Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Tijdens Koningsdag vertrokken we voor een lang weekend naar Schotland. Dit keer stond een stedentripje Edinburgh op de planning, inclusief een wandeling naar Arthur’s Seat. Vanaf diverse plekken in de stad kun je dit letterlijke en figuurlijke hoogtepunt zien. Met onze wandelschoenen aan onze voeten en een, voor Schotse begrippen, lekker zonnetje aan de lucht, beklommen we deze met gaspeldoorn begroeide heuvel.

Starten vanuit Holyrood

Arthur’s Seat is eigenlijk een vulkaan die zo’n 350 miljoen jaar geleden voor het laatst tot een uitbarsting kwam. Je kunt dus met een gerust hart deze groene heuvel bewandelen. Dat doe je het makkelijkst vanuit de startlocatie in Holyrood Park. Deze is onderaan de Royal Mile bij Holyrood Palace te vinden. Hier is een parkeerplaats met een routebord waar je diverse wandelingen naar de top kunt uitkiezen. De meest gangbare is de groene route. Hiermee wandel je in nog geen uurtje naar boven voor een prachtig uitzicht vanaf de 251 meter hoge heuvel.

Koning Arthur en zijn ridders

Het is niet duidelijk waar de naam ‘’Arthur’s Seat’’ precies vandaan komt. Vaak wordt er gerefereerd naar de legendes van koning Arthur, bijvoorbeeld als de plek waar Camelot zou zijn gesitueerd. Er zijn ook andere theorieën over de naamgeving die misschien een stuk aannemelijker zijn. Deze zijn natuurlijk wel minder mysterieus en interessant dan het idee dat de ridders van de ronde tafel hier met hun zwaarden hebben rondgezwaaid. 

Kokosnoten en fazanten

Onderweg op Arthur’s Seat lopen we over grasland en tussen heel veel gele gaspeldoornstruiken. Vanaf een afstandje zien de gele stroken op de vulkanische heuvel er al mooi uit, maar als je ertussen loopt, komt een kokosachtige geur je tegemoet. En als we het dan toch over de natuur van de heuvel hebben, moet er ook zeker benoemd worden dat we een aantal fazanten hebben gespot! Misschien niet voor iedereen even indrukwekkend als het spotten van een beer of een walvis, maar wij werden wel heel enthousiast van de mooie kleuren en rauwe kreten van het beestje.

Klimmen, klauteren en de liefde

Alhoewel de wandeling naar de top in eerste instantie niet heel moeilijk lijkt, zijn er toch een aantal steile klimmetjes in de route en wordt het terrein steeds meer rotsachtig naarmate je hoger komt. Vlak voor de top zijn er dan ook her en der wat kabels gespannen om je aan vast te houden als je over stenen en trappetjes omhoog klautert. Aan een van de kabels zijn zelfs slotjes vastgemaakt. Je hoeft dus niet naar Parijs of Praag om je liefde voor eeuwig te bezegelen, dat kan ook gewoon hier in Edinburgh, bovenop een vulkaan.

Een aanrader!

Voor de afdaling heb je diverse opties. Je kunt uiteraard via dezelfde route teruggaan, maar wij kozen ervoor om langs de andere zijde omlaag te lopen zodat je net weer een ander uitzicht hebt en de heuvel van een andere kant ervaart. Hoe bijzonder is het toch, dat je vlakbij alle drukte van een bruisende stad als Edinburgh een prachtige groene top hebt en de Schotse natuur van zo dichtbij kunt ervaren tijdens een stedentripje. Wat ons betreft zeker een aanrader dus om tijdens je bezoek aan Edinburgh ook even naar Arthur’s Seat te lopen .

Wil je meer inspiratie voor een reis naar Schotland? Lees dan ook mijn reisverslag over de kustlijn en het eilandleven van Schotland.


Hoofdfoto: Joeri Schouten

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer