klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Volg live de streaming beelden van de Fagradalsfjall vulkaan op IJsland

In de loop van maart 2021 deed zich er een groot aantal aardbevingen voor in het zuidwesten van IJsland. Twee daarvan hadden een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Hierdoor vermoedde men dat er een uitbarsting op handen was. Voorafgaand werden er door seismografen meer dan 50.000 trillingen geregistreerd. Op 19 maart 2021 begon in het dal Geldingadalir de vulkanische uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan.

Het IJslandse Meteorologische Bureau rapporteerde een spleetopening van zes- à zevenhonderd meter die lava begon uit te stoten. Hiermee was het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland in achthonderd jaar, en van deze berg na zesduizend jaar. Er leek geen rechtstreeks gevaar te zijn voor omwonenden en de infrastructuur, maar wel wordt rekening gehouden met vervuiling door zwaveldioxide.

De eruptie kreeg de voorlopige naam Geldingadalsgos. Op 5 april 2021 opende zich een nieuwe fissuurvulkaan op de flanken van de Fagradalsfjall, ongeveer een kilometer ten noord-oosten van de eruptie in Geldingadalir. De lava van deze tweede eruptie stroomt uit in het dal Meradalir. De ontwikkelingen kun je live volgen via de onderstaande livestream van ruv.is en islandsstofa.is. 

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer