Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Op Mountainreporters lees je het dagboek van Bart Schrijver, regisseur van Human Nature. Vandaag deel 3: Reisa National Park.

We houden weer een rustdag in Kautokeino en vanuit daar gaan we naar Reisa nationaal park. Er is hier een plek die ik al twee jaar in mijn hoofd heb, een klein hutje aan de rivier diep in het park. Hier zullen we weer drie dagen blijven, om onszelf helemaal onder te dompelen in de natuur. Het hutje is klein en je kan er met twee mensen in slapen, maar je kan er niet rechtop in staan. In de buurt van de hut ligt een enorme waterval die als een spleet door het landschap gaat. We hadden hier nog makkelijk een week kunnen blijven, om te zijn, om nog meer te filmen en om te genieten van de prachtige Noorse natuur. Maar we moeten door, de bergen roepen ons.   

DE SNEEUW

Het laatste stuk van de reis brengt ons over een paar bergen richting ons eindpunt: Kilpisjarvi in Finland. We lopen weg bij de kleine Cabin in Reisa en beginnen aan een klim van 1000 meter. Op dit moment is het al 16 september en de dagen korter en korter te worden. Liever was ik nu al klaar geweest omdat het weer steeds onvoorspelbaarder wordt, maar door corona was er geen mogelijkheid voor ons om eerder te gaan dan nu. We lopen de canyon uit weg van de rivier en komen weer op het plateau dat ons nog langzaam verder omhoog leidt.

De regen veranderd langzaam in natte sneeuw en de natte sneeuw in sneeuw dat blijft liggen. Iedereen is enthousiast, sneeuw! We zetten onze camera op om een mooi shot te maken van Jamie die door de beginnende sneeuw loopt en daarna lopen we verder omhoog. We moeten ongeveer 15 kilometer lopen om bij de volgende hut te komen. Vanaf daar is er elke 10 kilometer een hut tot aan het einde. 

Een uur later lopen we door 20 centimeter sneeuw. Het pad is moeilijk zichtbaar, maar gelukkig zijn de stenen waar de rode T op staat nog wel te zien. Doordat het pad een beetje uitgesleten is, zie je een kleine dip in de vers gevallen sneeuw die we kunnen volgen. Maar het gaat langzaam, het is glad en het is koud. We zijn nog niet op de helft als het al wel 18:00 uur is.

ZWAAR

Waar het een maand geleden nog de hele avond licht was begint het nu al donker te worden. Ik probeer nog een uur door te gaan, ik wil die 15 kilometer halen, anders halen we de planning niet meer. Maar in dat laatste uur lopen we maar ongeveer 1.5 kilometer. Dit werkt zo niet. De crew begint het zwaarder te krijgen. Ze worden angstiger, door de gladheid en het donker. Ik besluit dat we moeten stoppen voor de dag, met nog 7 kilometer te gaan, vandaag gaan we niet bij de hut komen. In het donker, in de sneeuw zetten we onze tenten op. We smelten sneeuw voor de pasta, eten warm in onze slaapzakken in de tent en gaan een koude nacht tegemoet. 

Ik lig in mijn tent met Twan(cameraman). Terwijl ik een zacht geruis hoor van sneeuw die op het tentzeil valt kijk ik naar de planning en zie ik snel al dat dit nooit gaat lukken. Morgen zouden we dan 7 kilometer moeten lopen naar de volgende hut, maar als de sneeuw zo blijft doorgaan doen we daar de hele dag over en dan kunnen we dus niet filmen. Daarna is het elke dag 10 kilometer naar de volgende hut. Dat kan allemaal prima, mits we geen film hoefde te draaien, en we zijn hier om die film te maken, dat is het belangrijkste. Ik besluit dat we de volgende dag weer terug naar beneden moeten lopen en dat we een andere route moeten vinden. 

De volgende ochtend is mijn tent 30 cm lager geworden dan dat hij was door het gewicht van de vers gevallen sneeuw. We lopen een stuk terug naar waar we vandaan kwamen, maar niet voordat we nog een paar nieuw geschreven scene’s filmen. Het plan is om met de bus naar Kilpisjarvi te rijden en dan daar de berg weer op te klimmen om de laatste paar scenes te draaien. Maar eerst naar beneden, naar de warmte, ik voel mijn tenen niet meer.

BEHIND THE SCENES

Goed nieuws! Dit avontuur is op nog meer manieren te volgen. Meer ervaringen op de trail, adembenemende natuurbeelden en herkenbare momenten van persoonlijke uitdaging. Deze tocht is namelijk vastgelegd in een driedelige BEHIND THE SCENES videoserie, die nu al beschikbaar is, nog voordat de film straks uitkomt.

Klik hier om nu meteen deel 1 van deze indringende serie te kijken.

Lees hier deel 1 van het behind the scenes dagboek op Mountainreporters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer