Volg live de streaming beelden van de Fagradalsfjall vulkaan op IJsland

In de loop van maart 2021 deed zich er een groot aantal aardbevingen voor in het zuidwesten van IJsland. Twee daarvan hadden een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Hierdoor vermoedde men dat er een uitbarsting op handen was. Voorafgaand werden er door seismografen meer dan 50.000 trillingen geregistreerd. Op 19 maart 2021 begon in het dal Geldingadalir de vulkanische uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan.

Het IJslandse Meteorologische Bureau rapporteerde een spleetopening van zes- à zevenhonderd meter die lava begon uit te stoten. Hiermee was het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland in achthonderd jaar, en van deze berg na zesduizend jaar. Er leek geen rechtstreeks gevaar te zijn voor omwonenden en de infrastructuur, maar wel wordt rekening gehouden met vervuiling door zwaveldioxide.

De eruptie kreeg de voorlopige naam Geldingadalsgos. Op 5 april 2021 opende zich een nieuwe fissuurvulkaan op de flanken van de Fagradalsfjall, ongeveer een kilometer ten noord-oosten van de eruptie in Geldingadalir. De lava van deze tweede eruptie stroomt uit in het dal Meradalir. De ontwikkelingen kun je live volgen via de onderstaande livestream van ruv.is en islandsstofa.is. 

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer