Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Speciale herdenkingsdienst voor verdwenen gletsjer op IJsland

Door Edwin Hagenouw

Op IJsland wordt zondag het verdwijnen van een gletsjer herdacht met een ‘herdenkingsdienst’ en de onthulling van een monument. De Okjökull is de eerste ‘doodverklaarde’ gletsjer die vrijwel volledig is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering, aldus de BBC.

Het enige wat nog rest van de Okjökull zijn een aantal losse stukken ijs boven op een vulkaan. Onder meer de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir, de milieuminister, wetenschappers en omwonenden zijn zondag aanwezig bij de bijeenkomst.

gletsjer op ijsland

Na een toespraak van Jakobsdottir beklimmen de aanwezigen de vulkaan om daar een monument in de vorm van een plakkaat neer te leggen. Daarin staat een brief aan de toekomst gegraveerd.

Alle grote gletsjers wacht hetzelfde

“De Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer is kwijtgeraakt”, staat erop. “We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt. Met dit monument erkennen we dat we weten wat er gebeurt en wat ertegen gedaan moet worden. Alleen u zult weten of we dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.”

“We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt”

Onder aan het plakkaat staat de maand van de ceremonie (‘augustus 2019’) en de hoeveelheid CO2-concentratie wereldwijd: een recordhoeveelheid van 415 deeltjes per miljoen (ppm). Andri Snaer Magnason, die de tekst op het monument schreef, legt uit: “Wanneer je op koper schrijft in plaats van op papier, denk je in een andere tijdsschaal. Je gaat nadenken over iemand die hier over driehonderd jaar komt en het leest. Dit is een belangrijk symbolisch moment.”

Doodverklaard

De Okjokull werd in 2014 al ‘doodverklaard’. De gletsjer bleek in dat jaar officieel geen gletsjer meer, omdat die niet meer bewoog, legt glacioloog Oddur Sigurdsson uit aan de Britse omroep. Zolang er sprake is van voldoende ijs, beweegt een gletsjer namelijk door de ontstane druk. “Dat is het verschil tussen een gletsjer en geen gletsjer. Het ijs moet veertig tot vijftig meter dik zijn om die druk te veroorzaken.”

Bron: NU.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer