Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Mijn gouden tips voor een bijzondere rondreis door IJsland, deel 2

Door Tammy Pagen

De vorige keer verkenden we vanuit Reykjavik het westen van IJsland. We reden door tot aan Sauðárkrókur waar het bij aankomst net begon te stormen. Nu zijn we aangeland bij het tweede deel van onze reis waarin we het noorden van IJsland gaan verkennen.

Herfstkleuren en besneeuwde bergtoppen

De storm is gaan liggen en de lucht is opgeklaard. Vandaag rijden we de mooiste route tot nu toe: van Sauðárkrókur naar Laugar, vlakbij het Mývatn gebied. We hebben de neiging om elke vijf minuten te stoppen en fotoreportages te maken. Soms rijden we behoorlijk langzaam zodat ik, hangend uit een autoraampje, zo goed mogelijk de schitterende omgeving kan vastleggen.

Buiten de tunnels kijken we aan de ene kant uit op de kustlijn en aan de andere kant op besneeuwde bergtoppen

Tijdens de hele route vallen de prachtige kleuren in de natuur op. Het is eind augustus en de herfst begint zijn intreden in IJsland te doen. Het landschap kleurt van oranje, geel en bruin naar vleugjes groen en paarse heide. Prachtig! De weg naar onze eindbestemming kenmerkt zich door adembenemende vergezichten die zich afwisselen door bergtunnels die eigenlijk al een ervaring op zichzelf blijken te zijn om doorheen te rijden. Buiten de tunnels kijken we aan de ene kant uit op de kustlijn en aan de andere kant op besneeuwde bergtoppen. En dit alles vergezeld door een heerlijk zonnetje.

Sauðárkrókur
De kustlijn vanaf Sauðárkrókur – Foto door Tammy Pagen
Herfst
Herfst en zonneschijn – Foto door Tammy Pagen

Onderweg stoppen we even in Dalvík. We hebben vernomen dat je hier vanaf de kant een goede kans hebt om walvissen te zien. Helaas is de wind ondertussen nogal hard komen opzetten waardoor de zee te onstuimig is en we ons walvisavontuur nog even moeten bewaren voor over twee dagen. Dan hebben we namelijk een boottocht op zee geboekt om ze hopelijk alsnog te spotten. Voor nu rijden we door naar de Godafoss. Jawel, ook vandaag staat er weer een waterval op het programma. Deze is zeker het bezoeken waard! Hij heeft een mooie, ronde vorm en is gemakkelijk te voet te bereiken.

Godafoss
Godafoss – Foto door Haico Pagen

Rokende bergen bij het muggenmeer

We komen op tijd aan en gaan daarom eerst alvast een kijkje nemen in het Mývatn gebied voordat we naar onze accommodatie in Laugar gaan. Deze regio in het noorden maakt deel uit van de zogenaamde ”Diamond circle”, de tegenhanger van de zuidelijk gelegen ”Golden circle”. De naam Mývatn betekent ”muggenmeer’’ en is het hart van dit actief, vulkanisch gebied. Om het meer heen vind je een omgeving bestaande uit kraters, lavavelden en geothermische activiteit in de vorm van borrelende modderpoelen, stoomwolken en natuurlijk de bekende, naar rotte eieren stinkende zwavellucht. Deze vind je vooral in Hverir. Je kunt hier een wandeling maken tussen de kokende modder en rokende bergen, maar negeer vooral de waarschuwingen niet dat je achter de afzettingen van touw moet blijven.

Hverir
Vulkanisch gebied Hverir – Foto dor Tammy Pagen
Kokende modder
Kokende modder – Foto door Tammy Pagen
Stoomwolken
Stoomwolken bij Hverir – Foto door Tammy Pagen

Op naar de kerk

We verkennen het Mývatn wat beter door een wandeling bij Hofdi te maken. Dit is een leuke, korte en gemakkelijke wandeling door een parkachtige omgeving met mooie uitzichten over het meer. Sommige stukken zijn privéterrein en je kunt je alleen maar voorstellen hoe bijzonder het moet zijn om een stukje van dit gebied in bezit te hebben. Tenslotte gaan we bij Dimmuborgir een wandeling door de lavavelden maken. We kiezen voor de wandelroute die ons binnen een uur naar het vulkanisch gesteente ”The church” moet leiden, maar we zijn er tijdens deze vakantie al achter gekomen dat IJslanders het niet zo nauw nemen met de tijd. Gelukkig steeds in ons voordeel: we zijn altijd eerder klaar dan aangegeven staat.

