klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Tips voor een bijzondere rondreis door IJsland

Een reisverhaal van Tammy Pagen

In het vorige deel van mijn rondreis door IJsland, eindigde ik er mee dat er volgens legende een worm op de bodem van het meer in Egilsstaðir zou zitten. We lezen er die laatste avond verschillende verhalen over en zien op YouTube inwoners die interviews afgeven over hun waarneming van het monster in het meer. IJslands eigen Loch Ness mythe…

Schotland in IJsland

Wanneer we de dag erna vertrekken en langs het water komen, laat de enorme worm zich helaas (of gelukkig) niet aan ons zien. We rijden vandaag verder naar het zuiden, naar de plaats Hof. Hier zullen we de typisch IJslandse plaatjes gaan zien van ijsschotsen en gletsjers. We hebben vandaag ongeveer vier uur voor de boeg, dus vertrekken we op tijd. Zodra we het dorp uit zijn, komen we echter achter een vrachtwagen te hangen waardoor we langzaam moeten rijden.

Hier zullen we de typisch IJslandse plaatjes gaan zien van ijsschotsen en gletsjers

Maar dat blijkt geen straf! Om de bocht wanen we ons in een Schots landschap met eindeloze groene heuvels. Misschien is de IJslandse Nessie toch dichterbij dan we dachten…

Egilsstaðir
Net buiten Egilsstaðir – Foto door Tammy Pagen
Bergen Egilsstaðir
Het lijkt Schotland wel – Foto door Tammy Pagen

Op naar ijsschotsen en gletsjers

Onderweg zien we soms een glimp van besneeuwde bergtoppen en een gletsjertong. We weten dat dit nog maar het begin is van wat ons nog in het zuiden te wachten staat en verheugen ons al op de ijsschotsen en gletsjers die nu niet lang meer op zich laten wachten.

Sneeuw
Sneeuw in de verte – Foto door Haico Pagen
Gletsjertong
Gletsjertong – Foto door Haico Pagen

Vlak voor Hof, komen we bij het eerste ijsmeer aan: Jökulsárlón. Deze gletsjerlagune is achttien vierkante kilometer groot en is het diepste meer van IJsland.  Het is wel duidelijk dat we in het toeristische zuiden zijn aanbeland: langs het meer is een enorm groot parkeerterrein aangelegd, inclusief toiletten, eetgelegenheden en een klein tankstation. Er staan rijen met bussen waar drommen toeristen uit tevoorschijn komen. We kunnen ons alleen maar voorstellen hoe het hier midden in de zomer uit moet zien… Dat ze ook nog ter plekke aan de weg aan het werken zijn, helpt niet echt mee in het stroomlijnen van de drukte. De weg ligt open en er moet om en om gereden worden om de auto’s langs diepe kuilen te laveren.

Jökulsárlón
De gletsjerlagune Jökulsárlón – Foto door Tammy Pagen

We parkeren onze auto en lopen snel naar het meer. Hier worden diverse boottochten aangeboden langs de ijsschotsen en om zeehonden te spotten. De ijsschotsen zijn echter ook prima vanaf de waterkant te zien en de zeehondjes komen vrolijk voorbij gezwommen, dus wij stappen niet aan boord. Daarbij hebben we zo’n geweldige boottocht in Húsavík achter de rug (lees hier meer over deze boottocht) dat daar niks meer aan kan tippen!

Ijsschotsen
Ijsschotsen bij Jökulsárlón – Foto door Tammy Pagen
Ijsmeer
Het grootste meer van IJsland – Foto door Haico Pagen

Uitvalsbasis bij de Vatnajökull gletsjer

Na deze bezichtiging, gaan we op pad om de laatste loodjes af te leggen naar het Vesturhus Hostel in Hof, waar de eigenaar druk van start gaat met de schoonmaak. Het is een fijn hostel met de mogelijkheid om zelf te koken (dit kom je niet vaak tegen in IJsland). Aangezien we dit wisten en er geen supermarkt in de buurt ligt, hebben we onderweg al inkopen gedaan. Hof is een kleine boerengemeenschap en ligt aan de voet van de Vatnajökull gletsjer en twintig kilometer van Skaftafell, Vatnajökull National Park.

een traditioneel gebouwde kerk met een dak van turf en een van de laatste zes kerken in IJsland die van turf gemaakt zijn

Een goede uitvalsbasis voor ons bezoek aan het park. Hof staat verder bekend om zijn kerk: Hofskirkja. Dit is een traditioneel gebouwde kerk met een dak van turf en een van de laatste zes kerken in IJsland die van turf gemaakt zijn. Het is een plaatje om te zien en de moeite waard om er even te stoppen als je voorbij rijdt.

Hofskirkja
Hofskirkja – Foto door Haico Pagen

Miezer en mist

De volgende ochtend trek ik het gordijn opzij en zie ik een grijze lucht en regent het. Ik baal een beetje want de afgelopen dagen hebben we stralend weer gehad en net nu we de gletsjer gaan bezoeken, krijgen we dit… Dit is echter onze laatste kans om naar Vatnajökull National Park te gaan, dus staan we even later met onze regenjassen aan het begin van onze wandelroute bij Skaftafell. Hoe dichter we bij de gletsjertong komen, hoe meer het miezert en de mist op komt zetten. De gletsjer is dan ook nauwelijks te zien. We besluiten een stuk terug te lopen en nog een andere lus te nemen waarbij we onder andere zicht hebben op de Svartifoss waterval (zwarte waterval). De waterval dankt zijn naam aan de zwarte lavazuilen die de waterval omringen en is de populairste attractie in het nationaal park.

Svartifoss
Svartifoss – Foto door Tammy Pagen

Verderop lopen we langs traditionele turfhuisjes die mooi wegvallen in hun omgeving en uitzicht bieden over de vlaktes die om het park heen liggen. Door de miezer en mist hebben we het behoorlijk koud gekregen en besluiten we nog even naar een kleiner ijsmeer in de buurt van Hof te gaan. We zetten de stoelverwarming in de auto aan, dat scheelt! Het meer ziet er spookachtig uit met de mist die tussen de ijsschotsen hangt. Het zou een perfect decor voor een thriller zijn.

Het meer ziet er spookachtig uit met de mist die tussen de ijsschotsen hangt

Turfhuisjes
Turfhuisjes in Vatnajökull National Park – Foto door Tammy Pagen
Omgeving
Omgeving Vatnajökull National Park – Foto door Tammy Pagen
Ijsmeer Hof
Een kleiner ijsmeer bij Hof – Foto door Haico Pagen

Terug naar Reykjavik

We slapen weer in hetzelfde guesthouse als toen we in Reykjavik aankwamen. Maar voordat we er zijn, leggen we vandaag een route af waar we ons enorm op verheugen. Volgens Google en onze IJsland gids gaan we prachtige natuurverschijnselen zien. De zon straalt weer, dus dat zit ons al mee, denk ik als we op weg gaan. Enorme rotsplateaus komen her en der uit de grond te voorschijn en het gesteente kleurt met verschillende tinten groen, grijs en zelfs hier en daar oranje. We voelen ons heel nietig in onze auto en rijden met een grote glimlach op ons gezicht door het landschap.

Rotsen
Prachtige rotsen – Foto door Tammy Pagen
Rotsplateau
Rotsplateau op de route – Foto door Tammy Pagen
Kleuren
Tinten grijs en groen – Foto door Tammy Pagen

We rijden naar Fjaðrárgljúfur canyon, een groene kloof van twee kilometer lang en ongeveer honderd meter diep met diverse watervallen. Op de weg er naartoe, komen we langs een idyllische waterval die prachtig kleurt in het zonlicht, dus we moeten wel even stoppen voor een fotomoment.

Idyllische waterval
We moeten zeker stoppen bij deze Idyllische waterval – Foto door Haico Pagen

Bij de kloof zelf, staat een lange rij auto’s langs de smalle toegangsweg geparkeerd. Het is er behoorlijk druk en veel mensen proberen natuurlijk zo dicht mogelijk bij het begin van de wandelroute naar de kloof te parkeren. Wij gaan niet moeilijk doen en zetten de auto neer zodra we langs een lege plek rijden, dan maar wat langer lopen. De klim langs de kloof is pittig maar het pad is goed aangelegd en de prachtige omgeving sleept me er doorheen. Wat is het hier mooi!

De klim langs de kloof is pittig maar het pad is goed aangelegd en de prachtige omgeving sleept me er doorheen

We hebben meteen het gevoel dat dit een gebied is dat eigenlijk meer tijd verdient om te verkennen in plaats van het uurtje dat wij hier stoppen. Dus mocht je er zelf zijn, boek dan zeker meerdere dagen in dit gebied want je komt niet uitgekeken.

Fjaðrárgljúfur
Fjaðrárgljúfur canyon – Foto door Haico Pagen

Zwarte kiezelstranden

Wij gaan echter door naar Vík om daar een van de vele zwarte kiezelstranden te verkennen. We nemen onze lunch mee en nemen plaats aan een picknicktafel bij de parkeerplaats met uitzicht op de prachtige rotswand, genaamd de Reynisfjall berg . Vogels vliegen af en aan en verdwijnen in de berg om er even later weer vandaan te vliegen. We lopen nog een stuk over het strand en zien in de verte de bekende rotsformatie Reynisdrangar. Wat een heerlijke plek om bij goed weer een dagje door te brengen.  Even verderop stoppen we nog bij Dyrhólaey met uitzicht op nog meer fascinerende rotsformaties en de zee.

Kiezelstrand
Zwart kiezelstrand bij Vík – Foto door Tammy Pagen
Dyrhólaey
Korte stop bij Dyrhólaey – Foto door Tammy Pagen
Rotsformaties
Fascinerende rotsformaties – Foto door Haico Pagen

Na de zee en de rotsen, stoppen we na een tijdje, hoe kan het ook anders, bij weer een waterval genaamd Skógafoss. Ook hier is het toerisme weer goed merkbaar: een mega parkeerplaats die propvol staat en allerlei eettentjes in de buurt. Ik heb al een paar keer benoemd dat de omgeving van IJsland zo uit een film kan komen maar hier is daadwerkelijk een filmopname aan de gang! Het gebied van de waterval is afgezet met linten en overal staan trailers voor de filmcrew, camera’s en lopen er druk mensen heen en weer. Het is nog een hele klus om een foto te maken zonder mensen en filmattributen erop, maar toch lukt het. En wat een timing, het lukt zelfs met een regenboog erbij!

Skógafoss
Skógafoss – Foto door Tammy Pagen

Golden Circle

Aan het eind van de dag komen we weer in Reykjavik aan. Vanuit hier beginnen we de dag erna aan de Golden Circle als afsluiter van onze rondreis. De Golden Circle wordt door drie bezienswaardigheden gevormd, namelijk Þingvellir, Geysir en Gullfoss. Als eerste doen we Þingvellir aan. Dit nationaal park is zowel een mooi natuurgebied waar het kerkje Þingvallakirkja en de waterval Öxarárfoss te vinden zijn, als ook een historisch belangrijke plek. Hier werd namelijk ooit het eerste parlement ter wereld opgericht.

Þingvellir
Þingvellir – Foto door Haico Pagen
Þingvallakirkja
Þingvallakirkja – Foto door Haico Pagen
Parlement
In Þingvellir werd het eerste parlement ter wereld opgericht – Foto door Tammy Pagen

Bij Geysir vind je een groot actief geothermisch gebied. We bezoeken diverse bronnen en zien de Strokkur tot uitbarsting komen, in tegenstelling tot Geysir zelf die al sinds lange tijd inactief is. Het is leuk om mee te maken, maar eigenlijk merk ik aan mezelf dat het me allemaal niet meer zoveel doet nadat ik in het noorden al het geothermisch gebied heb verkend als onderdeel van de Diamond Circle. Het was daar ook een stuk minder druk dan hier, waar het merkbaar is dat we veel te maken hebben met mensen die voor een lang weekend in IJsland zijn en alleen Reykjavik en de Golden Circle aandoen. Ook vond ik het gebied daar veelzijdiger en meer mogelijkheden bieden het te verkennen.

Geysir
Geothermisch gebied bij Geysir – Foto door Tammy Pagen
Strokkur
Uitbarsting van Strokkur – Foto door Tammy Pagen

Afsluiter

Dan maar snel door naar het laatste onderdeel van deze cirkel: Gullfoss oftewel de Gouden waterval. Ik bereid me erop voor dat ook dit weer een van de zovele watervallen is en dat dit waarschijnlijk in het niet valt bij alle andere watervallen die we al gezien hebben, maar niets is minder waar. Gullfoss is een aangename verrassing met zijn aparte ligging en het water dat van twee plateaus naar beneden komt. We besluiten dat het een mooie afsluiter is van onze reis en blijven nog een tijdje kijken naar het water dat met enorme kracht in de kloof verdwijnt.

Gullfoss is een aangename verrassing met zijn aparte ligging en het water dat van twee plateaus naar beneden komt

Gullfoss
Gullfoss – Foto door Haico Pagen

Wanneer ik thuiskom, zet ik meteen alles in werk om een schadevergoeding te krijgen voor mijn zoekgeraakte koffer en alle spullen die ik heb moeten aanschaffen in het o zo mooie maar tevens prijzige IJsland. Denk aan nieuwe wandelschoenen, toiletartikelen, ondergoed en een wandelbroek van bijna tweehonderd euro. Na maanden bellen en mailen en aan het lijntje gehouden te worden, komt het bericht dat de vliegtuigmaatschappij failliet is. Ik ga er maar van uit dat ik dus naar mijn geld kan fluiten, honderden euro’s zomaar weg… Alhoewel, ieder nadeel heeft zijn voordeel: mijn noodgedwongen aangeschafte wandelbroek gaat mooi mee naar mijn volgende reisbestemming. Ik heb nog nooit zo’n lekker zittende broek gehad!

Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters

Wil jij ook een rondreis door IJsland maken? Bekijk dan eens het avontuurlijke aanbod van Mountainreporters-partner Pharos Reizen: Rondreizen door IJsland

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer