Het noorderlicht zien is magisch en onbeschrijfelijks. Het is alsof je onderdeel bent van een fantasyfilm. Felgroene strepen, of zelfs een gordijn van licht, dat door de lucht danst: dat lijkt toch bijna niet te bestaan?! Wel dus, en op sommige plekken in de wereld is de kans op het zien ervan enorm. Zo ook in het noorden van IJsland. We vertellen je graag hoe dat komt en waar je precies moet zijn voor de mooiste ervaring.

Waarom is Noord-IJsland een goede noorderlichtlocatie?

Eeuwenlang koppelden de IJslanders het noorderlicht aan goden, geesten en magische wezen. Logisch, het noorderlicht is zo onwerkelijk en mooi. We zijn er vandaag de dag achter dat het noorderlicht ontstaat door hoogenergetische delen die vanuit de ruimte en vanaf de zon het magnetische veld van de aarde raken.

Deze delen verlaten de aarde continue en dit proces wordt de zonnewind genoemd. Tegelijkertijd slingert de zon soms ook deeltjes naar de aarde. Dat worden zonnevlammen genoemd. Deze vlammen zorgen ervoor dat de energetische delen de atmosfeer in geduwd worden. Daardoor ontstaat het noorderlicht.

Dit gebeurt voornamelijk in de buurt van de poolcirkel. Elke heldere en donkere nacht laat het noorderlicht zich zien, vooral tussen de 70e en 80e breedtegraad. En daar ligt toevallig het noorden van IJsland. 

Volgens de IJslandse statistieken is de kans op noorderlicht zo’n negentig procent wanneer je vijf dagen of langer in deze regio spendeert

In Noord-IJsland kun je al vanaf het eind van augustus noorderlicht spotten. Volgens de IJslandse statistieken is de kans op noorderlicht zo’n negentig procent wanneer je vijf dagen of langer in deze regio spendeert. Blijf je drie dagen? Dan is de kans 66%. Een lang weekend IJsland is daarom al genoeg om het noorderlicht te zien.

Noorderlicht kun je ook in Noorwegen, Zweden en Finland zien. Maar de kans op noorderlicht in Noord-IJsland is groter. Hoe dat komt? Vermoed wordt dat dat komt door de snelle afwisseling van het weer. Het ene moment sneeuwt het en het andere moment is de lucht kraakhelder. Daarnaast heb je in Noord-IJsland weinig lichtvervuiling én een uitgestrekt landschap vol bergen, lavavelden, bevroren meren en eeuwenoude kraters.

Hoe spot je het noorderlicht in Noord-IJsland?

Het noorderlicht kun je op verschillende manieren spotten. Je kunt bijvoorbeeld de noorderlicht app downloaden en zelf op pad gaan. Soms is vanuit je hotel of bungalow naar buiten lopen al genoeg. Heb je een jacuzzi bij je huisje, dan is het de hele avond heerlijk vertoeven. 

Je kunt ook met een lokale noorderlichtgids op pad gaan. Hij of zij neemt je mee naar de mooiste plekjes in de regio. Wat dacht je van noorderlicht spotten boven een sprookjesachtige waterval? Of noorderlicht spotten terwijl je ligt te ontspannen in een warmwaterbron? Ook is noorderlicht spotten in de IJslandse bergen een avontuurlijke optie. Trek de sneeuwschoenen aan en geniet van de ongereptheid en het magische licht.

Vergeet je niet warm aan te kleden. Het kan voorkomen dat je uren buiten bent, omdat de noorderlichtsterkte kan toenemen. Dan is een warm outfit wel zo lekker. 

Hoe kom je in Noord-IJsland?

Noord-IJsland bereiken is super makkelijk. Via reisorganisatie Voigt Travel vlieg je direct, dus zonder overstap, vanuit Nederland naar het noorden van IJsland. Je landt in Akureyri, een leuk stadje en gelijk ook de een-na-grootste stad van het land, en verblijft daar of vertrekt met een transfer of gehuurde auto naar je accommodatie. Voigt Travel biedt zowel complete alles-in-één reizen aan als basispakketten die je zelf kunt uitbreiden. 

Ook qua reisduur is er bij Voigt Travel keuze. Ga bijvoorbeeld voor een winterweekend of blijf acht dagen in Noord-IJsland voor een optimale beleving. Hoe langer je blijft, hoe groter de kans dat je noorderlicht ziet! Bekijk de reizen hier.

één reactie op “Deze winter het noorderlicht zien? Ga naar Noord-IJsland!”

  • Han Härle
    4 januari 2022 at 21:39

    Oktober 2021 het noorderlicht mogen zien in het bingvillir park. Uniek en graag hopennwe dit nog eens te zien in noord IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.