De wandeling voert ons langs bekende Game of Thrones plekken, met de daarbij behorende fans die je onderweg vragen of je die ene grot van die ene scène al hebt gevonden

Nu dus ook weer: binnen een kleine drie kwartier hebben we de wandeling gedaan en staan we weer op de parkeerplaats. De wandeling voert ons langs bekende Game of Thrones plekken, met de daarbij behorende fans die je onderweg vragen of je die ene grot van die ene scène al hebt gevonden. IJsland lijkt dit echter niet uit te buiten. Nergens staan er bordjes met verwijzingen naar de serie. Je moet zelf dus echt goed opletten en op zoek gaan.

Dimmuborgir
Wandeling door Dimmuborgir – Foto door Tammy Pagen
Church
The Church – Foto door Haico Pagen

Na deze middag zoeken we onze slaapplaats voor de komende drie nachten op. Dit is het CJA guesthouse in Laugar en is de beste overnachtingsplek waar we deze reis verblijven. De ruimtes zijn goed onderhouden en zien er nieuw uit. Er is een fijne, ruime gezamenlijke eet- en zitruimte en de gedeelde badkamer, de toiletten zijn schoon en het ontbijt is uitgebreid en lekker. Dat is niet van alle accommodaties in IJsland te zeggen terwijl de overnachtingen best prijzig zijn, dus we zijn aangenaam verrast. Er ligt ook een camping bij.

Op een andere planeet

Onze dag begint met het bezoeken van Grjótagja: een grot met helderblauw, warm water. Bij kenners is deze grot bekend als de grot uit GOT waar John Snow zijn maagdelijkheid verliest aan Ygritte. Maar wederom staan er geen bordjes bij de grot met verwijzingen naar die scène. De grot is een aantal jaar niet toegankelijk geweest omdat mensen er teveel troep achterlieten, maar gelukkig kunnen we er nu wel in en van de prachtige kleuren genieten. Na de grot gaan we verder het Krafla gebied in.

Als je zou zeggen dat we op een andere planeet zijn, zou ik het zo aannemen

Je kunt hier diverse, lange wandelingen maken maar de meeste bezienswaardigheden zijn prima met de auto en een stukje lopen te bereiken. We merken wel meteen dat dit gebied heel anders is dan de omgeving waar we ons de afgelopen week in hebben begeven. Het landschap is kaal en rauw, vol zwart lavagesteente. De wind giert om je heen. Als je zou zeggen dat we op een andere planeet zijn, zou ik het zo aannemen.

Planeet
Een andere planeet – Foto door Tammy Pagen
Krafla
Het Krafla gebied – Foto door Haico Pagen

We lopen om de Viti krater met zijn felblauwe water heen om vervolgens bij  Leirhnjúkur een wandeling van ongeveer 1,5 uur te doen. De wandeling voert je over de lava- en zwavelvelden heen. In 1975 en 1984 zijn er diverse aardbevingen geweest die tot een aantal flinke erupties hebben geleid. Hierdoor roken de warme lavavelden op deze plek nog steeds. Wat een maf gebied…

Viti krater
Het blauwe water van de Viti krater – Foto door Tammy Pagen
Leirhnjúkur
Wandelen bij Leirhnjúkur – Foto door Tammy Pagen

Kraters kijken

Na de wandeling gaan we naar de Hverfjall krater die vanuit vele richtingen in het Mývatn gebied te zien is als een diep, donkergrijs gevaarte. Het waait vandaag ontzettend hard en ik moet echt voorzichtig zijn want ik waai bijna omver als we de steile, grijze grindweg van de enorme krater volgen. Het valt me zwaar met al die tegenwind maar ik moet van mezelf verder gaan om dit natuurverschijnsel te bewonderen. Gelukkig is de afdaling op de terugweg een stuk gemakkelijker. Even verderop vind je de Skútustaðagígar pseudokraters waar je binnen een uur langs alle pseudokraters kunt lopen. Wij doen er veertig minuten over. Het begin van de wandeling is leuk, zeker vanwege de herfstkleuren van de pseudokraters, maar de rest van de route voelt als een rondje door het park waarbij je normaal even je hond uitlaat, dus doe óf de korte route óf bekijk de kraters gewoon vanaf de toegangspoort.

Hverfjall
De Hverfjall krater – Foto door Haico Pagen
Pseudokraters
Skútustaðagígar pseudokraters – Foto door Tammy Pagen

We rijden weer terug naar Laugar waar eigenlijk vrij weinig te beleven. Zeg maar niks. Er ligt wel een sporthal met een buitenzwembad en twee hottubs. Vanuit de (nogal verre) omstreken komen kinderen hier naartoe om zwemles te nemen. Wij mogen er via het guesthouse bijna voor niets naar binnen, wat we dan ook doen, en trekken wat baantjes in het zwembad voordat we ons heerlijk in de hottub onderdompelen. De lucht betrekt en het begint zacht te regenen, maar dat maakt de IJslanders niks uit. Zij gaan juist zwemmen in dit weer want, zo redeneren zij, in het water word je toch al nat en de buitenbaden zijn verwarmd. Wij geven ons er ook aan over, dit is lekker bijkomen…

”Oh” en ”Ah”

Vandaag is een van onze beste reisdagen ooit! Dat weet ik aan het begin van deze dag natuurlijk nog niet, maar ik kan het nu achteraf met volle overtuiging zeggen. We hebben een boottocht geboekt in Húsavík om walvissen te spotten. We hebben er niet heel veel vertrouwen in dat we ze daadwerkelijk gaan zien. In Alaska hebben we namelijk ook al eens een poging gewaagd maar meer dan een vluchtige blik op een vin is het toen niet geworden en vandaag melden ze ook nog eens een zeer onstuimige zee met metershoge golven. Maar goed, we hebben nu eenmaal geboekt dus we gaan ervoor. Maar eerst bezoeken we het Whale Museum. Wat een ontzettend leuk museum is dat! Erg interessant en informatief. We leren er veel nieuwe dingen, bijvoorbeeld over de evolutie van de walvis. En was je al bekend met de manier waarop walvissen seks hebben en hoe walvisskeletten worden schoongemaakt en in elkaar gezet voor een expositie? Ik in ieder geval niet maar ik betreed even later dus met al die nieuwe kennis de boot van North Sailing. We vertrekken vanuit het gezellige haventje en tegen alle weersverwachtingen in, is de lucht helder en schijnt zelfs de zon af en toe. Er is bijna geen wind en er zijn nauwelijks golven. De tour duurt drie uur en we proberen ons vanaf het begin al niet teveel te verheugen, maar binnen een half uur spotten we twee walvissen! Dit is zo bijzonder! De gids legt uit dat hij zelf ook nogal onder de indruk is want het is schijnbaar zeldzaam dat er twee walvissen samen zwemmen. Hebben wij geluk, het lijken wel synchroomzwemmers! Alles gaat tegelijk of de een volgt de ander. Ze komen heel dichtbij en het enige wat op de boot te horen is, zijn de vele ”ohs” en ”ahs” en het vele geklik van de fotocamera’s.

Húsavik
De haven van Húsavík – Foto door Tammy Pagen

De boot vaart richting het oosten, we gaan op zoek naar andere walvissen. We moeten van de gids goed opletten of we water omhoog zien spuiten of afwijkende bewegingen van de golven zien. Het lijkt er na een tijdje niet meer op dat we nog walvissen gaan spotten, maar ach, mijn dag kan al niet meer stuk na de ontmoeting van net! Maar dan, net als ik gelukzalig over de zee tuur, zie ik in de verte inderdaad nogal vreemde golfbewegingen. Nog voordat ik het goed en wel zie, wordt de boot onder groot enthousiasme van de gids die kant op gestuurd en wordt onze dag nog beter dan hij al was: er komt een groep zwart-witte dolfijnen aan!

Ze komen ons al springend tegemoet en zwemmen langs en onder de boot door. Een andere gids komt naast me staan om zelf foto’s te maken. Ze legt uit dat ze nu al drie zomers deze tours begeleidt maar nog nooit heeft meegemaakt dat de dolfijnen zo dichtbij komen en echt met de boot gaan spelen!

Dolfijnen
Dolfijnen spelen met de boot – Foto door Tammy Pagen
Dolfijn
Dolfijn bij Húsavik – Foto door Haico Pagen

Een perfecte dag

Mijn glimlach wordt groter en groter en ik keer dan ook meer dan tevreden terug naar de haven als de dolfijnen weer vertrokken zijn. We eten in de haven bij Gamli Baukur. Dit lijkt de perfecte plek om na te praten over onze tour. Niet alleen is er een gezellige sfeer en is de bediening uiterst bekwaam en vriendelijk, het is ook het lekkerste eten dat we tot nu toe hebben gehad. We genieten nog meer en kunnen ons niet voorstellen dat deze dag nog beter kan worden… Maar toch kan het alweer! De medewerkster van het VVV kantoortje in Húsavík heeft ons vanochtend namelijk de tip gegeven om naar de thermaalbaden van GEOSEA te gaan. We hadden eigenlijk gepland om nu door te rijden naar de thermaalbaden bij Mývatn, maar GEOSEA is pas sinds gisteren geopend en schijnt een nogal spectaculaire ligging te hebben. Dit is perfect voor deze avond! Het thermaalbad is modern en schoon, hartstikke nieuw en er is alleen een handje inwoners van Húsavík aanwezig. Het is gelegen op een klif, naast een vuurtoren met uitzicht over de zee. Met onze kin leunend op onze handen hangen we aan de rand van het bad en zien de zon in de zee zakken. Een vissersbootje passeert aan de horizon en het warme water ontspant onze spieren… Een perfecte afsluiting van een perfecte dag.

Een beetje noorderlicht!

We willen graag het gebied rondom Ásbyrgi gaan verkennen. Bij het bezoekerscentrum kiezen we een route uit die ons uitzicht op de hoefijzervormige kloof moet geven. We verlopen ons echter al direct nadat we het bezoekerscentrum uit lopen en komen op een simpele, zeer groene route uit. Het valt me wat tegen omdat ik me op die kloof verheugd had, maar de groene omgeving is ook wel weer eens leuk als afwisseling van de zwarte lavavelden van de afgelopen dagen. De markeringen zijn echter niet duidelijk (wat ons wel vaker opvalt tijdens deze reis), maar goed, we maken er wat van. Het pad leidt ons naar ”Botnstjörn”, een natuurlijk vijvertje dat idyllisch aandoet.

Botnstjörn
Botnstjörn – Foto door Haico Pagen

We besluiten terug te keren naar ons guesthouse en lekker te relaxen in de woonkamer die we vanavond voor onszelf ter beschikking hebben. Vanavond zijn we de enige gasten. ’s Avonds laat, als we net in bed liggen, wordt er ineens op onze deur geklopt. Ik schrik en veer op. Het is de eigenaar. Er is een beetje noorderlicht te zien! Snel haasten we ons naar buiten waar we in de koude buitenlucht nog net een glimp opvangen. Helaas is het moment weer voorbij maar ook dat kunnen we dus van ons lijstje afstrepen!

Elfjes en monsters

Egilsstaðir is onze bestemming van vandaag. Natuurlijk kunnen we op de weg hier naartoe Dettifoss en de nabijgelegen Selfoss niet overslaan. Wat een kracht komt er van deze machtige waterval! We zien een dubbele regenboog en de zon schijnt weer eens zo fijn dat we al snel onze jassen uittrekken. Selfoss is niet zo machtig maar zelf vind ik hem wel mooier dan Dettifoss.

Regenboog
Een regenboog laat zich zien bij de watervallen – Foto door Tammy Pagen
Dettifoss
Dettifoss – Foto door Tammy Pagen
Selfoss
Selfoss – Foto door Haico Pagen

We laten de grote watervallen achter ons en vertrekken richting het oosten, naar het fjord bij Borgarfjördur Eystri. De route er naartoe is mooi met onder andere schapen en besneeuwde bergtoppen.

Schapen
Schapen langs de route – Foto door Haico Pagen
Besneeuwde toppen
Besneeuwde toppen – Foto door Tammy Pagen

De bergen bij het fjord zijn schitterend van kleur en we maken dan ook een aantal foto’s vanaf een uitkijkpunt. In het plaatsje zelf bevindt zich een berg die het zogenaamde huis van de elfen is. We lopen de berg op en kunnen vanuit hier goed om ons heen kijken. De bergen met hun mooie kleuren omringen de weinige huizen.

Traditioneel huisje
Traditioneel huisje in Borgarfjördur Eystri – Foto door Haico Pagen
Borgarfjördur Eystri
Borgarfjördur Eystri – Foto door Tammy Pagen
Elfenberg
Uitzicht vanaf de Elfenberg – Foto door Tammy Pagen

Aangekomen in Egilsstaðir hebben we voor het eerst tijdens deze vakantie een kamer met eigen badkamer. Dat voelt als luxe! Ze hebben in dit plaatsje een eigen variant op het Loch Ness monster: een gigantische, gevaarlijke worm die aan de bodem van het meer zit vastgemaakt met kop en staart. We lezen het verhaal over de worm in een folder en bekijken op YouTube nog wat filmpjes van bewoners die beweren de worm gezien te hebben. Wil je weten of wij de worm op weg naar Hof ook hebben gezien? Kijk dan uit naar het volgende en laatste deel van mijn reisverslag over IJsland.

Reisverslag IJsland, deel 1


Wil jij ook een rondreis maken over IJsland? Bekijk dan hier het aanbod van Pharos Reizen.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer