Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wandelen en snorkelen tussen twee continenten

Door de Mountainreporters redactie

Een van de drukst bezochte plekken in IJsland is zonder twijfel Thingvellir nationaal park. Het prachtige natuurgebied is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van IJsland. Op deze plek kwam in vroegere tijden het parlement bijeen. Nu is het vooral een prachtig natuurpark met een bijzonder verschijnsel en een van de vele hoogtepunten van IJsland. Het Thingvellir is een onderdeel van de bekende “Golden circle: de route langs de bekendste waterval en geisers.

De plek waar IJsland uit elkaar gedreven wordt

bezoekers bovenop de platen van de breuklijn

In Thingvellir kan je zien hoe een breuklijn er uit ziet en er zelfs tussendoor wandelen. Hier, over een lijn van ongeveer veertig kilometer, schuren Noord-Amerika en de Euraziatische plaat tegen elkaar aan en zie je de geologische grens tussen Amerika en Europa. Het echte geweld van deze beweging gebeurd ondergronds maar nergens ter wereld kan je ook bovengronds dit zo duidelijk zien gebeuren en dat maakt het zo uniek!

Thingvellir

Grote rotswanden van zwart lavasteen zijn door de jaren heen opgestuwd en verschuiven nog steeds ieder jaar een klein beetje. Bovenop de opgestuwde delen zijn een aantal bezoekerspunten en vanaf deze hoogte heb je een prachtig zicht over de vlaktes van het nationaal park.

Dit deel van het park trekt de meeste bezoekers en hier loop je tussen de tektonische platen door

Vanaf het bezoekerscentrum kan je naar een van de uitzichtpunten wandelen met zicht over de laagvlakte en het voormalig parlement met het witte kerkje en de huisjes. Dit deel van het park trekt de meeste bezoekers en hier loop je tussen de tektonische platen door. Een gek idee dat hier jaarlijks zo’n twee centimeter verschuiving in zit en IJsland uit elkaar drijft waardoor Thingvellir als het ware langzaam aan wegzakt. Hoewel de laagvlakte vrij vlak is, kan je hier prachtige wandelingen maken die in en om het park uitgezet zijn. Ook kan je er een waterval zien van 22 meter hoog. Qua planten en bomen is het park vrij kaal, maar zeker de moeite waard.

Duiken en snorkelen tussen de continenten

Wil je echt iets unieks om toe te voegen aan je bucketlist: dan kan je in Thingvellir duiken of snorkelen in de kloof. Tijdens zo’n unieke duik zwem je in de breuklijn tussen de twee continenten in de kraakheldere Silfra kloof. Je hebt deze onderwaterkloof misschien al eens voorbij zien komen in een van de opdrachten van “Wie is de Mol”. Beschik je niet over een duikbrevet dan kun je kiezen voor een snorkeltocht van ongeveer veertig minuten waarbij je onder leiding van een instructeur de kloof door zwemt die eindigt bij een lagune en waarvandaan je rustig terug dobbert naar het begin. Je wordt vooraf goed gebriefd en voorzien van een warm duikpak want het water bereikt maar zelden een temperatuur die hoger is dan drie graden.

Silfra 2016
De snorkeltrip door de kloof eindigt met rustig drijven in de lagune
Een bijzondere ervaringen voor op je bucketlist

Komt de Silfra kloof op jouw bucketlist te staan? Dit filmpje van dive.is laat je zien wat je dan kunt meemaken!


Lees hier alle artikelen en verhalen over IJsland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer