Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Rondreis IJsland | 8 dagen in een sprookjesachtig outdoorparadijs

Een reisverhaal van Maartje Bevers | Een reis van Pharos Reizen

Spannend wat we allemaal gaan meemaken deze week. Ik voel de kriebels in mijn hele lichaam. Edwin zit heel relaxed naast me te kijken naar het wolkendek waar we doorheen vliegen. Door die wolken heen zien we de typische IJslandse geel-groen-bruine kleuren. Het is half negen in de avond en hartstikke licht buiten. Het is in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland. Dus we hadden nog de hele avond voor ons. We landen en het avontuur gaat beginnen!

Dag 1: Reyjavik naar Sauðárkrókur

Om 08.00, na een snel ontbijt, stapten we in de auto om Reykjavik te verlaten. We vonden dat een mooie tijd om als mountainreporters de stad te verlaten en de natuur in de trekken. Tijdens onze rondreis door IJsland zouden we daarna geen stad meer zien. Onze reispartner Pharos Reizen heeft deze avontuurlijke roadtrip voor ons uitgedacht en een geweldige Toyota 4WD geregeld. Geen weg te ruig en geen rivier te diep voor ons dus deze week.

Rondreis IJsland Pharos Reizen
Deze weg leidt je rond het hele eiland. Bijna elke afslag heeft een prachtig natuurwonder.

Startend op route 1, de toeristische rondweg van IJsland, gingen wij op weg naar het noorden. Onderweg bezochten we een aantal van de highlights die Pharos ons had  aangeraden. Onze eerste stop was bij Trollafossar, de trol in de rots. Een mooi koffie momentje aan een leuke waterval. De eerste van tientallen watervallen die we tegenkwamen tijdens de reis.

Trollfossar IJsland
De Trollafossar. Een tussenstop langs route 1, met heerlijke cappuccino.

Onze tweede stop was bij de Deildarfunguhver. De eerste geiser die wij zouden zien. Hier zit ook een natuurlijk spa/wellness bij. Als je een paar uur over hebt is dat natuurlijk super leuk om te doen. Wij hadden nog zoveel op de planning staan en snakten naar de ongereptheid van IJsland en hebben onze reis vervolgd.

Deildarfunguhver IJsland
Deildarfunguhver, ooit de grootste kokende rivier ter wereld

Deildartunguhver is een heetwaterbron in Reykholtsdalur. Het is qua volume de grootste heetwaterbron van Europa en produceert 180 liter water per seconde met een temperatuur van bijna 100°C. Voordat de betonnen constructie voor het opvangen van het hete water gemaakt was, stroomde het water vrijelijk weg. In die tijd was dit de grootste “kokende rivier” ter wereld. De bron is vrij toegankelijk.

De derde bezienswaardigheid van de dag was de waterval van Hraunfossar. Een bijzonder mooie, grote en veelbezochte waterval. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de waterval. Het aangelegde grindpad laat je het natuurverschijnsel van alle kanten zien. Op een aantal plekken staan handige informatieborden, met feiten en leuke weetjes over deze plek.

Waterval IJsland
De waterval van Hraunfossar. Een bijzonder mooie, grote en veelbezochte waterval

Natuurbehoud bij een prachtige waterval

De uitzichtpunten zijn voor iedereen goed bereikbaar. De originele wandelroute, direct langs de waterval is afgesloten ten behoeve van de unieke flora. Dat is een logisch gevolg van een overvloed aan toeristen. Goed dat op deze manier de natuur behouden blijft.

Overal zie je water van de rotsen stromen. De herfstkleuren tonen zich in al hun schoonheid.
De gereguleerde wandelpaden beschermen de natuur tegen de invloed van het toerisme.

Helaas dat hierdoor wel een stukje puurheid van de beleving verloren is gegaan. Verticaal uit de berg ontspringt overal het heldere bergwater, terwijl het lichtgrijze water van de waterval de rivier door raast. Werkelijk een fantastisch contrast met de beginnende herfstkleuren. Na de korte wandeling kun je een hapje en drankje doen in het eenvoudige restaurant bij de parkeerplaats.

We verlaten route 1

Zowel Edwin als ik hebben een intens verlangen naar de ongerepte natuur. Na een paar uur te hebben gereden op de doorgaande weg, route 1, besloten we om met onze 4WD de rimboe in te trekken. Vlakbij de hierboven genoemde Hraunfossar waterval kun je de F578 nemen. Je gaat daar van de verharde weg af en komt in een onvoorstelbare omgeving terecht.

Hier start onze reis door het binnenland.
Hier mogen alleen huurauto’s met vierwielaandrijving komen
Zo ruig en puur kan IJsland zijn

De puurheid en ongereptheid van de natuur laten zich hier in alle kracht zien. Nu is het eigenlijk pas echt voor ons begonnen. Dit is wat we hadden gehoopt tegen te komen. Die prachtige vergezichten, alsof we in de tv-serie Game of Thrones beland waren. Rivieren en watervallen die verschijnen en verdwijnen in een kloof. We rijden langs een kabbelend beekje en even later zien we een rivier vol stroomversnellingen.

Redelijk in het begin van weg F578 kun je Surtshellir bezoeken.

Surtshellir werd in 1679 ontdekt. Van die tijd af tot aan het einde van de negentiende eeuw was ze de langste bekende lavagrot ter wereld, en is daardoor ook de bekendste grot van IJsland geworden. Wij adviseren de grot alleen te bezoeken met een gids en altijd een helm te dragen onder het lava-dak.

Na iedere bocht een nieuwe verrassing

Duizenden IJslandse schapen met hun specifieke gedraaide hoorns. Vogels die als geesten opdoemen, laag scherend over de weg. Ze wandelen over de bemoste lavavlakte, maar omdat ze dezelfde kleuren hebben als de natuur zie je ze vrijwel niet.

IJslandse schapen langs de weg.
IJslands schaap met de kenmerkende gekromde hoorns
IJslands schaap met de kenmerkende gekromde hoorns

De gebleekte kleuren, groen, geel rood die zo kenmerkend zijn voor IJsland zie je langs deze route overal. Kilometers grote ijsvlaktes van de Europa’s grootste gletsjers zien we steeds als we naar rechts kijken.

In de verte zie je gigantisch grote gletsjers

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave

Tientallen kleine meren schieten aan ons voorbij en bij iedere bocht zien we telkens een verrassend nieuw plaatje. Helemaal als de zon op al dit moois schijnt voel ik me zo blij als een kind.

In het dorre landschap ontspringt een riviertje.

Vier tegenliggers

Ik ben zo blij dat we van de originele route, die vrijwel alle toeristen nemen, zijn afgeweken. Met al onze stops voor genotsmomenten en om foto’s te maken duurde deze rit natuurlijk veel langer dan als je gewoon vlot zou doorrijden. Tijdens deze uren rijdend door het dorre binnenland van IJsland kwamen we welgeteld vier tegenliggers tegen. Tankstations en restaurantjes heb je hier niet, dus zorg voor voldoende proviand en brandstof.

Steeds weer nieuwe kleuren!

Voor mijn gevoel hebben we nu al het IJsland gezien waarvoor we hier zijn gekomen, maar er komt nog zo veel verrassends voorbij in de week die gaat komen!

Vreemde vogels als geesten langs de weg.
Rivieren doorsnijden een okergeel landschap.

Na een aantal uur dwalen door de vlakte met onze ruige Toyota kwamen we uit in Laugarbakki, waar we weer op de toeristische route 1 in het noorden van IJsland terecht kwamen.

Tip: hou er rekening mee dat je echt een auto met vierwielaandrijving nodig hebt als je van de toeristische weg afgaat en neem een wegenkaart en opgeladen telefoon mee. Die oude vertrouwde papieren wegenkaart is echt nodig, want Google Maps is op IJsland regelmatig letterlijk de weg kwijt.

Hvammstangi. Ten noorden van het Seal Center zagen we de zeehonden.

Terug in de bewoonde wereld reden we vanuit Laugarbakki door naar Hvammstangi. Hvammstangi staat bekend om het Icelandic Seal Center.

Icelandic Seal Center in Hvammstangi

Zeehonden spotten

Loop er gerust even naar binnen voor meer informatie. Wij kregen een mooie routekaart mee waarop exact werd aangegeven waar we de zeehonden konden zien. Voordat we het rondje gingen maken over het schiereiland zijn wij nog even het trendy visrestaurant binnen gedoken. Het restaurant zit boven het Seal Center en heeft een prachtig uitzicht.
Een absolute aanrader is de huisgemaakte vissoep.

Het restaurant zit boven het Seal Center en heeft een prachtig uitzicht.
Een absolute aanrader is de huisgemaakte vissoep

Bij het eerste punt hadden we geen geluk. Daar zaten geen zeehonden, maar wat een prachtige kust heb je daar!

Nog geen zeehonden hier, maar wat een heerlijk ruige kust.

Bij het tweede punt wachtte ons een verrassing: een baaitje vol zeehonden. We hebben er veel gezien, spelend in het water of rustend op het droge. Soms kwamen ze zelfs naar ons toe zwemmen, ons en het handjevol andere kijkers, schijnbaar een beetje uitdagend.

Soms leken ze ons echt uit te dagen.

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave

In de verte lagen enkele baby zeehondjes; wat is het hier toch uitzonderlijk mooi! En wat een contrasten op één dag. Eerder vandaag de bijzondere vogels en schapen in het dorre binnenland en nu de zeehonden in de zee en dat we tussen de IJslandse schapen op een zwarte lavarots zaten aan het helderblauwe water maakte het plaatje van vandaag perfect.

Heerlijk relaxen met z’n drieën.

Het schiereiland Vatnsnes

Wij zijn het schiereiland Vatnsnes met de klok mee rondgereden, want wij houden er niet van exact dezelfde weg terug te nemen.

Er is veel moois te zien op Vatnsnes. Volgende keer gaan we hier zeker een wandeling maken.
Dit doet een dagje off road in IJsland met een witte 4WD

Onderweg kwamen we nog een aantal bijzondere natuurverschijnselen tegen. Hieronder een korte foto impressie.

Ademloos stonden we aan de kust te genieten van het uitzicht
Bijzondere zwarte stranden, vlak voor zonsondergang (20.30)
Hvítserkur is een rots in zee bij de noordpunt van het Vatnsnes-schiereiland

Hvítserkur is een rots in zee bij de noordpunt van het Vatnsnes-schiereiland in de regio Norðurland vestra in het noordwesten van IJsland. De rots heeft wel wat weg van een drinkende draak. Hvítserkur is ongeveer 15 meter hoog.

De perfecte afsluiting van een indrukwekkende eerste dag

Na een lange indrukwekkende eerste reisdag kwamen we aan bij onze eindbestemming van deze dag, Sauðárkrókur. Pharos Reizen had hier een echt leuke accommodatie voor ons geboekt: Keldudalur Cottages. De accommodatie ligt middenin de natuur en hoort bij een boerderij. Hier vind je schapen, IJslandse paarden en koeien.

Keldudalur Cottage in Sauðárkrókur. Een super gezellige accommodatie van Pharos Reizen

Wij waren enorm onder de indruk van het knusje huisje en hebben hier lekker zelf gekookt. De gegrilde zalm was extra lekker door het ultieme uitzicht op de IJslandse bergen.

Bekijk hier ook het fotoverslag dat we afgelopen week al maakten tijdens onze reis. Binnenkort lees je meer uitgebreide reisverhalen over de geweldige acht dagen op IJsland.

Deze roadtrip is mogelijk gemaakt door Pharos Reizen, specialist in bijzondere, en soms avontuurlijke, rondreizen door Europa.

Maartje en Edwin dragen kleding van Fjällraven, Colmar, Rab en 66North. Onze wandelschoenen zijn van Hanwag, de wandelsokken van Falke, reistassen en rugzakken van Osprey en Cabin Zero en de zonnebrillen van Julbo.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer