Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Snowdonia klonk voor mij als een magisch gebied. Een bestemming bedacht door kerstfilm-makers. Echt een plek die ik moest ontdekken dus. En nu weet ik het zeker: Snowdonia is geen fictief gebied, maar wel absoluut magisch! Je kan in dit gebied verschillende bergtoppen , mooie meren maar ook geweldige stukken kust vinden. Dus van alles wat. Zodat elke wandelaar hier voldoende keuze heeft. Wij deden een daghike naar Mt Snowdon, die met zijn 1085 meter de hoogste berg van Wales is.

In totaal zijn er zes routes om Mt Snowdon te beklimmen. Wij kozen ervoor om via de miners route (bekend om zijn goede uitzichten) te summitten en via de llanberis route (makkelijkste route) af te dalen.

De Miners Route

De Miners Route is de op één na makkelijkste route richting de top, hoewel de rating nog steeds wordt aangegeven als “hard/strenous”. Deze route loopt langs een drietal meren met uitzicht op de bergen. Wij vertrekken om zes uur ’s ochtends vanuit het YHA Pen Y Pass hostel. Dit hostel zit precies tegenover de start van de route,. Een betere uitvalsbasis konden we ons niet wensen. Omdat de meeste mensen later beginnen, lopen we, op een paar vroege trailrunners na, volledig alleen op de route en zien we de zon achter de bergen te voorschijn komen.

Pen Y Pass - Miners Route Zonsopgang ©Foto: Tessa Kramer
Genieten van de zonsopgang tijdens het lopen ©Foto: Tessa Kramer

Het eerste stuk van deze route is makkelijk en we maken dan ook snel meters. Na een half uur houden we kort pauze voor een ontbijt met uitzicht.
Daarna lopen we door en blijven we ons verbazen over de uitgestrektheid en schoonheid van de omgeving.

Vergezichten over Snowdonia

Na het laatste meer is er een vrij steil stuk, waarbij we af en toe met handen en voeten omhoog klimmen. De route loopt over een stenen pad, dus ik kan me voorstellen dat op dagen met regen en mist dit best glad kan zijn. Het weer kan echter niet beter tijdens onze hike. We worden verwend met een strak blauwe lucht.

Na een tijdje komt de route dan samen met de Pyg track waarna de route verder gaat over losse ondergrond en uiteindelijk zigzagt naarboven naar Bwlch Glas. Daar komt de route vervolgens samen met de Llanberis route (die wij naar beneden zullen lopen) en de Snowdon ranger route.

Bwlch Glas Snowdon Miners Route
Miners route, laatste stuk voordat de route samenkomt met de llanberis route ©Foto: Tessa Kramer

En dan is het tijd voor de laatste klim naar de top. Dit is echt nog maar een heel klein stukje en in 20-30 minuten staan we op de top. Het is op dit stuk echter wel een stuk drukker geworden met mensen die vanuit de llanberis route komen, we moeten zelfs vijf minuten in de rij wachten voor de foto van de top. En hoewel je deze foto toch wil maken, was dit zeker niet de beste plek voor een mooie foto.  We lunchen op de top met geweldig uitzicht op de bergen in Snowdonia.

Uitzicht Snowdonia ©Foto: Tessa Kramer
Uitzicht over Snowdonia van mt Snowdon ©Foto: Tessa Kramer

De Llanberis route

Daarna lopen het bovenste stuk via dezelfde weg terug. Bij Bwlch Glas nemen we dan het pad van de llanberis route. De Llanberis route is de meest gelopen wandeling naar boven. Dit is een langer pad dat veel geleidelijker loopt. Dit is dan ook de voornaamste reden dat we voor deze afdaling kiezen. Het uitzicht viel ons vanuit hier echter wel wat tegen, zeker in vergelijking met het miners pad.

Je kijkt nog steeds over de bergen, maar hebt minder het gevoel dat je echt in de bergen bent door het uitzicht op de stadjes beneden. Ook de rails van het treintje en de hoeveelheid mensen op het pad maken deze route voor ons minder aantrekkelijk.

LLanberis route, die loopt helemaal tot het dal van het stadje Llanberis ©Foto: Tessa Kramer

Zeker later op de dag is het llanberis vrij druk. Er loopt namelijk ook een treintje naar de summit van Mt Snowdon. Die gaat op dit moment niet volledig tot de top door werkzaamheden, maar tot halverwege van de llanberis route. Het viel ons op hoeveel onervaren slecht voorbereidde wandelaars hier liepen. Zelfs mensen die zonder water aan de wandeling waren begonnen.

Samenvatting hike Mt Snowdon

Al met al is Mt Snowdon een prachtige berg om te hiken. Vooral ook door de adembenemende uitzichten. De Miners route is een prachtige route waar je je even helemaal weg van de bewoonde wereld waant. De Llanberis route is een goed alternatief als je qua belasting een makkelijke route wil volgen. Ben je in een goede conditie dan zou ik zeker aanraden een andere route te kiezen.

Tijd indicatie gemiddeld: 4-5 uur omhoog, 2-3 uur naar beneden
Hoogtemeters: 726 meter

Lees hier meer verhalen over outdoor in Groot-Brittannië

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer