Zoals je weet houden de reporters van Mountainreporters enorm van ongerepte bestemmingen. Van die plekken waar de natuur nog onaangeraakt is door menselijk handelen. Waar je de ultieme oerkrachten nog kunt voelen. Alsof je in directe verbinding staat met de aarde en onze voorouders van ver terug in de geschiedenis. En precies dat is wat we voelen op IJsland. Voor ons is dit de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Uit de ontelbare prachtige plekken hebben wij vijf verborgen parels gekozen en voor je op een rij gezet. 

Het landschap van IJsland is spectaculair en heeft iets mysterieus. Een bezoek aan de Goðafoss waterval of de Secret Lagoon in het plaatsje Flúðir in West-IJsland mag dan ook niet ontbreken. Kijk verder dan de bekendste bezienswaardigheden en je leert IJsland nog beter kennen. Wij vertellen je meer over deze locaties die eigenlijk niet mogen ontbreken tijdens jouw vakantie naar IJsland.  

De mooiste kloof van IJsland: de Fjaðrárgljúfur kloof  

IJsland kent veel bijzondere namen voor bezienswaardigheden en één daarvan is de Fjaðrárgljúfur. Deze waanzinnige kloof ligt vlakbij het eveneens onuitspreekbare dorpje Kirkjubæjarklaustur. Veel mensen stoppen hier voor een mooi uitzicht en een snel fotomoment. Neem de tijd en kies voor een langere hike langs de rand van de kloof. Onderweg heb je meerdere uitkijkpunten om het perfecte plaatje te maken. 

Fjaðrárgljúfur Canyon in Zuid-IJsland

De Arctic Coast Way in Noord-IJsland

IJsland heeft een aantal bekende autoroutes langs beroemde bezienswaardigheden zoals de Golden Circle in het zuiden van IJsland of de Diamond Circle, de noordelijke tegenhanger. Deze route mag zeker niet ontbreken in dit lijstje: De Artic Coast Way. Wijk van de gebaande paden af, rij langs de fjorden en door kleine vissersplaatsjes. Geniet onderweg van de mooiste uitzichten van het onontdekte ruige Noord-IJsland.

Maak een stop bij een koffietentje in de haven van Siglufjörður of maak een hike over de passen van Hólsskarð en Hestsskarð naar een prachtige fjord. Tip! Rijd langs het Sigló hotel. Dit iconische hotel herken je wellicht uit Netflix-serie Trapped. 

De Artic Coast Way in het noorden van IJsland

Een van de oudste zwembaden van IJsland: Seljavallalaug

Verscholen tussen de bergen en aan een riviertje ligt deze parel. Je vindt dit zwembad in het zuiden van IJsland, tussen het plaatsje Vík i Myrdal en de waterval Seljalandsfoss. Het zwembad is aangelegd in 1923 en het lijkt alsof er sindsdien niet veel meer aan gedaan is. Het voordeel van deze fantastische plek is dat het vrij onbekend is. Sla dit hoogtepunt niet over als je midden in de bergen wilt zwemen. Als het water in de rivier hoog staat volg je een schapenpaadje om deze plek te bereiken. Daarna klauter en klim je een stukje en geniet je van een prachtig uitzicht. Door de wandeling en het uitzicht alleen al is dit buitenzwembad een bezoekje waard.

Ook enthousiast geworden over de Fjaðrárgljúfur kloof, de Artic Coast Way waarbij je langs de hoogtepunten van onontdekt Noord-IJsland rijdt en het Seljavallalaug zwembad in de bergen van Zuid-IJsland? Bezoek deze verborgen parels tijdens de rondreis Sindri.

De warmwaterbron Landbrotalaug

IJsland staat bol van de warmwaterbronnen en veel zijn er nog onbekend bij het grote publiek. Ga op ontdekking en vind deze parel op het schiereiland Snᴂfellsnes tegenover de basaltformaties van Gerđuberg. Een korte wandeling brengt je tot deze verborgen hot pot. De warmwaterbron is een beetje knus voor twee personen, maar het past! Omdat de Landbrotalaug langs de hoofdroute van Snᴂfellsnes ligt, vergeten mensen vaak te stoppen. Geniet dus heerlijk alleen of met zijn tweeën van deze geheime warmwaterbron. 

Hot Pot Relax

Als je genoeg tijd hebt, vergeet niet de andere parels van het schiereiland Snᴂfellsnes te verkennen zoals de Saxhóll krater, de Saxhólsbjarg kliffen en de Vatnshellir grot. 

De Turfhuisjes in Glaumbær 

Vroeger woonde men op IJsland in turfhuisjes. In het noorden van IJsland zijn deze het langst bewoond gebleven. Er zijn verschillende plekken waar je de oude turfhuisjes bekijkt: Akureyri, de Laufás turfhuisjes, of het kleine turfkerkje in Víðimýri. Én niet te ontbreken, de turfhuisjes in Glaumbær waar je ziet hoe IJslanders al die jaren hebben geleefd. Je vindt hier ook een klein restaurant waar je traditionele kleinur probeert, wat iets wegheeft van een oliebol of donut. Ontdek Noordwest-IJsland tijdens de rondreis Oláfur en bezoek meteen de turfhuisjes in Glaumbær en de warmwaterbron Landbrotalaug. 

Traditional grass roof houses of Glaumbaer, northwest Iceland, with red roof church in the background. Panorama in late afternoon sunshine.

Wil jij in de zomer van 2023 echt een bijzondere reis maken? Bekijk alle spectaculaire rondreizen door IJsland van de vakantiespecialist naar Noordwest-Europa: Buro Scanbrit. 

Tip: Vertrek vanaf Rotterdam en vlieg rechtstreek naar Noord-IJsland. Je ontdekkingsreis begint meteen in Akureyri. 

één reactie op “Ken jij deze vijf verborgen parels van IJsland al?”

  • Martin
    4 maart 2023 at 19:35

    Landbrotalaug is helaas gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.