Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Dit zijn dé hotspots van Zuid-IJsland

Door Sandra de Moor

Vandaag neem ik je mee naar het prachtige geliefde zuiden van IJsland. Dwaal met me mee langs gletsjers, watervallen en kraters. Zoek je een leuke route voor een shortbreak tussen de vijf en acht dagen langs mooie hotspots? En wil je niet gehaast heel IJsland rond maar liever op je gemak van de natuur genieten? Dan is Zuid-IJsland jouw ideale bestemming!

De hotspots in het zuiden op een rijtje

Where to begin? In het zuiden van IJsland is veel de moeite waard, dus wat moet je selecteren? Ik ga in ieder geval een poging wagen.

golden circle , gulfoss waterval
Gulfoss watervallen: immens groot met een enorme waterkracht

De Golden Circle is een aaneenschakeling van prachtige hoogtepunten

Golden Circle: Gullfoss, Geysir & Thingvellir

De Golden circle is niet te missen als je IJsland bezoekt. Met bezienswaardigheden als de Gulfoss waterval, het Geysir district en het prachtige nationale park Thingvellir waar je geweldig kunt snorkelen in de Silfra kloof. Het park ligt op de breuklijn tussen de continenten wat je heel goed kunt zien en bezichtigen. Dit stukje IJsland is nog altijd in beweging.

Thingvellir national park ,
Thingvellir IJsland, parlementsgebouwen. Eigen foto Sandra de Moor

Langs de Golden Circle kan het soms druk zijn en dat heeft een goede reden. Het zijn stuk voor stuk namelijk hele bijzondere en mooie bezienswaardigheden.

Tip: check vooraf hoe laat de dagtrips uit Reykjavik hier zijn en arriveer net iets daarna. Je leest er alles over in ons blog over de Golden Circle en Kerid Crater: unieke hotspots van IJsland op een rijtje

Het meer van Jokulsarlon ligt bij de Vatnajökull gletsjer, een prachtig en immens groot natuurgebied

Jokulsarlon bij Vatnajökull gletsjer

Het Jokulsarlon gletsjermeer ligt ietsje verder naar het zuidoosten en is ook zeker de moeite van de langere trip waard. Dit is het grootste gletsjermeer van IJsland en heeft een diepte van maar liefst 250 meter diepte. Jokulsarlon ligt aan de Vatnajökull gletsjer, de  grootste gletsjer van IJsland.

Het gletsjermeer Jokulsarlon. Fotocredits: fotonatura.org

Skogafoss en Seljalandsfoss

Deze twee watervallen zijn prachtig. Ik beschreef ze eerder al eens in mijn artikel: Waanzinnige watervallen in IJsland. De Skogar waterval is ook zo’n beauty die je niet mag missen in het zuiden.

olifant ijsland
De olifant van IJsland.. een rots uit het water met een bijzonder uiterlijk !

De olifant van IJsland

De “beeld’ van de drinkende olifant is een bijzonder fenomeen voor de kust van de ringweg in het zuiden, bij het plaatsje Heimaey. Het best is deze plek te bezoeken vanaf zee per bootje. Hier steken de resten van een vulkaanuitbarsting, in de vorm van een grote drinkende olifant, uit zee. Lees ook:  De olifant van IJsland

Solheimajokull gletsjer

Hier kan je een gletsjerwandeling maken met een gids over de gletsjer. Dit is een vrij lichte tocht, geschikt voor ieder niveau. Het benodigde materiaal krijg je voorafgaand aan de excursie uitgereikt.

gletserwandelen op solheimajokull, ijsland
De Solheimajokull gletsjer, ideaal voor extreme sporten. Fotocredits: extremeiceland.is

Het startpunt van gletsjertochten ligt op circa zes kilometer ten oosten van Skógar. Deze tocht duurt ongeveer 2,5 uur, inclusief de wandeling er naar toe.

duiken in de kloof , credits : extremeiceland.is

Silfra kloof: snorkelen tussen twee continenten

Een unieke plek in Thingvellir park is de Silfra kloof waar je een unieke snorkel- of duikexcursie kunt maken tussen de aardplaten van de kloof. Nergens ter wereld kun je de breuklijn in de aarde tussen twee continenten van zo dichtbij onder water zien als hier! lees er alles over in mijn artikel: wandelen / snorkelen tussen twee continenten

Reynisfjara, het zwarte strand

Dit beroemde zwarte strand ligt bij het kleine vissersdorpje Vík í Mýrdal. Hier liggen enorme stapels basaltblokken en klappen de golven vanuit een vaak onstuimige zee tegen de rotsen. Je hebt hier werkelijk waanzinnige uitzichten. Het zwarte zand en de weersomstandigheden aan deze ruige kust geven het een extra mystiek tintje.

zwarte strand / black beach , ijsland
Het zwarte strand met de basalt blokken en de puntrotsen uit zee

Kerið krater

Deze prachtige krater moet je onderweg zeker even meepakken. Ik bezocht hem in april, toen de kleuren van het landschap al weer zichtbaar waren. De sneeuw was na een lange winter net gesmolten.

Kerid krater, golden circle
De Kerid Krater met prachtige kleuren. Hier kan je rondom lopen over de rand.

Rode aarde, groene mossen en blauw water: prachtig en fotogeniek. Je kunt een rondje lopen rond de krater. Je leest er alles over in mijn verhaal: Kerid en andere hotspots.

Op het kaartje kun je zien wat je ongeveer hebt afgelegd als je deze hotspots hebt bezocht. Ik kan niet genoeg benadrukken dat je de tijd moet nemen om te wandelen en te genieten en niet als een gek de hele rondweg hoeft te rijden. Werkelijk overal is het mooi en de moeite waard!

Lees ook: De top 5 van Noord-IJsland

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in