Ierland, het land van ruige kusten, hoge kliffen, spectaculaire uitzichten, uitgestrekte natuurgebieden, 365 meren, verschillende rivieren, kanalen, groene heuvels en het land van vier seizoenen in één dag. Daarnaast staat Ierland bekend om haar rijke geschiedenis, mythen en legenden, musea, kastelen en historische monumenten. De bekende Amerikaanse zanger Johnny Cash bracht een bezoek aan Ierland en schreef het nummer Forty Shades of Green.

Ook ik bracht in september een bezoek aan Ierland en ontdekte al snel waarom Johnny Cash voor de titel van dit nummer heeft gekozen. Meer dan veertig tinten groen kenmerken onder andere de prachtige glooiende heuvellandschappen van Ierland. Het vier seizoenen in één dag klimaat zorgt met name voor deze prachtige kleuren. Hoewel veel toeristen de kust van Ierland bezoeken neemt Karin je mee naar Ireland’s Hidden Heartlands, het binnenland van Ierland. Want er is zoveel meer.

Het landschap van Ierland
Het typerende landschap van Ierland, 40 shades of green, fotocredits Karin Nijhof

Ireland’s Hidden Heartlands

Boek een vlucht naar Dublin om de Ireland’s Hidden Heartlands te ontdekken. Reporter Karin laat je meegenieten van de hightlights van haar trip door Ireland’s Hidden Heartlands. Tot Ireland’s Hidden Heartlands behoren onder ander Graafschappen: Leitrim, Oost Clare, Longford, Roscommon, oost Galway en delen van Westmeath, Cavan, North Tipperary en Offaly. Huur een auto en breng een bezoek aan de nog redelijk ‘onontdekte” groene parels en culinaire hotspots van Ireland’s Hidden Heartlands.

Het landschap van Ierland
Het groene heuvellandschap van Ierland, fotocredits Karin Nijhof

Hightlight 1: Kajakken op Lough Oughter

De eerste highlight van onze trip vond plaats in het Graafschap County Cavan. County Cavan staat bekend om zijn 365 meren. De Ieren zeggen ookwel, voor elke dag een ander meer. Het is dan ook niet zo gek dat er veel watersportactiviteiten zijn te doen. Veel mensen huren een bootje, een kajak of een kano om het gigantische merengebied en pedddelparadijs te verkennen. Tevens zie je ook veel Europeaanse (hobby)vissers in dit gebied. Een visvergunning is niet nodig.

Vissen, populaire activiteit in Ierland
Vissen, een populaire activiteit in Ierland, fotocredits Karin Nijhof

Wij verkenden per kajak het waterwegennet Lough Oughter in County Cavan. De omgeving van het Lough Oughter vonden wij prachtig en rustgevend. In het gebied leven veel soorten vogels en wilde dieren. In de wintermaanden verblijft hier zelfs drie procent van alle Europese wilde zwanen.Cavan Canoeing center

Een kajak of kano huren kun je doen bij het Cavan Canoeing Center. Ook is het mogelijk om met een gids op pad te gaan. De gids weet veel te vertellen over de indrukwekkende geschiedenis wat extra leuk maakt. Na vijftig minuten peddelen bereikten wij een crannog (kunstmatig eiland) welke uiteraard alleen via het water te bereiken is.

De geschiedenis van Clough Oughter Castle

Op het kleine eiland waar de gids ons naar toe leidde, staat een bewonderenswaardige ruïne vol historie. In de 13e eeuw werd het kasteel gebouwd door de Anglo-Normandiërs. Kenmerkend waren de dikke muren en de ronde vormen van het kasteel. De O’Reillys, oftewel de grootste clan in Ierland namen vervolgens het kasteel in beslag. Deze O’Reillys bestuurden ongeveer 300 jaar het kasteel tot de opstand in 1641. Toen werd het kasteel in beslag genomen door de Ierse rebellen.

In de tijd die volgde werd het kasteel onder andere gebruikt als een gevangenis. Tot het moment dat het kasteel/gevangenis zwaar beschadigd werd in 1653 door Cromwelliaanse troepen. Kanonnen zorgden er voor dat het kasteel onbewoonbaar werd. Onder andere door de dikke muren (waardoor het kasteel deels in tact is gebleven) kunnen wij tot op heden genieten van de imposante ruïne met zijn rijke geschiedenis.

Highlight 2: Lough Key Forest and Activity Park

The Lough Key Forest and Activity Park in Roscommon heeft afgelopen jaar de toerisme Award gewonnen. Een goede reden om dit historische park te bezoeken. In het Lough Key Forest and Activity zijn onder meer vijf wandelpaden uitgestippeld. Heb je geen zin om te lopen? Pak een Segway en ga al rollend de natuur in of maak een boottocht om dichterbij het Castle Island te komen.

Lough Key Boats

In een rondvaartboot (Lough Key Boat Tours) maakten wij een boottocht van een uur over het Lough Key. De eigenaren van de boot vertelden met veel enthousiasme over de geschiedenis van het Lough Key Forest en Activity Park. Wij voeren langs kleine eilandjes welke allen een eigen verhaal hebben. Castle Island zie je hieronder op de foto.

Lough Key Boat
Castle Island, Lough Key Forest and Activity Park , foto vanaf de boot genomen, Irelands Hidden Heartlands, fotocredits Karin Nijhof
Lough Key forest and Activity Park
Uitzicht over ruïnes vanaf de boot, Lough Key, Forest and Activity Park, fotocredits Karin Nijhof

Crossen met een Segway

Een absolute must do tijdens een bezoek aan het Lough Key forest & Activity Park is de segway tour door het regenwoud. Na wat instructies over de Segway volgde de start van het parcours. In het park staan eeuwenoude bomen van wel 200 jaar! Al rollend over diverse bospaden en bruggen ervoeren wij de schoonheid van de natuur.

Tree Canopy Walk

De Tree Canopy Walk leidde ons door ondergrondse tunnels naar het vroeger bestaande Rockingham House (dat door een brand in 1957 verloren is gegaan), naar de top van de gerenoveerde vijf verdiepingen tellende Moylurg uitkijktoren. Vanaf hier hadden wij een panoramisch uitzicht over het Lough Key met in het midden het Lough Key Castle. De Tree Canopy Walk is een driehonderd meter lang pad dat tussen boomtoppen door slingert. Het hoogste punt van dit pad ligt op tien meter.

Uitzicht vanaf de Toren op de ondergrondse tunnels
Uitzicht vanaf de Toren, ondergrondse tunnels, Lough Key forest and Activity Park, fotocredits Karin Nijhof
Uitzicht over Castle Island, vanuit Canopy tree walk
Uitzicht over Castle Island, vanuit Tree Canopy walk, Lough Key forest and Activity Park, Fotocredits Karin Nijhof

Cavan Burren Geo Park, een verborgen parel

Het Cavan Burren Geo Park is een verborgen parel! De weg vanaf ons hotel (Lough Allen Hotel Drumshanbo) naar het Cavan Burren Geo Parkwas één van de mooiste wegen die we tot nu toe hadden gereden. We reden dwars door de Ierse heuvellandschappen, met volop groene valleien. Uit de speakers van de radio klonk de donkere stem van de Amerikaanse zanger Johnny Cash. Kronkelende smalle wegen leidden tot het wat hoger gelegen Cavan Burren Geo Park.

Het Cavan Burren Park ligt op een kalkstenen plateau op een hoogte van ongeveer 295 meter. The Burren betekent letterlijk grote rots. Het park biedt een prachtig uitzicht op de Cuilcagh Mountain, West Cavan en het grotere Marble Arch Caves Global Geo Park.

Het Cavan Burren Park is 340 miljoen jaar geleden gevormd en is erkend als één van de mooiste prehistorische relictlandschappen in Ierland (overblijfsel uit de vroegere tijd). En dat is op alle fronten zichtbaar. Het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Samen met een gids liepen wij een (ver)korte trail. In het park zijn vijf trails die je kunt lopen.

Het Cavan Burren Park is rijk aan vele archeologische monumenten en geologische kenmerken. Hierdoor lijkt het net of je in een openluchtmuseum rondloopt. Onderweg hebben wij verschillende zinkgaten, relict- rivierbeddingen en zogenoemde Erratic rocks gezien. Erratic rocks zijn tijdens de ijstijd ontstaan. Tijdens de ijstijd werden enorme rotsblokken van zandsteen afgezet door gletsjers op de kalkstenen bodem van Cavan Burren. Hierdoor “zitten” de rotsen op voeten van kalksteen. Zeer indrukwekkend om te zien!

Cavan Burren Geo park
Cavan Burren Geo park
Cavan Burren Geo park
Cavan Burren Geo park

Daarnaast zijn er verschillende monumenten te bewonderen uit de neolithische periode. Overblijfselen van nederzettingen en andere prehistorische graven geven een duidelijk beeld van het leven en de geschiedenis tot aan de 19e eeuw weer.


Actieve reizen naar Ierland

Ierland is een fantastische en nog redelijk onontdekte bestemming voor actieve reizigers. Onze reispartner BBI Travel biedt al sinds 1963 reizen naar naar het groene eiland. 

Dat betekent dat ze de meeste interessante aanbiedingen hebben voor rondreizen, fly & drive en de leukste traditionele accommodaties op bijzondere locaties. 

Bekijk hier het aanbod en de aanbiedingen.


Bron en hoofdfoto: Ierlandtoerisme

één reactie op “Deze plekken in Ierland’s Hidden Heartlands moet je in ieder geval bezoeken”

  • Co
    28 oktober 2019 at 15:40

    Klinkt als een prachtige reis! Ierland begint me steeds meer te trekken, dus ik zal dit artikel even opslaan 🙂 Dank voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.