Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Trailrun-reis IJsland | Een week rondtrekken en hardlopen

Door Vincent Drost | eigenaar van VT Adventures

Spectaculaire landschappen met vulkanen, heetwaterbronnen, fjorden en hoge bergen met gletsjers. Een week rondreizen en hardlopen door Noord-IJsland is een mooie en sportieve manier om met dit indrukwekkende land kennis te maken. Drie Nederlanders gingen dit avontuur aan met als letterlijk hoogtepunt de Súlur Vertical skyrace.

Uitvalsbasis van deze hardloopreis is Akureyri, de culturele hoofdstad van het noorden en na Reykjavik de grootste stad van IJsland. De stad ligt aan het Eyjafjord en is omringd door een aantal imposante bergen.

Spieren herstellen in een hot pot

Opvallend in IJsland is het grote aantal geothermische zwembaden met zogenaamde ‘hot pots’, hete baden die worden gevoed met thermaal water. Iedere stad of dorp heeft er minstens eentje en het zijn voor de IJslanders plekken om elkaar te ontmoeten. Voor hardlopers zijn de baden met verschillende temperaturen welkome manieren om de spieren te laten herstellen.

Nature baths IJsland
Foto: Vincent Drost

Vulkanisch natuurgebied Myvatn

De eerste dagtrip voert ons naar de omgeving van Myvatn, het grote meer en natuurgebied bij de breuklijn die de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen uit elkaar drijft. Dit is de omgeving waar we veel vulkanen zien en waar kokende modder en hete waterstoom uit de bodem omhoog komen. Ook is het de plek waar grote watervallen liggen zoals de Dettifos, de meest krachtige waterval van Europa.

We trekken de loopschoenen aan en lopen een trainingsrondje over de Hverfjell vulkaan. De klim, het rondje over de kraterrand en de afdaling vormen een mooie trainingsprikkel voor de aankomende race. We laten de spieren weer rusten en sluiten af met een lekker biertje in het thermale Nature Baths.

Waterval IJsland
Foto: Edwin Verdurmen (hometrails.run)

Op de vrije dag bereiden we ons spiritueel voor op de race. Dit doen we met een cacao-ceremonie in een yurt op de flanken van het Eyjafjord. Het eeuwenoude ritueel uit Zuid- en Midden-Amerika draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid. De cacao bevat veel ijzer en magnesium wat goed is voor het lichaam.

Arctic Coastway

Tijdens de tweede dagtocht rijden we naar Siglufjord over een deel van de prachtige Arctic Coastway. Iedere bocht biedt weer een prachtig nieuw perspectief op de fjorden en de zee en er bestaat altijd een kans dat we walvissen zien.

In Siglufjord planten we bomen om de CO2-uitstoot van onze vliegreis te compenseren

In Siglufjord planten we bomen om de CO2-uitstoot van onze vliegreis te compenseren. We doen dat in het bos dat vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw door de bewoners van Siglufjord is aangelegd om bodemerosie tegen te gaan. IJsland had vroeger veel meer bossen dan vandaag de dag en op veel plekken in het land worden nieuwe bossen aangeplant. Omdat wij vooral naar IJsland zijn gekomen om van de natuur te genieten, dragen we hier graag een aantal boompjes aan bij.

We lopen daarna nog een laatste trainingsrondje over de bergflanken en bezoeken daarna het lokale haringmuseum. In het fjord staan we nog even op een sup, om vervolgens af te sluiten in de hotpot bij Hauganes. We nemen ook nog een korte, frisse duik in de Noordelijke IJszee en zien nog een paar dolfijnen langszwemmen!

Trainen op de vulkaan
foto: Vincent Drost

Súlur Vertical Skyrace

Helaas werd de Súlur Vertical Skyrace vanwege verscherpte covid-19 maatregelen op het laatste moment uitgesteld. Omdat het niet verboden was om de route af te leggen hebben we het 28 kilometer lange parcours met 1.500 hoogtemeters zelfstandig gelopen. De Súlur, de stadsberg van Akureyri, heeft een pittige beklimming in het laatste deel en een redelijk technisch parcours met wetlands en enkele sneeuwvelden.

De afdaling in het lagere deel over de single tracks loopt heerlijk en daar kan de gemiddelde snelheid weer flink worden opgeschroefd. We finishen moe maar zeer voldaan in het stadscentrum van Akureyri en laten het lichaam even daarna weer bijkomen in de hot pot van het zwembad.

Sulur Vertical trailrun
foto: Vincent Drost

In augustus 2021 organiseert VTAdventures deze reis weer in samenwerking met Hometrails.run. Kijk voor meer informatie op www.vtadventures.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer