Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Hiken tijdens een citytrip? Het kan op Howth bij Dublin!

Een reisverhaal van Laura Berns

Vind jij het ook zo heerlijk om een nieuwe stad te ontdekken? Lekker struinen door straatjes en geveltjes kijken, wellicht een museum bezoeken, de lokale cultuur opsnuiven? Maar, in de meeste steden is geen stukje natuur te vinden. En dan gaat het bij mij kriebelen. In Dublin is dit anders! Op een half uurtje afstand met het openbaar vervoer sta je op schiereiland Howth en kun je prachtig hiken langs de kliffen.

Howth in de baai van Dublin

Het dorpje Howth ligt op een schiereiland in de Baai van Dublin en is goed bereikbaar met de trein (DART heet deze) vanaf Connolly Station in het centrum van Dublin. Alle vier starten bij het station en hebben dezelfde start-kilometers. Je kunt de volgende routes volgen:

  • Lower Cliff Loop (groen): 6 kilometer, circa 2 uur
  • The Tramline Loop (blauw): 7 kilometer, circa 2 uur
  • Black Linn Loop (rood): 8 kilometer, circa 2,5 uur
  • Bog of Frogs Loop (paars): 12 kilometer, circa 3 uur

Ik heb de Bog of Frogs Loop gelopen en deze kan ik zeker aan je aanraden. Alle routes gaan eerst langs de haven van Howth naar de vuurtoren. Onderweg heb je prachtige vergezichten en de weg loopt direct al behoorlijk stijl. De eerste kilometers zijn bestraat en ook met de auto toegankelijk. Na circa een half uurtje kom je bij een parkeerplaats en hier begint het echte hiken langs de kliffen.

Op Howth vind je vier wandelroutes. En dat op slechts dertig minuten van het centrum van Dublin

Ook hier kom je met alle routes. Naarmate de route vordert, haken er steeds meer routes af tot je alleen nog de paarse pijlen tegen komt. Als je besluit om een kortere route te volgen, dan is het dus belangrijk om goed op te letten waar jouw afslag is.

Uitzicht op de vuurtoren en Dublin
Uitzicht op de vuurtoren en Dublin. Foto: Laura Berns-van Unen

Conditie van het pad

Het pad is goed gemarkeerd en duidelijk zichtbaar. Het is op sommige plekken erg smal, dus bij tegenliggers is het even afstemmen wie de berm induikt. De uitzichten op de kliffen zijn prachtig en als je op het pad blijft, dan hoef je niet bang te zijn dat je zal vallen. Het pad is niet toegankelijk voor minder validen. Je loopt over rotspaden, dus goed schoeisel is aan te raden.

Hiken op Howth
Het wandelpad op Howth. Foto: Laura Berns-van Unen

De langste route staat te boek als ‘moeilijk’, maar ik heb een normale conditie en vond het prima te doen. Onderweg kwam ik behoorlijk wat ‘trailrunners’ tegen, dus de echte sportieveling kan deze route ook gebruiken om een tandje harder te lopen.
Tijdens deze route kun je geniet van veel verschillende bloemen en planten, dankzij de afwisselende flora en fauna zijn er vele kleuren te bewonderen, uiteraard de kliffen en rotsen, heel wat vogels en dan met name meeuwen en een constant uitzicht op de zee met haar rotseilanden. Pas op twee derde van de route steek je het schiereiland over en loop je via een golfbaan door wat bebouwing naar het station. Het merendeel van de route is dus puur natuur!

Kliffen op Howth
Kliffen van Howth. Foto: Laura Berns-van Unen

Picknick

Bij de vuurtoren zag ik een bordje met een restaurant, maar ik ben hier niet gestopt. Verder kom je niets tegen, dus het is verstandig om zelf voldoende water en wat te eten mee te nemen. In Howth zijn diverse winkeltjes om wat lekkers voor onderweg te kopen. Er staan regelmatig bankjes om te genieten van een picknick. In de haven zijn wel meer dan voldoende restaurants. Je kunt er dus ook voor kiezen om voor of na de wandeling hier neer te strijken. De dag dat ik hier was, was het tijdens lunchtijd erg druk. Bij alle restaurants stonden rijen, dus neem voldoende tijd als je er voor kiest om in de haven een hapje te eten. Wij gingen na onze hike uitgebreid lunchen en dat was een heerlijke traktatie na een paar uur inspanning!

Weet jij leuke steden waar je ook binnen afzienbare tijd midden in de natuur staat? Laat jouw tip(s) achter via een reactie onder dit verslag. Ben je in Dublin en al bekend met Howth? Lees dan het verslag over de Wicklow Mountains; ook een prachtig gebied buiten Dublin dat zeker een bezoek waard is.

Meer informatie over Howth en de wandelpaden staat onder andere op de officiële website van Dublin.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer