Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Watervallen, gletsjermeren, warmwaterbronnen. Voor natuurliefhebbers zijn de ruige landschappen van IJsland een lust voor het oog. Ik neem je graag mee op een 10-daags avontuur doorheen één van de mooiste landen ter wereld. IJsland is noordelijk gelegen maar heeft dankzij de Golfstroom een gematigd klimaat. Het is echter niet ongewoon om vier seizoenen op één dag mee te maken. Het meest bepalende element is de wind waar ze in de IJslandse taal meer dan 150 woorden voor hebben.

Er wordt gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is. En dat is voor IJsland ook zeker het geval. De ultieme tip is om verschillende laagjes te voorzien met een waterdichte én winddichte jas, warme fleece, lang thermisch ondergoed en een regenbroek. Daarnaast zijn een muts, sjaal en handschoenen geen overbodige luxe. Voeg daar nog aangepaste bergschoenen en/of snowboots aan toe.

“Als het weer je niet bevalt, wacht dan 15 minuten en je krijgt iets anders.”

IJslands gezegde

Vervolgens is het tijd om een aantal knopen door te hakken. IJsland is geen goedkoop land dus een aantal alternatieve maaltijden meenemen kan zeker interessant zijn. Denk maar aan proteïnerepen of Aïki Noodles.

Tot slot heb je voor de ultieme vrijheid tijdens deze reis een voertuig nodig. Afhankelijk van het seizoen (en je route) kies je voor een 4×4 of een normale wagen. Ook een camper is een goed alternatief.

Dag 1: Vertrek + verkenning haven Reykjavik

Opmerking: Onze reis naar IJsland dateert van de zomer 2020, volle corona-periode dus. Ik neem je graag mee op onze reis.

Het is vrijdagmiddag en we vliegen het avontuur tegemoet. Onze temperatuur wordt gemeten, onze handbagage gaat het ruim in, we ontsmetten onze handen en dragen ons mondmasker. Als we het vliegtuig opstappen krijgen we een flesje water. Er is geen service aan boord van deze vlucht. Het lijkt even alsof we naar een andere planeet gaan. We halen onze huurwagen op en rijden naar ons verblijf ‘Blue house B&B’ in Reykjavik.

Nadat we in onze kamer ingecheckt zijn, rijden we naar de haven van Reykjavik. De haven is echt een lust voor het oog met zijn blauw gekleurde hutjes. We verwennen ons met een heerlijke risotto van kreeft en krab. Verser als dit wordt het niet!

Dag 2: Blue lagoon + Reykjavik

De tweede dag staat ons al meteen een topper te wachten: de fameuze Blue Lagoon! We genieten van het hete water in de lagoon en lunchen in het aansluitende Lava Restaurant. We mogen drie verschillende maskers uitproberen en voelen ons herboren. Helemaal zen om aan de vakantie te beginnen.

Onderweg naar Reykjavik stoppen we aan de krater Hafnarfjordur. Een vrij onbekende trekpleister want wij waren er de enige toeristen. Het panoramisch zicht op de uitgestrekte lavavelden is adembenemend.

Krater Hafnarfjordur

Na deze stop trekken we de hoofdstad in! Reykjavik met zijn gekleurde huisjes, souveniershops en barretjes kan ons echter moeilijk bekoren. Hoog tijd om terug de natuur in te trekken.

De Grotta lighthouse ligt op wandelafstand van onze B&B. Het is een beschermd natuurgebied voor de vele vogels die er vertoeven en is een groot deel van het jaar om die reden dan ook afgesloten. We maken er een prachtige wandeling en ontdekken weer een ander landschap.

Dag 3: Golden circle

Vandaag wagen we ons aan de befaamde en tevens ook meest toeristische Golden Circle. We hebben het geluk dat er momenteel enkel Europeanen welkom zijn in IJsland waardoor we weinig mensen tegen komen.

We beginnen de dag met een hike door het Thingvellir National Park. Dit park is een heilige plek voor de IJslanders. Van 930 v.C. tot 1798 werden alle beslissingen hier genomen. We wandelen acht kilometer langs een indrukwekkend landschap en aanschouwen de eerste waterval.

We snorkelen in de kloof van Silfra tussen twee tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat. We krijgen een dry suit om het water te trotseren. Het is amper 2 graden in het water en na enkele seconden voelt ons gezicht verdoofd aan. De kloof is heel helder en op de ene plek veel dieper dan op de andere. Na het snorkelen mogen we genieten van een warme chocomelk en koekjes!

