Door Kirsten Muntendam

De charme van Ierland valt met geen pen te beschrijven. Natuurlijk, het land heeft prachtige natuur met lieflijke veldjes en ruige kliffen, maar de echte charme van Ierland zit hem in de oprechte vriendelijkheid van de bevolking. Eigenlijk zou Ierland bij iedereen hoog op het verlanglijstje moeten staan. Heb jij je vakantie nog niet geboekt? Kijk dan eens hoe mooi Ierland is en ga een geweldig avontuur tegemoet.

In elk seizoen laat Ierland jouw hart sneller kloppen. Hier lees je acht redenen waarom het een goed idee is om Ierland te ontdekken. Ook in het najaar bijvoorbeeld.

1. Het is er rustig

Hoewel Ierland een dunbevolkt land is en het er over het algemeen vrij rustig is, kunnen de toeristische hotspots in het hoogseizoen erg druk worden. Ga je in de herfst of het begin van de winter, dan hoef je Dingle of West-Cork enkel maar met de locals te delen. Als je in oktober de Ring of Kerry rijdt, kan het maar zo eens gebeuren dat je moederziel alleen bovenop het schitterende Ladies View uitzichtpunt staat. Dat is nog eens genieten!

2. Het is de meest voordelige tijd om naar Ierland te gaan

Ierland is een veelzijdig land en ook met een klein budget kun je je hier prima vermaken. Ben jij toe aan een korte break, maar wil je er liever niet al teveel aan uitgeven? Dan kun je het beste in het najaar naar Ierland gaan. Er zijn weinig toeristen, waardoor de B&B’s en hotels gunstige prijzen hanteren. En men is ontzettend blij om je te zien! 

3. De herfstkleuren zijn adembenemend

Ierland staat bekend als The Emerald Isle vanwege de vele tinten groen van de bossen, tuinen en velden. Deze groentinten zijn zelfs zo mooi, dat zanger Johnny Cash het nummer ‘Forty Shades of Green’ schreef als ode aan Ierland. In het naseizoen maakt al dit prachtige groen plaats voor vuurrode, gele en oranje tinten. Het is een adembenemend schouwspel! 

4. De Wild Atlantic is ook écht wild

Van ruige kliffen tot charmante kustdorpjes, the Wild Atlantic Way is de langste kustroute van Europa en één van de mooiste ter wereld. Ga je in het naseizoen naar Ierland, dan is de kans groot dat de Atlantische oceaan ook echt wild is, met hoge golven die op de steile kliffen uiteen slaan. Maak een strandwandeling op één van de prachtige, verlaten stranden en geniet van de wind in je haren. Wil je een echte Ierse ervaring? Sluit de dag dan af met een lekkere fish & chips in een van de lokale pubs.  

5. Het is de tijd van lekker eten


Over eten gesproken, september is de tijd van oogsten en dat wordt in Ierland gevierd met veel verschillende foodfestivals. Houd jij van lekker eten en drinken? Breng dan eens een bezoekje aan het Armagh Food & Cider Weekend in Armagh (7-10 september ’23) of het Galway International Oyster and Seafood Festival in Galway (22-24 september ’23). Op Dingle wordt van 30 september tot 1 oktober het Dingle Food Festival georganiseerd. Op 15 oktober wordt in het kleurrijke dorpje Kinsale de Mad Hatters foodie walking tour georganiseerd. Kortom, het najaar is de beste tijd om culinair Ierland te ontdekken!

6. De pubs zijn extra gezellig

Ierland en live muziek gaan hand in hand. Zelfs in de kleinste dorpjes kun je in de lokale pub genieten van traditionele Ierse live muziek. De locals maken er een feestje van en voordat je het weet heb je nieuwe vrienden gemaakt.

Zo’n sfeertje als in de Ierse pubs tref je nergens anders. In het naseizoen is het extra gezellig als het buiten wat frisser wordt en iedereen de gezelligheid van de pubs weer opzoekt. Bezoek bijvoorbeeld eens de oudste pub van Ierland – Sean’s Bar in Athlone. 

7. Overal ruik je die herkenbare geur van turfvuurtjes

Hoewel het inmiddels een politiek gevoelig onderwerp is in Ierland, wordt er in het land nog altijd turf gestoken. Eén op de zeven huishoudens in Ierland gebruikt turf om hun huizen te verwarmen en als brandstof om op te koken. Ga je in het najaar naar Ierland, dan ruik je overal waar je komt de geur van verbrande turf op de wind. Het zorgt voor een authentiek sfeertje. 

8. De mystiek van kastelen in de mist

Ierland telt een groot aantal kastelen, kloosters, landhuizen en ruïnes. Deze zijn sowieso een bezoekje waard, maar er is geen mooiere tijd om ze te bezoeken dan in het najaar, wanneer ze in de optrekkende mist van een heldere herfstochtend omhult worden. Je waant je even terug in de tijd. Bezoek bijvoorbeeld eens het magnifieke Kilkenny Castle in het binnenland van Ierland, de ruïnes van Ross Castle in Killarney of het nog altijd functionele nonnenklooster Kylemore Abbey in Connemara. 

Kylemore Abbey, Connemara, Galway
Lekker uitwaaien aan ruige Ierse kusten

Zin gekregen om Ierland (of Noord-Ierland) in het najaar te ontdekken? Bekijk dan eens deze reis van BBI Travel. Met deze rondreis zie je veel van het land en verblijf je in verschillende accommodaties. Je kunt natuurlijk ook een vakantiewoning boeken en vanuit het huisje de omgeving verkennen. Meer te weten komen over Ierland? Check de website van Ierland Toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.