Enige jaren geleden ben ik twee winters op rij met reisgenoten Raymond en Jan naar Noord-Noorwegen gevlogen voor een mini roadtrip van Tromsø via Alta naar Honningsvåg en weer terug naar Tromsø. We kozen er bewust voor om in de eerste helft van maart te gaan. Maar waarom?

  • De dagen zijn niet meer zo kort;
  • Het weer is dan redelijk stabiel;
  • De wegen zijn dan nog goed begaanbaar. Als eenmaal de dooi inzet, dan wordt het glibberig en op de sneeuw- en ijswegen vallen letterlijk de gaten in het wegdek.
winter noord noorwegen
Tromsø gezien vanuit vliegtuig (© Desiree van Oeffelt)

Onze roadtrip begon in Tromsø waar wij met Scandinavian Airlines heen vlogen vanaf Amsterdam. In het gunstigste geval kun je binnen 5,5 uur aankomen in Tromsø. Daar huurden wij een auto waar dan standaard spijkerbanden op liggen voor een goede grip op de sneeuw- en ijswegen. In twee dagen, met overnachting in Alta, zijn wij naar Honningsvåg gereden.

Maar wat valt er op een roadtrip van een week zoal te zien en te doen?

Noorderlicht

Als je naar Noord-Noorwegen reist in de winter, dan is de kans groot dat je het noorderlicht ziet. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de avonden helder zijn. De kans om wat te zien is het grootst op plaatsen waar geen lichtvervuiling is, dus ver van steden en dorpjes vandaan. Het liefst gewoon midden in de natuur. In de tweede helft van de avond groeit de kans dat je wat gaat zien. Zorg wel voor warme kleding, want koud is het zeker!

winter noord noorwegen
© Raymond Franken

Ik herinner mij een avond in het buitengebied van Alta. Het noorderlicht was sterk aanwezig. We zagen de lucht boven ons gewoon dansen, en dat in absolute stilte. Pure magie!

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar het noorderlicht. Om je te helpen zijn er tegenwoordig diverse apps beschikbaar om de plaatsen te vinden met veel activiteit. Maar vraag ook gerust de lokale bevolking om tips. Zo hebben wij mooie plekjes gevonden om het noorderlicht te fotograferen. Verder zijn er diverse aanbieders die je mee kunnen nemen op noorderlicht-excursie. Vraag hiervoor de lokale VVV om meer info.

Wij zijn destijds mee geweest met fotograaf Kjetil Skogli uit Tromsø. Hij werd bekend omdat hij de fotograaf was die het noorderlicht vond voor de BBC documentaire over het noorderlicht van Joanna Lumley uit 2008. Kjetil Skogli wordt ook wel de Aurora Chaser genoemd omdat hij letterlijk op het noorderlicht jaagt voor zijn gasten. Hij neemt je mee op een excursie van minimaal zes uur waar hij zijn uiterste best doet het noorderlicht voor je te vinden op prachtige plekken. En als we daar wat verder voor moeten rijden, dan doet hij dat. Eenmaal gevonden legt hij uit hoe je het noorderlicht het beste vast legt op de gevoelige plaat.

winter noord noorwegen
© Raymond Franken

Fantastische landschappen

De route van Tromso naar Alta en Honningsvåg gaat voor een groot deel langs het water. Je zigzagt dus langs de fjorden, wat geweldige uitzichten geeft. Zeker als het weer wil meewerken.

winter noord noorwegen
Prachtige weerspiegeling in het fjord (© Desiree van Oeffelt)
winter noord noorwegen
Huizen aan fjord (© Desiree van Oeffelt)

Eindeloos van dit soort panorama’s kom je tegen. Tenminste, als het weer je goed gezind is. De soms extreme weersomstandigheden kunnen van het landschap een waar kunstwerk maken. En als de zon dan net is onder gegaan, geeft het restlicht het geheel een mysterieus tintje.

winter noord noorwegen
Mysterieus sneeuwlandschap (© Desiree van Oeffelt)

Wat een ervaring op zich is, is het rijden op flink besneeuwde wegen. De spijkerbanden op de auto geven verbazingwekkend goede grip. Maar je moet natuurlijk niet overmoedig worden!

winter noord noorwegen
Prachtige zachte kleuren als de zon ondergaat (© Desiree van Oeffelt)

GA VOORBEREID OP PAD!

Houd wel in je achterhoofd dat het weer ieder moment kan omslaan. Dus zorg voor warme kleding, warme schoenen, voldoende eten en drinken in je auto. En laat je tank niet te leeg worden. Verder is het aan te raden minimaal een dag speling te hebben in je planning. Voor het geval je ergens wat langer moet blijven vanwege bijvoorbeeld het weer / afgesloten wegen.

Ook kan het voorkomen dat je vanwege het slechte weer op een traject in colonne moet rijden. De weg is dan gesloten door middel van een slagboom. Zodra het kan zal een sneeuwschuiver voor gaan in de colonne. De rij wordt dan gesloten door de wegbeheerder zodat niemand ongemerkt achter blijft. Zorg van tevoren dat je weet hoe het in colonne rijden werkt. De belangrijkste regels hiervoor vind je hieronder ook in de link onder het kopje “Noordkaap”.

winter noord noorwegen
Colonne rijden in nog enigszins redelijke omstandigheden. Maar het kan ook dusdanig mistig zijn, dat de lampen van de auto voor je, je enige referentiepunten zijn. Zorg dan vooral dat je deze niet kwijt raakt! (© Desiree van Oeffelt)

Andere tips voor onderweg:

  • Als het waait kun je beter niet onnodig uitstappen. Niet alleen kan het extreem koud aanvoelen, maar als je je deur niet stevig genoeg vast hebt, kan een rukwind je deur flink beschadigen. Je vakantie wordt dan onnodig een stuk duurder!
  • Laat je achterruit verwarming uit, de gesmolten sneeuw vriest razendsnel weer op met als resultaat dat je kofferbak niet meer open gaat. Lastig als daar je bagage staat. Vanwege ijsvorming is het sowieso beter om het niet te warm te maken in de auto.
  • Sta niet zomaar stil op de weg en parkeer alleen daar waar ruimte is. Auto’s en vrachtwagens kunnen niet zomaar remmen of uitwijken. Dus wees verstandig!

Honningsvåg – Noordkaap

Na een prachtige tweedaagse reis door besneeuwde landschappen en langs fjorden met vele WOW momenten, komen we aan bij de Noordkaap tunnel. In de winter is deze gesloten met automatische deuren om de sneeuw en de kou buiten te houden. Sinds 2012 hoef je geen tol meer te betalen om hier doorheen te rijden. De Noordkaap tunnel gaat 212 meter onder zeeniveau en via deze tunnel komen we uit op het eiland Magerøya. Hier ligt de plaats Honningsvåg waar wij twee dagen zullen overnachten.

En als je dan in Honningsvåg bent, dan wil je natuurlijk ook naar de Noordkaap. De weg naar de Noordkaap is in de winter in principe gesloten. Als de weersomstandigheden het toelaten dan kun je op 1 moment van de dag met de bus of met eigen auto in colonne naar de Noordkaap rijden. Na 2 uur ga je in colonne weer terug. Voor meer informatie en voor instructies/tips over het colonne rijden, kijk dan hier: https://www.nordkapp.no/en/other/winter-expeditions

Op de Noordkaap ben je natuurlijk nooit alleen. Maar in de winter is het vrij koud en wij hebben gezien dat de meeste toeristen niet goed gekleed zijn voor deze kou. Dus wacht na aankomst gewoon even 20 minuten. Dan heeft iedereen een foto gemaakt waarna men snel naar binnen gaat, en dan heb je de bol vrijwel voor jezelf!

winter noord noorwegen
Noordkaap (© Desiree van Oeffelt)

Toen wij op de Noordkaap waren, zagen wij een bijzonder natuurverschijnsel. Een halo. Door een combinatie van ijskristallen en ijle lucht waar de zon dan in de juist hoek op reflecteert, ontstaat er een halo.

winter noord noorwegen
Halo (© Desiree van Oeffelt)

Naast een bezoek aan Honningsvåg en de Noordkaap is het op Magerøya vooral ook genieten van de prachtige winterlandschappen. Houd wel rekening met het feit dat het weer zomaar kan omslaan. Dus je kunt beter niet naar de meest afgelegen dorpjes op het eiland rijden, want als de weg vervolgens een dag op slot gaat, dan is je hele reisplanning overhoop.


Wildlife – vogels

Als ik op pad ben, let ik altijd op afwijkingen in het landschap of in de lucht. In beboste gebieden kun je zomaar elanden spotten. En in de winter wat verder landinwaarts eventueel ook rendieren. Ook heb je kans om zeearenden te spotten, dus houd vooral ook je ogen open voor grote gedaantes in de lucht!

Ten westen van Alta reden wij nietsvermoedend langs het fjord toen er ineens een zeearend op gelijke hoogte naast ons vloog boven het fjord. Vervolgens draaide hij en landde hij achter ons op een tak boven de weg! “Woooooooooooowwwww, we moeten draaien, we moeten draaien!” Het was even paniek en enthousiasme in de auto, maar ook even zoeken om een geschikte plek te vinden, je kunt niet zomaar stil gaan staan op zo’n zigzag weg. Vervolgens was het zoeken naar een veilige plek om te parkeren. Maar hij zat er nog!

winter noord noorwegen
Zeearend (© Desiree van Oeffelt)

In de buurt van Honningsvåg hebben wij ook zeearenden mogen fotograferen. Deze kwamen regelmatig een kijkje nemen als de vissersboten terug kwamen van zee in de hoop een visje mee te pikken.


Het is natuurlijk hartstikke gaaf om ook elanden te spotten tijdens je reis. Maar wees alstublieft voorzichtig! Ze kunnen namelijk heel agressief reageren naar mensen toe. Dus stap niet op ze af om een foto te maken, maar blijf op een veilige afstand in de buurt van je auto.
Zoals je kunt zien op de foto hieronder hebben de elanden in maart geen gewei. Deze wordt in de winter afgeworpen en groeit vanaf april weer opnieuw aan.

winter noord noorwegen
Elanden (© Raymond Franken)

In de havens heb je een goede kans om aalscholvers te spotten. Daar zitten ze vaak op steigers of paaltjes om bijvoorbeeld de vleugels te drogen in de zon.

winter noord noorwegen
Aalscholver in een haven bij Tromsø (© Desiree van Oeffelt)

Iglo Hotel Alta

In Alta hebben wij het Sorrisniva Iglo Hotel bezocht. Gewoon even binnen kijken. Dit ijshotel wordt uiteraard ieder jaar opnieuw gebouwd, met ieder jaar een net iets ander interieur. Compleet met ijssculpturen, bar, kapel en verschillende suites. Wij zijn zelf niet blijven slapen, maar wat een bijzondere ervaring moet dit zijn. Slapen op een bed van ijs in een ruimte die tussen de -4 en -7 graden is. Gelukkig wel met matras en rendiervellen (en natuurlijk in een warme slaapzak). In het naastgelegen hoofdgebouw zijn toiletten, douches en een sauna. Met een beetje geluk zie je ’s avonds ook nog het noorderlicht.
Sorrisniva heeft tevens een Arctic Wilderness Lodge waar je ook kunt overnachten. Bovendien bieden zij tal van activiteiten aan, zoals huskytochten, noorderlichtexcursies, sneeuwscooterexpedities en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.sorrisniva.no/

winter noord noorwegen
Entree Iglo hotel Alta (© Desiree van Oeffelt)

Ook is het mogelijk te trouwen in de kapel van het Iglo Hotel. Dus zoek je een bijzondere plek om te trouwen en word je blij van ijs en sneeuw? Dan is dit zeker een aanrader! En voor de liefhebber hebben ze ook een honeymoon suite!


Huskytocht

Wat ik echt heel leuk vond om te doen was een husky sledetocht maken. In Alta heb je de Holmen Husky Lodge. Daar werden wij vriendelijk ontvangen en eerst in een thermopak gehesen. We kregen ook extra warme boots aan en een muts van rendierhuid op. En dat op een mooie zonnige dag. Later snapten wij dat het wel nodig is vanwege de rijwind. Of moet ik zeggen glijwind? Daarna ontmoetten wij de excursieleidster van vandaag. Zij gaf ons uitleg over de tocht en de nodige veiligheidsinstructies.

Het leuke aan deze tocht is dat je zelf op de slee staat, terwijl de ander in de slee ligt. Halverwege de tocht ruil je eventueel om. Sturen is niet nodig, de excursieleidster gaat voorop met een slee en zij stuurt haar honden aan, onze honden volgen slechts. Wat je wel zelf moet doen is het tempo bepalen. Je bent eigenlijk de hele weg bezig met bijremmen. En je evenwicht bewaren, want dat is nog best een uitdaging in bochten en over hobbels. En wat gaan ze snel die husky’s.

De route gaat over sneeuwvlaktes en door de bossen rond Alta, echt een prachtige omgeving. Toen het eenmaal mijn beurt was om in de slee te liggen, heb ik daar ook zeker wel van genoten.

winter noord noorwegen
Tijdens husky sledetocht (© Desiree van Oeffelt)

Bij terugkomst op de lodge ging het anker uit en werden de honden teruggebracht naar hun hokken waar ze konden gaan genieten van het zonnetje. Wij kregen ondertussen uitleg over het reilen en zeilen op de husky lodge en mogen nog wat aandacht schenken aan de honden. Daarna hebben we nog wat gedronken en nagepraat bij het vuur in de lavvu. Meer informatie over de husky tochten vind je hier: https://holmenhusky.no/en/daytours/dog-sled-tour


Rendier-sledetocht

Een leuke activiteit met bijvoorbeeld kinderen is een rendier sledetocht maken. Destijds hebben wij een relaxte sledetocht gemaakt via het Tromsø Friluftsenter, zij bieden dit niet meer aan. Tegenwoordig kun je dit soort tochten boeken bij “Tromsø Arctic Reindeer“. Daar krijg je dan ook de kans om de 300 rendieren op hun farm te voeren.

winter noord noorwegen
Rendier sledetocht (© Raymond Franken)

Tromsø by night

Tromsø is een grote plaats waar het tot de late uurtjes druk is op straat. Gewapend met fototoestel en statief zijn wij een avondje op stap geweest aan de rand van de stad. Met name de brug en de ijszeekathedraal zijn gewilde fotografie onderwerpen.

winter noord noorwegen
IJszeekathedraal in Tromsø (© Desiree van Oeffelt)

Lees hier alle verhalen en reistips over Noorwegen


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer