Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Volg live de streaming beelden van de Fagradalsfjall vulkaan op IJsland

In de loop van maart 2021 deed zich er een groot aantal aardbevingen voor in het zuidwesten van IJsland. Twee daarvan hadden een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Hierdoor vermoedde men dat er een uitbarsting op handen was. Voorafgaand werden er door seismografen meer dan 50.000 trillingen geregistreerd. Op 19 maart 2021 begon in het dal Geldingadalir de vulkanische uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan.

Het IJslandse Meteorologische Bureau rapporteerde een spleetopening van zes- à zevenhonderd meter die lava begon uit te stoten. Hiermee was het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland in achthonderd jaar, en van deze berg na zesduizend jaar. Er leek geen rechtstreeks gevaar te zijn voor omwonenden en de infrastructuur, maar wel wordt rekening gehouden met vervuiling door zwaveldioxide.

De eruptie kreeg de voorlopige naam Geldingadalsgos. Op 5 april 2021 opende zich een nieuwe fissuurvulkaan op de flanken van de Fagradalsfjall, ongeveer een kilometer ten noord-oosten van de eruptie in Geldingadalir. De lava van deze tweede eruptie stroomt uit in het dal Meradalir. De ontwikkelingen kun je live volgen via de onderstaande livestream van ruv.is en islandsstofa.is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer