Een paradijs voor fotografen

IJsland is een paradijs voor fotografen. Ik zie regelmatig de meest waanzinnige foto’s langs komen van zeer bijzondere landschappen. Maar ook voor de wildlife- en vogelfotografen is er heel veel te zien. Hieronder neem ik je mee in het rijke dierenleven op IJsland.

Mijn rondreis door IJsland in juni 2014

In juni 2014 hebben wij 3,5 week lang IJsland rondgereden op zoek naar de mooiste plekjes, maar vooral ook de meest bijzondere vogels en dieren. IJsland is in het voorjaar – begin zomer een waar vogelparadijs. Vele vogelsoorten zijn neergestreken op IJsland om te broeden. En wat zijn ze met velen! Je kunt er ook echt niet omheen. Overal onderweg zie je vogels, overal hoor je vogels, heerlijk! Verder hebben we tijdens onze rondreis rendieren en poolvossen gezien. Maar ook zeehonden en natuurlijk heel veel schapen en IJslandse paarden.

In het noorden heb je nog de mogelijkheid om walvissen te gaan zien op zee, bijvoorbeeld vanuit Husavik. Deze excursie hebben wij echter overgeslagen. Bovenaan mijn verlanglijstje stonden de poolvos en de giervalk. De beste kans op de giervalk zou vooral in het noorden zijn. Helaas is het mij niet gelukt om een giervalk te spotten, dus een goede reden om ooit nog eens terug te gaan. De poolvos ben ik wel tegen gekomen, en wat een bijzondere ervaring was dat!

Poolvossen op Hornstrandir

Het absolute hoogtepunt van onze rondreis was het bezoek aan Hornstrandir. De groepsexcursie naar dit natuurreservaat was al volgeboekt, maar toen is het mij gelukt een privé excursie te regelen. Hornstrandir is alleen per boot bereikbaar, dus we stappen al vroeg in de morgen op de boot vanuit Isafjördur. Eenmaal aangekomen op Hornstrandir worden we opgewacht door Ester Rut. Zij is het hoofd van het poolvossen-onderzoeksteam van het Icelandic Institute of Natural History. Zij gaat ons die dag rond leiden. Haar onderzoeksteam doet op Hornstrandir onderzoek naar het leven van de poolvos.

Onze eerste stop is dan ook bij 1 van de onderzoekers. De nesten op Hornstrandir zijn zoveel mogelijk in kaart gebracht en zij houdt nu al dagen wacht in de buurt van een nest, zittend op de berghelling op geruime afstand. Maar zij heeft al enkele dagen geen activiteiten meer waar genomen. Helaas niets te zien hier, dus na een kort praatje gaan we verder. Al een paar keer hebben we vossengejank gehoord, ze zijn in de buurt!

Dierenleven IJsland
Wie bekijkt wie? (© Desiree van Oeffelt)

We maken dan een korte stop bij een vogelrots. Door het rijke vogelleven op Hornstrandir kan de poolvos hier overleven.

Vervolgens komen wij uit bij een uitkijkpunt waar we zicht hebben op een ander deel van het natuurreservaat. Hier gaan we even zitten en Ester Rut vertelt ons over de poolvos en het onderzoek dat zij doen. Dan ineens staat er een poolvos naast ons. Op nog geen 10 meter afstand! En zij (het is een vrouwtje) komt zelfs nog dichterbij kijken, maakt wat rondes om ons heen en blijft een beetje in de buurt rondhangen.


Wil je weten hoe een poolvos klinkt? Klik dan hier voor het filmpje dat wij gemaakt hebben.

Ester Rut vertelt dat de poolvos waarschijnlijk zo om ons heen blijft hangen om ons af te leiden. Mogelijk is haar nest in de buurt. Een nest waarvan Ester Rut nog niet op de hoogte was. Samen met haar gaan wij op zoek. Uiteindelijk spot Ester Rut het nest op een helling. Zij zag iets bewegen bij de ingang van het hol. We gaan op een ruime en respectabele afstand op de grond liggen en wachten. En het wachten werd beloond! Ineens komen daar 2 nieuwsgierige koppies uit. Ze komen zelfs even naar buiten. Er blijken uiteindelijk 4 jongen te zijn. Het is net alsof ik in een documentaire van National Geographic beland ben. Echt kippenvel. Al snel besluiten we ze verder met rust te laten, want we zien moeder op een afstand wachten met voedsel.

Dierenleven IJsland
Jonge poolvossen komen uit hun hol. (© Desiree van Oeffelt)

Op de terugweg stoppen we nog een keertje bij de onderzoeker die wacht houdt bij een nest. Met een verrekijker turen we nog een tijdje in de richting van waar het nest zich bevindt en ineens zien we wat bewegen. Er komen meerdere jonge poolvossen uit het hol naar buiten. En ook de moeder verschijnt daar ineens met eten. It must be our lucky day!

Met een brede glimlach zitten we uiteindelijk weer op de boot terug naar Isafjördur.

Rendieren

In het oosten van IJsland op de hoogvlakten zijn er rendieren te vinden die daar in het wild leven. Maar omdat wij niet echt in de buurt verbleven, zijn we niet actief op zoek geweest. We hadden gewoon weer eens geluk. Aan het eind van de dag, op de terugweg van een dagtrip vanuit het noord-oosten naar Höfn, stonden ze gewoon langs de kant van de weg.

Dierenleven IJsland
Rendieren in het oosten van IJsland (© Desiree van Oeffelt)

Vogels

Met name in het voorjaar en begin zomer is IJsland een waar vogelparadijs. Van zeevogels tot zangvogels. Je kunt er van alles tegen komen.

Soms kun je er gewoon niet omheen. We zijn vogels tegen gekomen die midden op de hoofdweg genoten van het warme asfalt, met name in het noord-westen waar het wat rustiger is op de weg. Dat was dus oppassen geblazen, je hebt zo een vogel onder je auto of op de ruit omdat ze vrij laat opvliegen. Ook zijn wij aangevallen door noordse sternen terwijl we gewoon op straat liepen in Grundarfjördur. De noordse sternen hadden namelijk nesten vlakbij en dan kun je beter uit de buurt blijven. Verder heel veel vogels op paaltjes langs de weg en in de vele vijvertjes. En natuurlijk de vele vogels op de kliffen langs de kust. Met een beetje geluk spot je ook nog een zeearend langs de kust in het westen van IJsland.

Hieronder zal ik wat leuke soorten uitlichten en vertellen waar je ze kunt vinden.

Eidereend

Na aankomst in IJsland zijn we als eerste langs The Blue Lagoon gereden. En hier zagen wij al gelijk een hele mooie soort. De eidereend in dat prachtige lichtblauwe water! Mannetjes zijn te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en een olijfgroene snavel en vlek aan de achterkant van de nek. De vrouwtjes zijn bruin. Eidereenden zijn vooral aan de kust te vinden, ze houden van zout water.

Grutto – Watersnip – Tureluur

Deze drie noem ik altijd paaltjes-vogels. Vaak kwam ik deze vogels langs de kant van de weg tegen, zittend op een paaltje. Ze laten ook altijd goed van zichzelf horen. Grutto’s die vooral hun eigen naam roepen. De watersnip die vreemde geluiden produceert, enerzijds alsof je een tweetonige klok hoort, anderzijds alsof je een geit hoort blaten. En van de tureluur word je vooral tureluurs, produceert een simpel geluid, maar beweegt daarbij heel onrustig.

Grauwe franjepoot

De grauwe franjepoot is een bijzondere vogel. Het zijn juist de vrouwtjes die strijden om de mannetjes en daarom het meest opvallende verenkleed hebben. En het zijn juist de mannetjes die de eieren uitbroeden en de jongen verzorgen. Tijdens het broedseizoen zijn ze aan land te vinden in ondiepe zoete watertjes. Buiten het broedseizoen verblijven ze op open water.

IJsduiker – Roodkeelduiker

Deze duikers vallen in de wintermaanden niet erg op, maar in de zomermaanden zien ze er fantastisch uit. De ijsduiker is dan zwart-wit met prachtige strepen in de nek en een dambord op de rug. Roodkeelduikers hebben dan een roodgekleurde keel, witte onderkant, een grijsbruine bovenkant en strepen in de nek. Beide soorten ben ik tegen gekomen in het westen van IJsland op het schiereiland Snæfellsnes in watertjes langs de kust. De roodkeelduiker heb ik ook gezien langs de kust van de Westfjorden en in een snel stromende rivier in het noorden van IJsland.

Goudplevier

Het zomerkleed van de goudplevier is gewoon prachtig! Alsof ze een soort mantel aan hebben met een witte rand en goudkleurige vlekjes over de gehele achterkant. De goudplevier verblijft in de zomer op IJsland om te broeden, daarna vertrekken ze naar warmere oorden in Zuid- en West-Europa. Ik ben ze in IJsland vooral tegen gekomen in heidegebieden.

Dierenleven IJsland
Goudplevier (© Desiree van Oeffelt)

Kuifduiker – Harlekijneend

Dit zijn wel twee heel opvallende verschijningen. De kuifduiker is een fuut met een zeer opvallende goudkleurige kuif in de zomer en rode ogen. Een paar keer kwam ik de kuifduiker tegen in zoete watertjes langs de kust. De harlekijneend is een zeer bontgekleurde eend met witte en rode vlekken. We troffen deze in 1 van de vele meertjes waar je langs komt als je naar Landmannalaugar rijdt.

Papegaaiduiker – diverse klifvogels

De papegaaiduiker is misschien wel de meest bekende vogel op IJsland. Deze is in de zomer (mei-juni-juli) langs de gehele kust te vinden op de vlakke delen van kliffen. Er zijn vele plaatsen waar de papegaaiduiker goed te bekijken is vanaf het land. Bijvoorbeeld Hafnarhólmi / Borgarfjördur Eystri in het oosten, Dyrhólaey in het zuiden, de kustlijn ten noorden van Husavik en Látrabjarg in de Westfjorden.
Wij hebben enkele plaatsen bezocht en voor ons was Látrabjarg de beste plek. Ze waren daar van heel dichtbij te bekijken.
Tip: Ga in de avonduren!


Op de kliffen langs de kust kun je verder onder andere noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, zwarte zeekoeten en alken zien.

IJslandse alpensneeuwhoen

De alpensneeuwhoen is in IJsland op vele plekken te vinden. Tijdens het broedseizoen verplaatsen ze zich naar veen- en moerasachtige gebieden. Na het broedseizoen zoeken ze de berggebieden weer op, het liefst waar sneeuw ligt. Op onze rondreis heb ik meerdere alpensneeuwhoenen gespot, gewoon langs de kant van de weg, maar ook tijdens een bergwandeling in het Nationaal Park Skaftafell.

Sneeuwgors

De sneeuwgors kom je door heel IJsland tegen op voornamelijk rotsachtige plekken. Maar ook op toeristische plekken, bijvoorbeeld Jökulsárlón, kun je ze scharrelend aantreffen op zoek naar al het eetbare dat wij laten vallen. Op de parkeerplaats bij Jökulsárlón heb ik dus op de grond gelegen tussen de auto’s en onderstaande sneeuwgors heel mooi op de foto kunnen zetten. En voorbeeld doet volgen, voor ik het wist lagen er nog 2 mensen op de grond te fotograferen. Best grappig.

Nog enkele vogelsoorten

De soort die wij een volgende keer beter in de gaten zullen houden is de noordse stern. Deze vogel broedt in grote kolonies langs de kust. En als het broedseizoen is, kun je beter uit de buurt blijven. Maar hoe weet je nu waar zij hun nesten hebben? Dat merk je snel genoeg hoor! Zodra je wat boze vogels boven je hoofd hebt hangen en ze duikvluchten nemen richting jouw hoofd, dan weet je dat je warm bent.

De regenwulp is alleen op IJsland om te broeden. Vooral te vinden op veen- en heidegebieden en langs watertjes. Ik vind het een erg mooie vogel om te zien met zijn lange snavel. En hij maakt ook een bijzonder golvend geluid.

Ook een bijzonder mooie vogel is de bonte strandloper. Een oranje/rood-bruine bovenzijde en een zwarte vlek op de borst. Deze is aan zee te vinden.

Als laatste wil ik de koperwiek nog noemen. De koperwiek broedt in bomen en in struikgewassen. En aangezien daar niet veel van zijn op IJsland, vond ik het bijzonder om de koperwiek tegen te komen. Deze kwam ik tegen bij Hljodhaklettar in het noorden van IJsland.

Zeehonden

Deze leuke dieren zijn op meerdere plaatsen in IJsland te bewonderen. De meest bekende plek is Hvammstangi in het noordwesten van IJsland. Daar heb je ook het Icelandic Seal Center / Selasetur Islands waar je meer informatie kunt krijgen over deze dieren en waar diverse boottochten te boeken zijn. Maar je kunt vanuit Hvammstangi ook zelf langs de kust rijden op zoek naar zeehonden. Wij hadden helaas geen tijd voor een bezoek aan Hvammstangi, maar wij hebben wel zeehonden gespot langs de kust in de West-Fjorden.


Ook in Jökulsárlón, het bekende gletsjermeer in het zuid-oosten, zijn zeehonden te vinden. Als je namelijk vanuit het zuiden aan komt rijden, dan ga je een brug over en heb je gelijk links de parkeerplaats bij Jökulsárlón. Maar als je nu voor de brug de auto parkeert (Breiðamerkursandur – aan de zeezijde), terug loopt naar de weg, de weg oversteekt en je gaat het walletje over, dan sta je bij een rustiger deel van Jökulsárlón. Daar heb je een goede kans om zeehonden te zien zwemmen.

IJslandse paarden

Als afsluiting nog een mooie foto van IJslandse paarden. Niet bepaald wildlife te noemen, maar wel leuk om te fotograferen, zeker als er een dreigende lucht hangt en het late zonlicht er mooi op schijnt.

Dierenleven IJsland
© Desiree van Oeffelt

Lees hier alles verhalen en reistips over IJsland


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

één reactie op “Het rijke dierenleven op IJsland”

  • Monique Milder
    Monique
    15 november 2021 at 16:41

    Wat geweldig mooi! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer