Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Speciale herdenkingsdienst voor verdwenen gletsjer op IJsland

Door Edwin Hagenouw

Op IJsland wordt zondag het verdwijnen van een gletsjer herdacht met een ‘herdenkingsdienst’ en de onthulling van een monument. De Okjökull is de eerste ‘doodverklaarde’ gletsjer die vrijwel volledig is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering, aldus de BBC.

Het enige wat nog rest van de Okjökull zijn een aantal losse stukken ijs boven op een vulkaan. Onder meer de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir, de milieuminister, wetenschappers en omwonenden zijn zondag aanwezig bij de bijeenkomst.

gletsjer op ijsland

Na een toespraak van Jakobsdottir beklimmen de aanwezigen de vulkaan om daar een monument in de vorm van een plakkaat neer te leggen. Daarin staat een brief aan de toekomst gegraveerd.

Alle grote gletsjers wacht hetzelfde

“De Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer is kwijtgeraakt”, staat erop. “We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt. Met dit monument erkennen we dat we weten wat er gebeurt en wat ertegen gedaan moet worden. Alleen u zult weten of we dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.”

“We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt”

Onder aan het plakkaat staat de maand van de ceremonie (‘augustus 2019’) en de hoeveelheid CO2-concentratie wereldwijd: een recordhoeveelheid van 415 deeltjes per miljoen (ppm). Andri Snaer Magnason, die de tekst op het monument schreef, legt uit: “Wanneer je op koper schrijft in plaats van op papier, denk je in een andere tijdsschaal. Je gaat nadenken over iemand die hier over driehonderd jaar komt en het leest. Dit is een belangrijk symbolisch moment.”

Doodverklaard

De Okjokull werd in 2014 al ‘doodverklaard’. De gletsjer bleek in dat jaar officieel geen gletsjer meer, omdat die niet meer bewoog, legt glacioloog Oddur Sigurdsson uit aan de Britse omroep. Zolang er sprake is van voldoende ijs, beweegt een gletsjer namelijk door de ontstane druk. “Dat is het verschil tussen een gletsjer en geen gletsjer. Het ijs moet veertig tot vijftig meter dik zijn om die druk te veroorzaken.”

Bron: NU.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer