Ierland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een fietsvakantie plant. En dat is jammer, want het land biedt geweldige mogelijkheden voor onvergetelijke fietstrips. In dit blog vertel ik je meer over het fietsparadijs West-Cork, een prachtige regio in het zuidwesten van Ierland. West-Cork is onderdeel van de beroemde Wild Atlantic Way, een ruige, 2500 kilometer lange kustroute die je van Cork helemaal naar het noorden van het land kunt volgen. In West-Cork kom je als fietser altijd aan je trekken; of je nu beginner bent of vergevorderd.

Reizen naar West-Cork

Zelf heb ik het geluk dat ik op Beara woon, één van de schiereilanden die deel uitmaken van West-Cork. Maar ook als je hier niet woont, ligt een trip naar deze regio binnen handbereik. Dagelijks verzorgen KLM en Aer Lingus directe vluchten van Amsterdam naar Cork. De vlucht neemt slechts anderhalf uur in beslag en voor je het weet, sta je tussen de wollige schapen op het groene, Ierse platteland.

smalle asfaltweg met aan de linkerkant een witte boerderij en aan de rechterkant wat groen en de zee
De Coast Road op Beara. Foto: Judith Kimenai

Fiets huren

Je kunt ervoor kiezen je fiets mee te nemen vanuit Nederland. Het is natuurlijk heerlijk als je op je eigen stalen ros de omgeving kunt verkennen. Voor je fiets betaal je wel wat extra’s en er is altijd een risico op schade tijdens de vliegreis. 

Als je weinig voelt voor die extra last, kun je ook prima in Ierland een fiets huren. Er zijn aardig wat verhuurbedrijven die je op weg kunnen helpen. Wil je bijvoorbeeld op 2 wielen de stad Cork verkennen, dan kun je bij Cork Bike Hire terecht voor een hybride fiets of zelfs een e-bike!

Ook als je langer wilt fietsen, zijn er meer dan genoeg opties. Bij Wild Atlantic Sports in Kinsale huur je een fiets zolang je maar wilt. Zo’n langere huurperiode geeft je de mogelijkheid om heel West-Cork op je eigen tempo te ontdekken. 

2 fietsen met volle bepakking, leunend tegen een hek. Op de achtergrond een weiland en bebossing.
In 2016 namen wij onze eigen fietsen mee voor een fiets- en kampeervakantie in Ierland. Foto: Judith Kimenai

Fietsen in Ierland gevaarlijk? 

Nogal wat mensen vragen mij of fietsen in Ierland niet gevaarlijk is. Op de meeste routes liggen immers geen fietspaden… Ik kan je vertellen: zolang je aan de linkerkant van de weg blijft fietsen, is er weinig aan de hand. 

Dat links rijden zal even wennen zijn. Toch gaat dat snel genoeg; vooral als je lekker veel kilometers maakt. Mijn ervaring is dat je vooral alert moet zijn als je na een stop weer op je fiets stapt. Voor je het weet, draai je nietsvermoedend de rechterkant van de weg op… 

Gevaarlijk vind ik fietsen in Ierland echter niet. De meeste automobilisten geven je meer dan voldoende ruimte als ze je in willen halen. Meestal zwaaien ze vervolgens vriendelijk naar je, of krijg je een thumbs up en wat bemoedigende woorden als je een berg op aan het zwoegen bent. 

Groen, geschiedenis en gezelligheid

Wat kun je dan verwachten als je in West-Cork op de fiets stapt? Ik verzeker je dat je weinig vlakke wegen tegenkomt. Een weg die de Ieren ‘vlak’ noemen, is op z’n minst glooiend. Je zet je klimspieren dus altijd aan het werk. Tenzij je op de Greenways blijft. Daarover vertel ik je later meer.

Een andere zekerheid: je krijgt altijd wel een keer een regenbui over je heen. Ierland is nu eenmaal niet voor niets zo groen… Gelukkig zorgt het heersende zeeklimaat meestal voor milde temperaturen. 

Bloemen op de voorgrond, glooiende, groene heuvels op de achtergrond
Aan groen geen gebrek in West-Cork! Deze foto maakte ik in Drimoleague. Foto: Judith Kimenai

En verder… fiets je over idyllische landweggetjes met aan weerszijden eindeloze, groene heuvels en ontelbare schapen. Onderweg word je bedolven onder restanten van eeuwenoude geschiedenis. Kasteelruïnes, stone circles en oude cottages zijn regelmatig onderdeel van het landschap. 

Je hoeft nooit ver te fietsen om in een gezellig, kleurrijk dorpje uit te komen. En met kleurrijk bedoel ik letterlijk kleurrijk: de huizen hebben hier vaak alle kleuren van de regenboog. Hier op Beara is Eyeries een geweldig voorbeeld van zo’n pittoresk plaatsje. 

Kleurrijke huisjes in Eyeries
Eyeries is 1 van de kleurrijke dorpjes die West-Cork rijk is. Foto: Judith Kimenai

Elk dorpje heeft wel een gezellige pub waar je je aan overheerlijke fish & chips tegoed kan doen. En voor je het weet, ben je verwikkeld in een goed gesprek met een nieuwsgierige local. 

Ten slotte ben je in West-Cork nooit ver verwijderd van de ruige kust. Letterlijk na iedere bocht wacht je weer een ander spectaculair uitzicht. 

Uitzicht op koeien, groene weilanden, een boerderijtje en op de achtergrond de zee en bergen.
In West-Cork krijg je na iedere bocht een nieuw, spectaculair uitzicht voorgeschoteld. Foto: Judith Kimenai

Fietstochten in West-Cork

Of je nu een paar uur wilt fietsen of een hele week; in West-Cork zit je goed. Hieronder geef ik je een overzicht van de mogelijkheden om (delen van) West-Cork te ontdekken vanaf je tweewieler. 

Optimaal ontspannen op de Greenways

Zoek je vooral ontspanning en vlakke ritjes, dan zijn de Greenways een uitkomst. Greenways zijn autovrije fiets- en wandelpaden die op verlaten spoorlijnen en rivier- en kanaaljaagpaden zijn aangelegd. Met andere woorden: ze bieden alles om ontspannen te genieten van het landschap, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoogtemeters. 

De Greenways zijn sinds een aantal jaar enorm in opkomst in Ierland. In West-Cork vind je er (nog) geen, maar in de stad Cork kun je voor een relaxt ritje al terecht op de Cork Harbour Greenway

Dagtochten

Qua dagtochten heb je in de regio West-Cork eindeloos veel mogelijkheden. Apps als Komoot en AllTrails maken je leven makkelijk: vul je startlocatie in en ontdek direct welke ontdekkingstochten je kunt maken. 

Een paar opties:

 • Start in Skibbereen en fiets de Baltimore & Lough Hyne loop (30 km) of de Castletownshend Loop (28 km).

 • Ontdek de schiereilanden Mizen Head en Sheep’s Head vanaf de fiets. Maak de tochten zo lang (of kort) als je wilt en geniet van spectaculaire vergezichten over de Atlantische Oceaan.

 • Maak een dagtocht op het Beara schiereiland als je goed in vorm bent en langere klimmen niet schuwt. 
Landschap met groene bergen
Uitzicht op Sheep’s Head. Foto: Judith Kimenai

De echte kuitenbijters

Ben je fanatiek fietser en zoek je graag een uitdaging op? Dan zijn deze kuitenbijters leuk voor jou:

 • Priest’s Leap – Met stip op 1 als het om kuitenbijters gaat! Priest’s Leap ligt officieel net niet in West-Cork, maar in County Kerry. Toch gun ik deze unieke klim een plekje in deze lijst.

  Deze steile weg kom je alleen op in de lichtste versnelling én met een ijzersterke conditie. Maar de ervaring die je voor al die moeite terugkrijgt, is ongekend. Je waant jezelf plotseling in een waar niemandsland, met enkel schapen als je gezelschap.

  De staat van de weg is niet al te goed, dus ga hier alleen fietsen als je een bovengemiddelde fietser bent.

 • Healy Pass – De Healy Pass is 1 van mijn favorieten. Ik fiets deze pas, die midden op Beara ligt, meestal vanaf Lauragh op. Aan deze kant heb je waanzinnige uitzichten over Glanmore Lake en de Kenmare Bay.

  Als je de Healy Pass vanaf Adrigole (het plaatsje aan de zuidkant) benadert, zijn de uitzichten net zo fraai, maar is de ervaring nog specialer. Door de haarspeldbochten waan je je zomaar in de Alpen. En dat terwijl de pas op nog geen 300 meter hoogte ligt.

  Aan beide kanten is de beklimming zo’n 7 kilometer lang en voor het grootste deel goed te doen als je op je gemakje omhoog fietst. Alleen het laatste stukje naar de pas is aan beide kanten pittig.  

 • Caha Pass – Op de grens van Cork en Kerry ligt de Caha Pass. De 7 kilometer lange klim brengt je van het toeristenplaatsje Glengarriff naar de top. De klim is niet per se moeilijk, maar wel lang genoeg. En adembenemend mooi.

  Eenmaal boven daal je via een paar korte tunnels af richting Kenmare, een klein, maar levendig stadje waar je lekker bij kunt tanken.
   
Grote steen met de naam 'Priest's Leap', een smalle asfaltweg en prachtige, groene omgeving.
Bovenop Priest’s Leap word je omgeven door groen. Foto: Judith Kimenai

Meerdaagse fietstochten

Ik kan me zo voorstellen dat je niet naar Ierland komt om een dagje te fietsen. Gelukkig is dat ook niet nodig; je kunt je in West-Cork gemakkelijk een week (of langer) vermaken met je stalen ros. 

 • Check bijvoorbeeld de EuroVelo 1, een internationale fietsroute die je langs de Atlantische kust leidt. Een deel van de EuroVelo 1 voert door West-Cork en volgt de Wild Atlantic Way. Deze pittige, maar prachtige route is volledig bewegwijzerd.

 • Heb je weinig zin in de hele voorbereiding, maar wil je wel individueel op pad? Dan is de georganiseerde fietsvakantie in West-Cork van Ireland Walk Hike Bike iets voor jou.

  In 8 dagen ontdek je de regio, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overnachtingen en bagagevervoer. Bovendien is er 24/7 een ondersteuningsteam beschikbaar voor noodgevallen. 
Uitzicht op een weg en groene natuur in de verte
Uitzicht vanaf de Healy Pass. Aan deze noordkant kijk je uit over de Kenmare River. Foto: Judith Kimenai

Voor de echte bikkels: Mizen to Malin

Zoek je een echte uitdaging? Dan kun je die starten in West-Cork! Fiets bijvoorbeeld van Mizen Head naar Malin Head! In de volksmond wordt deze tocht Mizen to Malin (of Malin to Mizen) genoemd. 

Deze route beslaat de lengte van heel Ierland. Gemiddeld moet je zo’n 600 kilometer trappen om van het zuidelijke Mizen Head naar het noordelijke Malin Head te komen. 

Jaarlijkse fietsevenementen 

Ben je, net als ik, fan van eendaagse fietsevenementen? Ook dan heeft West-Cork je genoeg te bieden:

 • Ring of Beara Cycle – Eind mei vindt jaarlijks de Ring of Beara Cycle plaats; een fietstocht over het Beara schiereiland, startend in Kenmare. Je kunt kiezen tussen 2 routes: eentje van 110 kilometer en eentje van 140.

  De langste route is niet alleen vanwege de afstand een uitdaging. Het meest westelijke deel van Beara bevat een aantal venijnige klimmetjes die alle kracht uit je benen trekken. Je kunt je voorstellen dat de tweede helft van de route er daarna niet makkelijker op wordt…

 • Tour de Beara – Ook op Beara georganiseerd, maar dan in september, is de Tour de Beara. Deze toertocht start in Glengarriff en voert in een 8-vorm over het hele schiereiland. Je beklimt daardoor 2 keer de Healy Pass. Dat maakt de route zo’n 160 kilometer lang en nog zwaarder dan de Ring of Beara Cycle
Straatje in het dorp, de weg is afgezet met dranghekken. In de verte de finishlijn van het fietsevenement
Kenmare maakt zich op voor de Ring of Beara Cycle. Foto: Judith Kimenai

Fietsen in West-Cork: voor ieder wat wils 

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft West-Cork voor ieder wat wils als het om fietsen gaat. Met andere woorden: boek die trip. Ontdek per fiets het zuidwestelijke deel van de Wild Atlantic Way, waar natuur, cultuur en sportiviteit op spectaculaire wijze samenkomen. 

Laat je door het weer alsjeblieft niet tegenhouden. Je wordt hooguit nat. En pubfood smaakt alleen maar beter nadat je de hele dag bent blootgesteld aan de ruige elementen van het Ierse klimaat! 

Hoofdfoto: Judith Kimenai2 Reactie op “Reistips Ierland | Fietsen in West-Cork? Doen!”

 • Claudia
  3 juli 2023 at 19:50

  He goed verhaal, alleen wat ik mij altijd afvraag is hoe het zit met kamperen. In de meeste landen in Europa fietsen we gewoon van camping naar camping. Dat schijnt in Ierland alleen wel een behoorlijke uitdaging te zijn. Zeker in combinatie met het glooiende landschap.

  • Judith Kimenai
   Judith Kimenai
   3 juli 2023 at 19:59

   Hi Claudia,

   Je hebt helemaal gelijk dat kamperen een uitdaging is. Er zijn wel campings, maar niet bijster veel. Wildkamperen is ook niet de beste optie, omdat ieder stukje grond privé-eigendom is. Je kunt natuurlijk wel de boer vragen of je op zijn land mag kamperen. Maar dan ontbreekt het weer aan sanitair. Het is maar net in hoeverre je het avontuur wil opzoeken. 🙂
   Wij hebben tijdens onze fietsvakantie campings afgewisseld met b&b’s. Daar ontvangen ze fietsers ook vaak met open armen. Prima combi en b&b’s vind je op elke hoek van de straat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.