advertentievoigt travel

In het Zuiden van Engeland kun je wandelen langs de Jurassic Coast. Een stuk grillige kust met ruige witte rotsen en prachtige uitzichten. Deze kustlijn is gevormd door kliffen met gesteentelagen uit vervlogen tijden waarin gesteente zich vormde (het Jura, het Krijt). In dit gesteente van wel 185 miljoen jaar oud vormden zich fossielen die later werden gevonden en zo kreeg deze kustlijn de bijnaam “Jurassic Coast”.

De jurassic kuststrook met steile kliffen en rotsformaties is Unesco werelderfgoed.

jurrasic coast
Jurassic coast is een fantastische plek om te hiken

De Jurassic Coast strekt zich uit langs Devon en Dorset. Het weer hier is mild en zonnig waardoor het uitermate geschikt is om te wandelen en hiken. Je kunt korte stukjes nemen van de route, maar wil je de hele Jurassic Coast lopen dan moet je hier een aantal dagen voor uittrekken om de gehele 60 kilometer af te leggen. Het advies is in circa 4 a 5 dagen.

 

Fossielen zoeken langs de kust van Dorset en Devon:

De Jurassic Coast is zo bijzonder dat het over een afstand van circa 150 kilometer is uitgeroepen tot World Heritage Site van Unesco. Beroemde plekken waar fossielen werden gevonden zijn bijvoorbeeld het strand bij Lyme Regis. De kliffen hier zijn gevormd in de mooiste kleuren: van wit, tot geel en rood/bruin. Geologen en liefhebbers komen op dit deel van de kust af omdat je hier de geschiedenis van 185 miljoen jaar kunt zien in de kliffen en nog steeds fossielen kunt vinden. Wil je meer weten of wat precies de jurassic coast is en welke fossielen je kunt vinden: jurassiccoast.org

durdle door weymouth
hiken langs de kust van jurassic park coast met zicht op de prachtige Durdle Door

De wandeling langs Jurassic Coast is nergens hoger dan 200 meter, maar er zitten wel behoorlijk steile verschillen in met geklauter en klimmen. Sommige delen zijn door erosie afgebrokkeld en daar zul je een stukje omheen moeten lopen.

Prachtige kustlijn, miljoenen jaren oude bodemsoorten en fossielen.. te midden van prachtige kustpaden en natuur

De Lulworth Cove

Hoogtepunten van deze wandeling bevinden zich rondom Lulworth: hier vindt je gigantische kliffen, afgelegen strandjes, mooie baaien en steile rotsen met de schitterende Durdle Door en de bekende Lulworth Cove.

lulworth cove
Lulworht Cove waar je duidelijk de verschillende bodemlagen kunt zien die teruggaan tot 185 miljoen jaar

 

De Durdle Door

De Durdle Door is een rots-boog in zee die ontstaan is door erosie en sterke golfstromen door de jaren heen en is inmiddels het meest gefotografeerde stukje natuur van Dorset. Het is omgeven door prachtige zandstranden. Het hoogste punt aan de zuidkust is de Golden Gap. De Durdle Door is een punt wat je in je Jurassic Coast trip echt niet mag overslaan!

Durdle door aan de jurassic coast waar je kunt hiken
De Durdle Door: een boog van krijtsteen in zee met schitterende stranden en natuur.

De Jurassic Coast is onderdeel van een gigantisch kustpad: het South-West Coast Path,  National Trail die de gehele zuid-kust van Engeland beslaat. Voor meer informatie: www.southwestcoastpath.org.uk

jurassic coast path , hiken en wandelen
de kaart met de Jurassic coast

Meer wandelpaden in Groot-Brittannië

Meer zien van de prachtige wandelmogelijkheden in Engeland? Je leest er meer over in onze blogs:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here