In het vorige deel van mijn rondreis door IJsland, eindigde ik er mee dat er volgens legende een worm op de bodem van het meer in Egilsstaðir zou zitten. We lezen er die laatste avond verschillende verhalen over en zien op YouTube inwoners die interviews afgeven over hun waarneming van het monster in het meer. IJslands eigen Loch Ness mythe…

Schotland in IJsland

Wanneer we de dag erna vertrekken en langs het water komen, laat de enorme worm zich helaas (of gelukkig) niet aan ons zien. We rijden vandaag verder naar het zuiden, naar de plaats Hof. Hier zullen we de typisch IJslandse plaatjes gaan zien van ijsschotsen en gletsjers. We hebben vandaag ongeveer vier uur voor de boeg, dus vertrekken we op tijd. Zodra we het dorp uit zijn, komen we echter achter een vrachtwagen te hangen waardoor we langzaam moeten rijden.

Maar dat blijkt geen straf! Om de bocht wanen we ons in een Schots landschap met eindeloze groene heuvels. Misschien is de IJslandse Nessie toch dichterbij dan we dachten…

Op naar ijsschotsen en gletsjers

Onderweg zien we soms een glimp van besneeuwde bergtoppen en een gletsjertong. We weten dat dit nog maar het begin is van wat ons nog in het zuiden te wachten staat en verheugen ons al op de ijsschotsen en gletsjers die nu niet lang meer op zich laten wachten.

Vlak voor Hof, komen we bij het eerste ijsmeer aan: Jökulsárlón. Deze gletsjerlagune is achttien vierkante kilometer groot en is het diepste meer van IJsland.  Het is wel duidelijk dat we in het toeristische zuiden zijn aanbeland: langs het meer is een enorm groot parkeerterrein aangelegd, inclusief toiletten, eetgelegenheden en een klein tankstation.

Er staan rijen met bussen waar drommen toeristen uit tevoorschijn komen. We kunnen ons alleen maar voorstellen hoe het hier midden in de zomer uit moet zien… Dat ze ook nog ter plekke aan de weg aan het werken zijn, helpt niet echt mee in het stroomlijnen van de drukte. De weg ligt open en er moet om en om gereden worden om de auto’s langs diepe kuilen te laveren.

We parkeren onze auto en lopen snel naar het meer. Hier worden diverse boottochten aangeboden langs de ijsschotsen en om zeehonden te spotten. De ijsschotsen zijn echter ook prima vanaf de waterkant te zien en de zeehondjes komen vrolijk voorbij gezwommen, dus wij stappen niet aan boord. Daarbij hebben we zo’n geweldige boottocht in Húsavík achter de rug (lees hier meer over deze boottocht) dat daar niks meer aan kan tippen!

Uitvalsbasis bij de Vatnajökull gletsjer

Na deze bezichtiging, gaan we op pad om de laatste loodjes af te leggen naar het Vesturhus Hostel in Hof, waar de eigenaar druk van start gaat met de schoonmaak. Het is een fijn hostel met de mogelijkheid om zelf te koken (dit kom je niet vaak tegen in IJsland). Aangezien we dit wisten en er geen supermarkt in de buurt ligt, hebben we onderweg al inkopen gedaan.

Hofskirkja

Miezer en mist

De volgende ochtend trek ik het gordijn opzij en zie ik een grijze lucht en regent het. Ik baal een beetje want de afgelopen dagen hebben we stralend weer gehad en net nu we de gletsjer gaan bezoeken, krijgen we dit… Dit is echter onze laatste kans om naar Vatnajökull National Park te gaan, dus staan we even later met onze regenjassen aan het begin van onze wandelroute bij Skaftafell.

Hoe dichter we bij de gletsjertong komen, hoe meer het miezert en de mist op komt zetten. De gletsjer is dan ook nauwelijks te zien. We besluiten een stuk terug te lopen en nog een andere lus te nemen waarbij we onder andere zicht hebben op de Svartifoss waterval (zwarte waterval). De waterval dankt zijn naam aan de zwarte lavazuilen die de waterval omringen en is de populairste attractie in het nationaal park.

Verderop lopen we langs traditionele turfhuisjes die mooi wegvallen in hun omgeving en uitzicht bieden over de vlaktes die om het park heen liggen. Door de miezer en mist hebben we het behoorlijk koud gekregen en besluiten we nog even naar een kleiner ijsmeer in de buurt van Hof te gaan. We zetten de stoelverwarming in de auto aan, dat scheelt! Het meer ziet er spookachtig uit met de mist die tussen de ijsschotsen hangt. Het zou een perfect decor voor een thriller zijn.

Terug naar Reykjavik

We slapen weer in hetzelfde guesthouse als toen we in Reykjavik aankwamen. Maar voordat we er zijn, leggen we vandaag een route af waar we ons enorm op verheugen. Volgens Google en onze IJsland gids gaan we prachtige natuurverschijnselen zien. De zon straalt weer, dus dat zit ons al mee, denk ik als we op weg gaan. Enorme rotsplateaus komen her en der uit de grond te voorschijn en het gesteente kleurt met verschillende tinten groen, grijs en zelfs hier en daar oranje. We voelen ons heel nietig in onze auto en rijden met een grote glimlach op ons gezicht door het landschap.

We rijden naar Fjaðrárgljúfur canyon, een groene kloof van twee kilometer lang en ongeveer honderd meter diep met diverse watervallen. Op de weg er naartoe, komen we langs een idyllische waterval die prachtig kleurt in het zonlicht, dus we moeten wel even stoppen voor een fotomoment.

Fjaðrárgljúfur

Zwarte kiezelstranden

Wij gaan echter door naar Vík om daar een van de vele zwarte kiezelstranden te verkennen. We nemen onze lunch mee en nemen plaats aan een picknicktafel bij de parkeerplaats met uitzicht op de prachtige rotswand, genaamd de Reynisfjall berg . Vogels vliegen af en aan en verdwijnen in de berg om er even later weer vandaan te vliegen. We lopen nog een stuk over het strand en zien in de verte de bekende rotsformatie Reynisdrangar. Wat een heerlijke plek om bij goed weer een dagje door te brengen.  Even verderop stoppen we nog bij Dyrhólaey met uitzicht op nog meer fascinerende rotsformaties en de zee.

Na de zee en de rotsen, stoppen we na een tijdje, hoe kan het ook anders, bij weer een waterval genaamd Skógafoss. Ook hier is het toerisme weer goed merkbaar: een mega parkeerplaats die propvol staat en allerlei eettentjes in de buurt. Ik heb al een paar keer benoemd dat de omgeving van IJsland zo uit een film kan komen maar hier is daadwerkelijk een filmopname aan de gang! Het gebied van de waterval is afgezet met linten en overal staan trailers voor de filmcrew, camera’s en lopen er druk mensen heen en weer. Het is nog een hele klus om een foto te maken zonder mensen en filmattributen erop, maar toch lukt het. En wat een timing, het lukt zelfs met een regenboog erbij!

Golden Circle

Aan het eind van de dag komen we weer in Reykjavik aan. Vanuit hier beginnen we de dag erna aan de Golden Circle als afsluiter van onze rondreis. De Golden Circle wordt door drie bezienswaardigheden gevormd, namelijk Þingvellir, Geysir en Gullfoss. Als eerste doen we Þingvellir aan. Dit nationaal park is zowel een mooi natuurgebied waar het kerkje Þingvallakirkja en de waterval Öxarárfoss te vinden zijn, als ook een historisch belangrijke plek. Hier werd namelijk ooit het eerste parlement ter wereld opgericht.

Bij Geysir vind je een groot actief geothermisch gebied. We bezoeken diverse bronnen en zien de Strokkur tot uitbarsting komen, in tegenstelling tot Geysir zelf die al sinds lange tijd inactief is. Het is leuk om mee te maken, maar eigenlijk merk ik aan mezelf dat het me allemaal niet meer zoveel doet nadat ik in het noorden al het geothermisch gebied heb verkend als onderdeel van de Diamond Circle. Het was daar ook een stuk minder druk dan hier, waar het merkbaar is dat we veel te maken hebben met mensen die voor een lang weekend in IJsland zijn en alleen Reykjavik en de Golden Circle aandoen. Ook vond ik het gebied daar veelzijdiger en meer mogelijkheden bieden het te verkennen.

Afsluiter

Dan maar snel door naar het laatste onderdeel van deze cirkel: Gullfoss oftewel de Gouden waterval. Ik bereid me erop voor dat ook dit weer een van de zovele watervallen is en dat dit waarschijnlijk in het niet valt bij alle andere watervallen die we al gezien hebben, maar niets is minder waar. Gullfoss is een aangename verrassing met zijn aparte ligging en het water dat van twee plateaus naar beneden komt. We besluiten dat het een mooie afsluiter is van onze reis en blijven nog een tijdje kijken naar het water dat met enorme kracht in de kloof verdwijnt.

Wanneer ik thuiskom, zet ik meteen alles in werk om een schadevergoeding te krijgen voor mijn zoekgeraakte koffer en alle spullen die ik heb moeten aanschaffen in het o zo mooie maar tevens prijzige IJsland. Denk aan nieuwe wandelschoenen, toiletartikelen, ondergoed en een wandelbroek van bijna tweehonderd euro. Na maanden bellen en mailen en aan het lijntje gehouden te worden, komt het bericht dat de vliegtuigmaatschappij failliet is.

Ik ga er maar van uit dat ik dus naar mijn geld kan fluiten, honderden euro’s zomaar weg… Alhoewel, ieder nadeel heeft zijn voordeel: mijn noodgedwongen aangeschafte wandelbroek gaat mooi mee naar mijn volgende reisbestemming. Ik heb nog nooit zo’n lekker zittende broek gehad!

Wil jij ook een rondreis door IJsland maken? Bekijk dan eens het avontuurlijke aanbod van Mountainreporters-partner BBI Travel: Rondreizen door IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.