Waarom je naar Schotland wilt in de herfst

Door Edwin Hagenouw | Inspiratie: Voigt Travel

De herfst is een prachtig seizoen. Vooral in Schotland. Bomen ruilen in snel tempo hun zomerse look in voor felgekleurde accenten. Groene bergen transformeren als kunstwerken in oranje, bruine en dieprode kleuren. Alleen hierom al wil je in de herfst naar Schotland. Maar er is meer. Benieuwd wat? Lees verder!

Intense kleuren

De intense kleuren van de herfst zijn dé nummer een reden om door Schotland te reizen. Naaldbomen blijven groen, maar de kastanje-, eiken- en beukenbomen veranderen in diepgeel, bruin en rood. De diepe valleien en berglandschappen steken met hun rauwe aardtinten schitterend af bij al deze transformerende bomen en struiken.

Copyright: Scottish Stoater

Voor ruige landschappen in herfstkleuren ga je naar Glenfinnan, Isle of Skye, Glen Coe, Isle of Arran en het noorden. Voor bossen in intense tinten ga je naar Loch Lomond & The Trossachs National Park, Cairngorms National Park en Galloway Forest Park.

Copyright: Jamie Street

Ideale temperaturen voor actieve reizigers

De temperatuur schommelt in de herfst tussen de 15°C en de 8°C. Ideale temperaturen om mooie hikes door de bergen, bossen en valleien te maken. Wanneer je ademhaalt, merk je onmiddellijk hoeveel zuurstof je binnenkrijgt. Vul die longen met dat schone lucht, laat de energie je lichaam vullen en duik de wildernis in!

Smullen

De herfst zorgt voor de allerlekkerste producten in de Schotse natuur: paddenstoelen, peren, appels, pruimen, bessen… ga zo maar door! In de herfst mag, onder enkele voorwaarden, ook gejaagd worden. Daarom eet je in het najaar ook vers wild, zoals hert.

Schotse paddenstoel.

Zalmen, zeehonden en herten

Veel mensen duiken onder een dekentje op de bank als de herfst voor de deur staat. De dieren niet. In Schotland hebben zij tijdens dit seizoen energie voor twee. Mannetjesherten gaan op pad om de concurrentie letterlijk uit de weg te slaan met hun geweien en de Atlantische zalmen keren terug naar hun geboortegrond door tegen watervallen op te springen. De herfst is voor zeehonden bovendien dé periode om baby’s te krijgen.

Wildlife in de herfst in Schotland. Copyright: Jamie Street

Je zult in de herfst langs de kust daarom vast zo’n aandoenlijk klein zeehondje aantreffen.

Regen is leuk in Schotland

Regen is leuk! Tenminste, in Schotland. Bekijk het van de positieve kant: De natuur krijgt weer een lekker verfrissende beurt en zelf kun je binnen bij de open haard zitten met een Schotse whisky of een kop chocolademelk. Ondertussen kijk je naar buiten en realiseer je hoe behaaglijk en fijn het is om binnen te zitten.

Copyright: Visit Scotland

Met de auto, trein of het vliegtuig

Schotland is dichterbij dan je denkt. De trein brengt je in elf uur in Edinburgh. Reis je liever rond met de auto? Met de DFDS-ferry vaar je met eigen auto vanuit IJmuiden in één nacht naar Newcastle. Aan de andere kant van de zee rijd je in drie uur naar Edinburgh. Een vlucht duurt maximaal twee uur. Op het vliegveld kun je een auto huren.

Schotland
Ultieme outdoorbestemming: Schotland. Copyright: Chris Ponzi

Wil je het echte Schotland ontdekken en verzekerd zijn dat je de mooiste plekken bezoekt? Laat je reis organiseren door een Schotlandreisspecialist, zoals Voigt Travel. Deze reisorganisatie – en reispartner van Mountainreporters – brengt je naar de ongerepte plekken van het land. Je verblijft op prachtige locaties in kleinschalige B&B’s, hotels en lodges. Ze zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat, gewapend met wegenkaart, lokale tips en aantal belevenisvolle excursies in de planning.

Bekijk hier alle reizen van Voigt Travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.