapool dat ’s ochtends vroeg prachtige plaatjes van stille bootjes op het water geeft. Ik denk dat het de moeite waard zou zijn om bij een volgend bezoek aan dit plaatsje langer te blijven om meer gebruik te maken van de wateractiviteiten die ze hier bieden. Dat onthouden we weer voor een volgende keer, nu moeten we echter door naar the Isle of Skye, waar ik me erg op verheug.

Dag 9, 10 & 11 | Isle of Skye

Na Ullapool worden de wegen steeds smaller en de lucht steeds wisselvalliger. We rijden de beroemde route via Applecross om in Skye terecht te komen en dat is zeker een aanrader! Wat is het hier mooi… Je moet wel goed durven autorijden want soms moet je je in serieuze bochten wringen om met twee auto’s of een reeks motorrijders langs elkaar te kunnen zonder angstig te worden van de afgronden die je rechts naast je ziet. Wanneer we in de auto zitten, valt er af en toe een bui maar zodra we willen stoppen om van de omgeving te genieten, breekt het zonnetje door met hier en daar een regenboog als kers op de taart. Om het Schotse plaatje helemaal compleet te maken, komen we onderweg niet alleen schapen maar ook Schotse hooglanders tegen. Ze lopen zo vlak langs onze auto af, dat de parkeersensoren beginnen te piepen. Maar de beesten lopen onverstoord verder of blijven even staan zodat wij ze fijn kunnen fotograferen.

Enige tijd later verschijnt dan eindelijk de Skye Bridge en rijden we zo the Isle of Skye op. We blijven hier drie nachten in de buurt van Portree en willen graag veel wandelingen maken. Maar zoals we onderweg hier naartoe al merkten, begint het zonnige weer van de afgelopen tijd plaats te maken voor de o zo bekende bewolkte en regenachtige luchten van Schotland.

De eigenaresse van ons B&B vertelt dat de windstoten en regenbuien zo krachtig zijn dat het voor niemand veilig is om te wandelen en dat we beter activiteiten kunnen opzoeken waarbij we droog blijven. We leggen ons er maar bij neer en bezoeken als eerste Dunvegan castle.

Wat zo leuk is aan het kasteel, is dat je voor een prikkie kaartjes kunt kopen om een rondje met de boot te varen en op zoek te gaan naar zeehondjes. Dat doen we dan ook meteen nadat we het kasteel gezien hebben en gelukkig is het droog als we aan boord stappen en even later de eerste zeehondjes al zien liggen. 

Na het kasteel rijden we naar een knusse pub waar een aantal dorpsgenoten samen komen om live muziek te spelen. Dat maakt onze lunch alleen maar gezelliger!

De dag erna is het weerbericht nog niet optimaal, maar wel iets beter en houden de heldere luchten iets langer aan. We besluiten het noordelijke gedeelte van het eiland te bezoeken. Eerst stoppen we bij het Skye Museum of Island Life dat alleen al om zijn ligging de moeite waard is om te bezoeken. Bij SkyeSkins krijgen we uitleg over het met de hand vervaardigen van schapenvachten en kan ik het niet laten om vervolgens met een mooi, bruin schapenvachtje te vertrekken. Ik zie mezelf al thuis voor de open haard liggen…

De Quiraing is onderdeel van de Trotternish ridge en wat het minstens zo fantastisch maakt is dat je er helemaal met je auto naartoe kunt rijden. Dus ook als je slecht ter been bent of gewoon slecht weer hebt (zoals wij) of totaal niet van wandelen houdt, kun je nog naar dit mooie natuurschoon kijken.

We bezoeken ook nog een klein museum waar sporen van dinosaurussen te zien zijn (je maakt me altijd blij met dino’s) en zien hier en daar nog wat ruïnes, maar het allermooiste is toch wel de Quiraing. Ik kan er geen genoeg van krijgen, heerlijk om met wapperende haren van de harde wind en een klein zonnetje naar deze populaire aardverschuiving te kijken.

Dag 12 & 13 | Fort William

Ik heb ontzettend veel zin in vandaag en dat komt omdat we naar Fort William gaan, of heel specifiek: naar Ardblair B&B. Op onze vorige reis was dit de B&B waarin we heerlijk hebben kunnen bijkomen na het lopen van de West Highland Way. En als je ergens goed kunt bijkomen, is het wel bij Conny en René, de Nederlandse eigenaren van Ardblair. Elke kamer heeft een kleurenthema.

De vorige keer verbleven we in de Blue Room, dit keer in de Golden Room met zijn erker die uitkijkt over Loch Linnhe en zijn bad op gouden pootjes. Maar voordat we weer herenigd worden met ons geliefde B&B en het leuke Fort William, stoppen we vandaag op onze weg nog even bij Eilean Donan Castle. Een mooi kasteel, niet alleen vanwege de ligging maar ook vanwege het kasteel zelf.

Het is goed behouden en goed toegankelijk. Wat ik zelf het allerleukste vind is de keuken. Je loopt hier zomaar tussen de wassen beelden en attributen waardoor je een goed idee krijgt van hoe het er hier vroeger aan toe moet zijn gegaan.

We rijden vanaf Fort William via Glencoe en Tyndrum terug naar Edinburgh en komen zo langs allerlei plekken die we twee jaar daarvoor nog te voet hebben bezocht toen we de West Highland Way liepen. Leuk om er nu nog eens doorheen te komen en herinneringen op te halen. In Doune Castle kun je op diverse plekken informatie krijgen over wat er van het kasteel in Outlander gebruikt is (daar heet het Castle Leoch) dus daar nemen we onderweg ook nog een kijkje. Ik maak nog een rondje door de museumshop, doorspekt met Outlander souvenirs, en dan rijden we door naar Edinburgh, terug naar waar we begonnen zijn.


Lees hier alle verhalen over Schotland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer