klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Speciale herdenkingsdienst voor verdwenen gletsjer op IJsland

Door Edwin Hagenouw

Op IJsland wordt zondag het verdwijnen van een gletsjer herdacht met een ‘herdenkingsdienst’ en de onthulling van een monument. De Okjökull is de eerste ‘doodverklaarde’ gletsjer die vrijwel volledig is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering, aldus de BBC.

Het enige wat nog rest van de Okjökull zijn een aantal losse stukken ijs boven op een vulkaan. Onder meer de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir, de milieuminister, wetenschappers en omwonenden zijn zondag aanwezig bij de bijeenkomst.

gletsjer op ijsland

Na een toespraak van Jakobsdottir beklimmen de aanwezigen de vulkaan om daar een monument in de vorm van een plakkaat neer te leggen. Daarin staat een brief aan de toekomst gegraveerd.

Alle grote gletsjers wacht hetzelfde

“De Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer is kwijtgeraakt”, staat erop. “We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt. Met dit monument erkennen we dat we weten wat er gebeurt en wat ertegen gedaan moet worden. Alleen u zult weten of we dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.”

“We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt”

Onder aan het plakkaat staat de maand van de ceremonie (‘augustus 2019’) en de hoeveelheid CO2-concentratie wereldwijd: een recordhoeveelheid van 415 deeltjes per miljoen (ppm). Andri Snaer Magnason, die de tekst op het monument schreef, legt uit: “Wanneer je op koper schrijft in plaats van op papier, denk je in een andere tijdsschaal. Je gaat nadenken over iemand die hier over driehonderd jaar komt en het leest. Dit is een belangrijk symbolisch moment.”

Doodverklaard

De Okjokull werd in 2014 al ‘doodverklaard’. De gletsjer bleek in dat jaar officieel geen gletsjer meer, omdat die niet meer bewoog, legt glacioloog Oddur Sigurdsson uit aan de Britse omroep. Zolang er sprake is van voldoende ijs, beweegt een gletsjer namelijk door de ontstane druk. “Dat is het verschil tussen een gletsjer en geen gletsjer. Het ijs moet veertig tot vijftig meter dik zijn om die druk te veroorzaken.”

Bron: NU.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer