ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

 

Reporter Sandra is naast Mountainreporter ook reisspecialist bij een reisbureau. Zij vertelt je waarom je NU naar IJsland moet.

IJsland wordt ieder jaar populairder

Het is op ons reisbureau goed merkbaar hoe enorm populair IJsland onder vakantiegangers is! Dat kun je ook niemand kwalijk nemen; want ik was er vorig jaar voor een korte fly-drive en het is ook echt adembenemend mooi. Zeker de laatste jaren waarin bestemmingen als Tunesië, Turkije en Egypte zo slecht lopen qua boekingen, gaan mensen vaker hun horizon verbreden en worden andere bestemmingen ineens veel meer geboekt zoals Majorca en de Canarische Eilanden. Ook bestemmingen als Scandinavië en IJsland nemen ineens een vlucht.

geisers in IJsland
de Geysir en Strokkur

Hoe het komt dat IJsland zo populair is:

Dankzij lowcostmaatschappij WOW Air vliegen we steeds goedkoper naar IJsland, vooral de Amerikanen profiteren hiervan, want de luchthaven Keflavik is een stopje tussen Europa en Amerika en zij vliegen al voor 99 dollar die kant op. Voor veel Amerikanen is Reykjavik een stop-over. Leuk voor een paar dagen “lava en geisers” onderweg op hun reis naar Europa.  Ook zie je veel Chinezen en Japanners en in Nederland is IJsland ook grenzeloos populair dankzij het aanbod van steeds meer betaalbare reizen en tv-programma’s als Wie is de Mol en Game of Thrones, waarvoor gefilmd is in Noord IJsland, rondom Akureyri.

En we jagen allemaal onze bucketlist momenten na zoals “het Noorderlicht zien”

Reykjavik is de meest gegooglede stad , en we jagen allemaal onze “bucketlist” momenten na zoals “het Noorderlicht zien wat goed gecombineerd kan worden met een trip naar IJsland. Zet daarnaast nog eens de prachtige foto’s die we overal zien verschijnen van watervallen, kloven, walvissen, bergen en fjorden. Dat wil je ook gewoon een keer gezien hebben!

Ijsland
water, vuur en ijs.. het landschap is mythisch mooi

Bezoekersaantallen

De keerzijde van deze aantallen van bezoekers, is dat IJsland lijkt te bezwijken onder de massa’s toeristen in de zomer. Huurauto’s zijn schaars en peperduur alsof je in Cuba een auto probeert te boeken.

Er komen per jaar 5x meer toeristen naar IJsland dan er inwoners zijn

IJsland heeft slechts 320.000 inwoners, waarvan het merendeel in Reykjavik en andere steden woont. De rest van het land kent dus grote leegte en ruimte. Kan je je voorstellen dat er per jaar 5x meer toeristen naar IJsland komen dan er mensen wonen? Op dit moment ligt het bezoekers aantal op ca. 1,6 miljoen per jaar.

eigen foto Sandra de Moor
IJslandse paardjes , eigen foto van Sandra de Moor

Dit heeft voor- en nadelen: inkomstenbron nummer 1 is in IJsland nog altijd de visserij, maar toerisme staat op 2. Het aantal airbnb’s in Reykjavik groeit per jaar zo hard, dat de overheid besloten heeft in te grijpen en dat in te gaan perken. Er zal een keer een maximum bereikt worden qua aantallen als IJsland z’n status van puur en ongerept wil behouden.

Zo erg als in Venetië of Palma de Mallorca is het nog lang niet, maar wil je naar IJsland? Ga dan wel nu. Ik reisde zelf in april toen de sneeuw net weg was en de kleuren van het landschap prachtig waren en we urenlang geen auto tegenkwamen. Dus heb je de tijd aan jezelf, vermijd dan het hoogseizoen.

Tip: Kijk voor geweldige reizen speciaal voor avonturiers op Voigt Travel:   https://www.voigt-travel.nl/ijsland

Lees hier alle artikelen over IJsland

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.