Onze volgende stop is aan Geysir waar we een reusachtige geiser zien die tot 30 meter water de lucht in spuit. Daarnaast zien we ook verschillende prachtig gekleurde hot springs. Onmogelijk om er in te zwemmen echter met temperaturen van 80 tot 100 graden.

We rijden door naar Gulfoss waar we een prachtige, krachtige waterval aanschouwen. De waterval bestaat uit twee delen en vormt zo de grootste waterval die ik ooit gezien heb.

We maken een korte stop even verder waar we het kleine zusje Faxifoss bewonderen.

Faxifoss

De avond valt en we stoppen nog even aan Kerid, een diepe krater van 3000 jaar oud. We rijden van daaruit nog even door tot aan Selfoss waar we overnachten in ‘Guesthouse Bitra B&B’.

Dag 4: Watervallen

Vandaag staan de watervallen op het programma! De eerste van de dag: de Seljalandfoss. We kunnen onder de waterval doorlopen en zijn heel blij met onze waterdichte broek en jas!

We komen aan bij Skógafoss van waaruit we een prachtige hike doen langs een canyon met tientallen watervallen, de ene al imposanter dan de andere. We wandelen 3 uur (6,8 km) en genieten met volle teugen van het landschap.

De laatste waterval in de reeks vandaag is Kvernufoss. We brengen eerst een bezoek aan een museum waar we à la Bokrijk de verschillende woningen van de IJslanders bezoeken en allerlei technologisch apparatuur en voertuigen van decennia oud kunnen bezichtigen. Kvernufoss – tot slot – stelt eveneens niet teleur!

We slapen in een tof hostel in Vík, ‘The Barn’.

Dag 5: Gletsjertocht en Svartifoss waterval

We rijden met een jeep tot aan de gletsjer van het nationaal park Skaftafell. We trekken onze stijgijzers aan en gaan op pad. Onze gids laat ons zien waar de ‘cracks’ zijn en loodst ons de gletsjer over. Dit is echt genieten van de indrukwekkende natuur!

Met het laatste beetje energie wandelen we tot aan de Svartifoss waterval. Ook hier zijn we quasi alleen en kunnen we volop van de omgeving genieten.

Svartifoss

Dag 6: Canyon Fjaðrárgljúfur en gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón 

We starten onze dag met een (korte) wandeling door de canyon. Ook hier worden we beloond met een waterval. We kunnen niet wachten om naar de lagune te gaan!

We rijden tot aan een aantal grote gletsjermeren! Wat een zicht! Het meer is bezaaid met reusachtige ijsblokken. We doen even een dansje. Ook dit is IJsland en het is zelfs mooier dan we hadden kunnen dromen.

Fjallsárlón

Onze volgende stop is Diamond Beach. De naam doet het al vermoeden… op het pikzwarte zand kan je kleine, grote en zeer grote ijsblokken terug vinden. Deze komen van de gletsjer, uit de lagune, de zee in en spoelen terug op het strand aan. Vandaag zijn er echter heel weinig ijsblokken te vinden.

We komen aan bij de Glacier Lagoon. Vanop de parking kunnen we het grote meer reeds aanschouwen. Het meer is gigantisch groot en er drijven grote stukken ijs rond. We worden in een pak gehesen en wandelen tot aan de Zodiacboot. We varen met snelheden tot 50 km per uur de lagoon over tot aan de gletsjer. We varen langs prachtige, gigantische ijsrotsen. De meesten zijn “nieuw” afgebrokkeld en slechts enkele dagen of uren oud. Omdat het de afgelopen dagen fel geregend heeft zien ze prachtig blauw.

Plots spotten we een zeehond, en nog één, en nog één. We kunnen onze ogen niet geloven! Voor hen is het hier een paradijs met verse vis en geen vijanden. Na een uurtje meren we volledig voldaan terug aan. Wat een prachtig avontuur!

We rijden door naar Höfn waar we verblijven in ‘Old Airline Guesthouse’.

Dag 7: Viking village, Stokknes en puffins

We worden wakker in Hofn. We nemen snel nog even een kijkje over de baai en de haven alvorens we de lange weg naar Vik terug inzetten. Onze eerste stop is de Viking village. Dit dorp werd gebouwd als decor voor een film die wegens financieringstekorten helaas nooit gemaakt werd. We zijn hier alleen en kunnen onze inner viking dus lustig los laten. Ik doe een aantal kreten en weer de vijanden af, Natasha trekt haar wapens. Als echte schildmaagden verdedigen we het dorp.

Een beetje verderop is Stokksnes. Van hieruit heb je – soms – een mooi zicht op de Vestarahorn-berg. We maken de wandeling omhoog en zien zeehonden liggen op de rotsen.

We zijn inmiddels op de terugweg naar Vik en passeren bijgevolg opnieuw Diamond Beach. (Er is maar één weg dus je kan hem niet missen.) We kunnen onze ogen niet geloven. Waar we de dag voorheen nog moesten zoeken naar ijsrotsen, ligt het strand nu afgeladen vol. En dit op nog geen 24 uur tijd! Het is prachtig, maar baart ons ook enigszins zorgen.. hoe snel breekt het ijs van de gletsjer af en belandt het hier?

Na een lange rij-dag zijn we terug in de regio rond Vik aangekomen. Het regent verschrikkelijk maar we moeten en zullen vandaag naar Dyrhólaey gaan om puffins te zoeken! De GPS stuurt ons een F-baan in (onverharde zandweg). Deze weg is normaal enkel voor 4x4’s maar we willen het er op te wagen. De weg is vol putten en halfweg beslis ik om te keren. Gelukkig vinden we even later wel een verharde baan waar we onze wagen kunnen parkeren.

Inmiddels regent het alleen nog harder. We staan bovenaan een rots en de wind giert om onze oren. We gaan op pad om de papegaaiduikers te spotten. Weer of geen weer. Eens dat we er eentje zien, zien we er ineens heel veel. Ze vliegen op en aan de rots. Plots komt er één wel heel dichtbij zitten!

Dag 8: IJsgrot en hot springs

Een superjeep brengt ons naar Katla waar we een ijsgrot zullen bezoeken. Katla is enorme vulkaan die elke 50 jaar uitbarstte, althans tot 1918… het is dus niet de vraag of Katla gaat uitbarsten, maar wanneer. De vulkaan wordt nauwlettend in de gaten gehouden want een uitbarsting zou voor zo’n grote vloedgolf zorgen dat een groot deel van het Zuiden van IJsland inclusief Vik zou worden weggevaagd. De ijsgrot is prachtig met al zijn tinten blauw. Het water stroomt de grot in en wordt zo gevormd. We verlaten de grot doorweekt, maar happy.

We stoppen aan de hot spring river. Het is niet meteen het weer om te zwemmen en de echte badplek is nog een heel eindje wandelen.

Reykjaddirr hotsprings

We besluiten het voor bekeken te houden en zetten onze weg verder naar Reykjavik waar een heerlijke hotelkamer op ons wacht in ‘Hotel Cabin’.

Dag 9: Walvissen spotten en bezoek ‘Perlan’

We staan vroeg op. Vandaag staat er een boottocht op het programma. We gaan op zoek naar walvissen. In de zee voor Reykjavik komen vier soorten vaak voor: de bultrugwalvis, de dwergvinvis, de witte dolfijn en de bruinvis. De grootte varieert van 17 tot 2 meter. We varen uit met één van de gekende organisaties “Special tours”. Het lijkt een eeuwigheid te duren vooraleer we een glimp van een walvis te zien krijgen. Het is een dwergvinvis. We zien hem een aantal keer boven water komen.

We bezoeken Perlan “Wonders of Iceland”, een uniek exploratorium. We krijgen de kans de Aurora Borealis te ontdekken in een planetorium show, we wandelen door een indoor ice cave en komen meer te weten over de natuurverschijnselen in IJsland, het ontstaan van IJsland, de fauna en de flora.

We sluiten onze reis naar IJsland af met een wandeling door de IJslandse hoofdstad. We wandelen door de main street met zijn gezellige bars en restaurants. Ons bed wacht ons op want vannacht moeten we er vroeg uit om naar de luchthaven te gaan.

Morgen verlaten we IJsland met zijn sluimerende vulkanen, smeltende gletsjers, watervallen – de ene al indrukwekkender dan de andere – en vele hot pools. Een land waar je ‘s morgens niet kunt voorspellen wat het weer zal worden en waar je de ene verborgen schat na de andere aantreft.

Lees hier alles verhalen en reistips over IJsland

LEESTIPS VAN DE REDACTIE

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer