Een artikel van Kirsten Muntendam

Zit jij erover na te denken om op vakantie te gaan naar Ierland? Goede keus! Met zijn prachtige natuur, rijke culturele erfgoed en gezellige bevolking is het een must-see bestemming. De meeste reizigers die Ierland bezoeken beperken zich tot het zuidwesten van het land. Hier vind je immers bekende bezienswaardigheden zoals de Ring of Kerry, Dingle en het Killarney National Park. Maar wist je dat de Wild Atlantic Way boven Galway ook prachtig is? We nemen je mee naar de meest bijzondere plekken!

Nationaal park Connemara 

Ierland telt zes nationale parken en het prachtige Connemara is hier één van. Het gebied is dunbevolkt, waardoor je in alle rust kunt genieten van de natuur. Veenmoerassen met blauwe meertjes strekken zich tussen de heuvels uit. Uit de schoorstenen van knusse cottages stijgt in het najaar de rook van turfvuurtjes omhoog en de groene velden worden omheind door stenen muurtjes die zo kenmerkend zijn voor Ierland.

Aan de rand van het nationale park vind je bovendien het prachtige landgoed van Kylemore Abbey, een nonnenklooster dat nog altijd in gebruik is. Ook de ruïnes van het verder naar het binnenland gelegen Cong Abbey zijn absoluut een bezoekje waard. Connemara ademt één en al charme!

Connemara is een en al charme
Connemara, rust en ruimte

Great Western Greenway

Houd je van fietsen? Dan mag je zeker de Great Western Greenway niet overslaan! Een greenway is een route die uitsluitend gebruikt mag worden door fietsers en wandelaars. De Great Western Greenway is 44km lang en is de oudste greenway van Ierland. De route begint in het gezellige stadje Westport en leidt via de kneuterige dorpjes Newport en Mulranny naar Achill Sound. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de vele eilandjes van Clew Bay.

Bij BBI Travel is het ook mogelijk om de bus te nemen van Westport naar Achill Sound, daar een fiets te huren en terug te fietsen naar Westport. Wil je deze route wandelen? Ook dat is mogelijk. De hike is op zich niet moeilijk, maar de flinke afstand maakt het wel een uitdaging! 

Achill Island

Aan het eind van de Great Western Greenway ligt Achill Sound. Deze smalle strook water scheidt het eiland Achill Island van het vasteland. Ben je in de buurt, steek dan zeker de brug naar het eiland over. Achill Island is het grootste eiland van Ierland en heeft schitterende stranden, grillige kliffen en uitgestrekte heide- en veenvelden die vrijwel onontgonnen zijn. Ondanks de grootte van het eiland wonen er maar weinig mensen, zo’n 2.500 in totaal.

Het eiland houdt vast aan traditionele normen en waarden. Zo wordt er nog Gaelic Iers gesproken, de originele taal van Ierland, en leeft men voornamelijk van de visserij. Houd je van mysterie? Bezoek dan ook eens het verlaten dorp, vlakbij Slievemore. Dit dorp is bevat zo’n honderd ruïnes van stenen cottages. Een bijzonder gezicht! 

Wild Nephin Nationaal Park

Vlak voor de kust van Achill Island ligt het nationale park Wild Nephin. Dit schitterende nationale park is één van de meest verlaten plekken van Ierland. Er is hier zo weinig menselijke activiteit, dat het park ’s nachts omgedoopt wordt tot Mayo Dark Sky Park. Houd je van fotograferen, dan is dit de perfect plek om de Melkweg op de foto te zetten. Bewandel je de 40km lange Bangor Trail, dan ga je even terug in de tijd.

Vroeger liepen hier herders die hun kudden op de heidevelden lieten grazen. Liever een iets minder uitdagende wandeling? Er zijn meer dan genoeg mooie wandelroutes, variërend van 2km tot 12km lang. In Wild Nephin vind je bovendien één van de grootste overgebleven moerasgebieden van Europa. Je gaat hier echt terug naar de natuur!

Mayo Dark Sky Park

Surfen in Sligo

Sligo ligt aan de Atlantische Oceaan en is het surfmekka van Ierland. Of je nu voor het eerst op een surfplank staat of een gevorderde surfer bent, voor ieder niveau is er een geschikte spot. Enniscrone Beach is een prachtig strand van vijf kilometer lang met rustige golven. De perfecte plek om het surfen eens uit te proberen. Mullaghmore Head daarentegen is Ierlands populairste spot voor big wave surfing.

Deze wateren zijn alleen geschikt voor echte experts. Geen zin om zelf op de plank te staan? Dan kun je je hier ook prima vermaken met het aanschouwen van de dappere surfers die de gigantische golven proberen te temmen. In de gezellige pubs en restaurants van Sligo kun je na het avontuur weer opwarmen. 

Slieve League

Het gevoel dat je op de rand van de wereld staat? Dat krijg je zeker weten bij Slieve League! Deze ruige kliffen zijn ontzettend steil. Ze steken 609m boven zeeniveau uit en zijn daarmee bijna drie keer zo hoog als de bekende Kliffen van Moher.

Over de rug van Slieve League lopen verschillende wandelpaden, waaronder de uitdagende route over de One Man’s Pass. Deze hike is alleen voor ervaren wandelaars, want het voert je langs diepe afgronden naar de top van de berg. Neem de tijd om even om je heen te kijken. Zulke prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan zie je nergens anders!  

Malin Head

En dan ben je aangekomen bij het eind van de Wild Atlantic Way – Malin Head. Dit is het noordelijkste punt van Ierland. Met ruige kliffen, prachtige stranden en sommige van de hoogste zandduinen van Europa is Malin Head bovendien een adembenemend mooie plek. Je kunt hier een prachtige wandeling maken langs de kliftoppen naar Banba’s Court, waarbij je onderweg onder andere een oude signaaltoren tegenkomt die vroeger het Europese en Amerikaanse continent met elkaar verbond.

Houd je van historie? Stop dan onderweg even bij An Grianan Ailigh. Deze indrukwekkende ruïne van een oud ringfort stamt uit de 6e of 7eeeuw na Christus. 

Wil jij ook op avontuur in Ierland? Sla dan zeker de het gebied aan de Wild Atlantic Way boven Galway niet over! Met deze reis van BBI Travel zie je al het moois dat de counties langs Wild Atlantic Way te bieden heeft. Meer te weten komen over Ierland? Bekijk de website van Tourism Ireland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.