Speciale herdenkingsdienst voor verdwenen gletsjer op IJsland

Door Edwin Hagenouw

Op IJsland wordt zondag het verdwijnen van een gletsjer herdacht met een ‘herdenkingsdienst’ en de onthulling van een monument. De Okjökull is de eerste ‘doodverklaarde’ gletsjer die vrijwel volledig is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering, aldus de BBC.

Het enige wat nog rest van de Okjökull zijn een aantal losse stukken ijs boven op een vulkaan. Onder meer de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir, de milieuminister, wetenschappers en omwonenden zijn zondag aanwezig bij de bijeenkomst.

gletsjer op ijsland

Na een toespraak van Jakobsdottir beklimmen de aanwezigen de vulkaan om daar een monument in de vorm van een plakkaat neer te leggen. Daarin staat een brief aan de toekomst gegraveerd.

Alle grote gletsjers wacht hetzelfde

“De Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer is kwijtgeraakt”, staat erop. “We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt. Met dit monument erkennen we dat we weten wat er gebeurt en wat ertegen gedaan moet worden. Alleen u zult weten of we dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.”

“We verwachten dat al onze grote gletsjers de komende tweehonderd jaar hetzelfde overkomt”

Onder aan het plakkaat staat de maand van de ceremonie (‘augustus 2019’) en de hoeveelheid CO2-concentratie wereldwijd: een recordhoeveelheid van 415 deeltjes per miljoen (ppm). Andri Snaer Magnason, die de tekst op het monument schreef, legt uit: “Wanneer je op koper schrijft in plaats van op papier, denk je in een andere tijdsschaal. Je gaat nadenken over iemand die hier over driehonderd jaar komt en het leest. Dit is een belangrijk symbolisch moment.”

Doodverklaard

De Okjokull werd in 2014 al ‘doodverklaard’. De gletsjer bleek in dat jaar officieel geen gletsjer meer, omdat die niet meer bewoog, legt glacioloog Oddur Sigurdsson uit aan de Britse omroep. Zolang er sprake is van voldoende ijs, beweegt een gletsjer namelijk door de ontstane druk. “Dat is het verschil tussen een gletsjer en geen gletsjer. Het ijs moet veertig tot vijftig meter dik zijn om die druk te veroorzaken.”

Bron: NU.nl

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer