Een inspirerende reis door de Noorse fjorden start in Ålesund

Door Maartje Bevers

Wat voel ik me gelukkig dat ik weer naar het mooiste Europese land mag reizen. De Noorse fjorden al zoveel over gelezen en gezien. De foto’s dan van andere passionele reizigers. Ik vraag me af zou het net zo mooi zijn als de Lofoten, Vesterålen, Senja en Sommarøy, waar Edwin en ik vorig jaar een rondreis maakten. Als je onze foto’s van vorig jaar (bijvoorbeeld: reisverslag Senja 2018) hebt gezien, dan denk je dat dat bijna niet mogelijk is. Nou, laat je verwonderen want ook dit jaar was iedere dag fantastisch, af en toe net een sprookje. En wat hebben we veel gezien en meegemaakt.

Deze rondreis maakten we met Pharos Reizen, waarbij we kozen voor telkens een verblijf van twee of drie nachten per bestemming, zodat we ook de omgeving goed kunnen opsnuiven en wandelingen kunnen maken op dit mooie stukje van de aardbol. Benieuwd geworden wat we deze week hebben gedaan, gezien en ervaren? Lees dan snel verder.

Dag 1: Amsterdam – Ålesund

Wij hadden Rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam met KLM naar Ålesund. De weersvooruitzichten waren niet al te best maar we gingen ervoor. In Ålesund aangekomen viel het weer alleszins mee, mijn tip is dan ook laat je niet leiden door de weer app.

Vliegend boven Ålesund konden wij al het mooie natuurwonder van de fjorden aanschouwen. Vanuit de lucht zagen we ook echt dat de fjorden vanuit de zee in ontelbare vertakkingen het land doorkruisen. Nergens in de wereld is de kustlijn zo sterk gestructureerd als hier in Noorwegen. De oevers van de fjorden meegerekend, tel je in totaal de imposante lengte van ruim 25000 kilometer. De kustlijn van noord naar zuid bereikt in totaal de lengte van 2532 kilometer. De kust bestaat uit duizenden scheren, bewoonde en onbewoonde eilandjes en de vele kleinere fjorden. Zes grote fjorden kom je tegen tussen Stavanger en Kristiansund. Om je een beeld te geven onderstaand een korte omschrijving:

 1. De Boknafjord, deze fjord ligt bij Stavanger.
 2. De Hardangerfjord ligt tussen Stavanger en Bergen op de hoogte van het plaatsje Leirvik.
 3. De Sognefjord, deze hebben we bezocht tijdens deze roadtrip. Onze verhalen lees je ook op Mountainreporters. Deze fjord liggen ten noordwesten van Bergen in het Sognedal.
 4. De Nordfjord ligt topografisch gezien boven de Sognefjord tussen Bergen en Ålesund.
 5. De Storfjord ligt bij het gezellige provinciestadje Ålesund, de eerste stop tijdens onze rondreis langs de fjorden.
 6. De Romsdalfjord, de noordelijkste fjord van het gebied de Noorse fjorden ligt bij Kristiansund.

Ålesund

Van de stadjes die wij hebben gezien in het Noorse fjordengebied is Ålesund wel het meest vriendelijke en sfeervolle provinciestadje. Het ligt prachtig op drie verschillende eilanden Hessa, Norvoy en Aspoy aan de zee. Deze zijn door bruggen met elkaar en aan het vasteland verbonden. Bijzonder is dat de bruggen echt bij het landschap horen en daardoor niet het natuurlijke landschap aantasten.

Wij waren hier ten tijde van Den Norske Matfestivalen, een vierdaagse culinair festival

Het in Jugendstil gebouwde stadje, ademt de sfeer van de vorige eeuw. Iedere dag is er een vismarkt. Ålesund staat bekend om de kabeljauw en deze kun je zelfs vers van de vissersboot kopen. Wij waren hier ten tijde van Den Norske Matfestivalen, een vierdaagse culinair festival.

Uitzicht op Ålesund vanuit ons hotel. Foto: Edwin Hagenouw

Dat betekent gezellig aan de haven allerlei specialiteiten uit de streek proeven en kopen. Voor ons was het een gezellige verrassing. Het festival vindt jaarlijks plaats in de periode tussen eind augustus en begin september.

Al flanerend langs de leuke terrasjes en de statige huizen gebouwd rondom het water hebben wij een heerlijke middag gehad. Restaurants zijn er in alle categorieën. Wil je lekker eten in de betere (vis)restaurants op vrijdag of zaterdag dan raden we je aan op tijd te reserveren. Op zondag is dat niet nodig, dan zijn wel veel restaurants gesloten maar is er bij de geopende etablissementen genoeg plaats.

Wat is er verder te doen in Ålesund

 • Beklimming van de stadsberg Aksla. Deze toornt met zijn top hoog uit boven de stad. Wat wij minder aantrekkelijk vinden is het verrassende ontwerp van het restaurant op de top. Het past totaal niet bij de stijl van de prachtige art nouveau stadje aan het water. De berg kun je beklimmen vanuit het stadspark met een trap van 418 treden. Ook is het mogelijk er met de auto of het stadstreintje naartoe te rijden.
 • Fietsen naar de Sukkertoppen. Ongeveer zes kilometer fietsen. De wandeling naar. Sukkertoppen is ongeveer 2,5 uur in totaal. Als je op de top bent en naar links kijkt zie je de man in de berg!
 • Kajakken tussen de vele eilandjes door in de fjord
 • Fietsen over de Atlanterhavsveien, ook wel Atlantic Road genoemd, tussen Molde en Kristiansund. Ongeveer een klein uur rijden van Ålesund kom je op de hoogte van Molde op het mooiste stukje van deze weg. fietsen kun je huren in Molde. Het bijzondere van dit acht kilometer lang gedeelte van de R64 is dat je over bruggen van eiland naar eiland fietst en op een gegeven moment kom je voor je gevoel aan het einde van Noorwegen en sta je in het middelpunt van de zee. Bij storm raden wij het af om hier te gaan fietsen. Je waait dan letterlijk van je fiets.
 • Vanuit Ålesund kun je ook een dag cruisen naar de Geirangerfjord.

Dag 2: Runde

Op dag twee van onze mini-roadtrip zijn wij afgereisd naar Runde, het eiland van de vogels. Eigenlijk zou dit voor ons een fietsdag worden, maar vanwege de harde wind, windkracht 6-7, hebben we die ochtend onze plannen gewijzigd. We liepen het hotel uit en waaiden letterlijk van de pier af. Het scheepswrak van een Nederlands VOC schip voor de kust heeft bekendheid gebracht aan Runde, maar de echte trekpleister is de rijkdom aan de flora en fauna. Je vind hier prachtige zeevogels zoals zeearenden, Jan van Genten en papegaaiduikers.

Maartje geniet van de Noorse fjorden

Vanaf Ålesund is het een halfuurtje rijden naar Sulesund waar vandaag de boot 36 keer per dag vertrekt naar Hareid. Reserveren is dus niet nodig. Vanaf Hareid volg je de R61 naar Runde. De route alleen al is geweldig om te ervaren. Prachtige vergezichten over de eilanden die verbonden met elkaar zijn met bruggen passend bij het landschap.

Prachtige bruggen verbinden de eilanden
Prachtige mysterieuze beelden

Op de parkeerplaats bij de start van de wandeling op Runde is nog een toilet. De tocht kun je in totaal in 2,5 uur lopen, met de klok mee of er juist tegenin. Je laatste proviand kun je inslaan bij camping Goyskin waar je voorbij komt op weg naar het wandelpad. Met een geleend broodmes en een beetje fantasie maakten we hier een heerlijke sandwich voor de lunch en voor onderweg. Dit is een prachtige picknickplaats.

Een volle rugzak, een windjack en … sneakers

Wij hadden de rugzak vol zitten met voldoende water en eten. Een waterdicht windjack en goed waterdicht wandelschoeisel met profiel zijn echt onmisbaar op deze route. Zoals we weten kan het weer tijdens een wandeling in de ongerepte natuur snel en onverwacht omslaan. Helaas hebben wij de wandeling op onze sneakers moeten lopen, want de wandelschoenen waren nog niet gearriveerd. Die zaten in de reistas, die door een vergissing van KLM een dag later arriveerde in ons hotel.

Onderweg op Runde

We hebben het er goed vanaf gebracht, met enigszins natte voeten. Op een deel van wandelpad liggen loopplanken en wandelstenen. Het grootste deel wandel je echt in de pure natuur. Wij gingen met droog weer en zicht naar boven en binnen een mum van tijd kwamen we in een mysterieus mistlandschap terecht. We hoorden de vogels, maar konden de veel mooie vogels die daar leven tegen de steile rotswanden en de indrukwekkende kliffen niet zien.

Laaghangende wolken boven Runde.

Het einde van de wereld

Door de laaghangende wolken liepen we voor ons gevoel aan het einde van de wereld. Het bijzondere is dat je dit gevoel ook kunt hebben als je zover kunt kijken als mogelijk is. De wandeling naar beneden naar de vuurtoren hebben wij niet gedaan door de zware mist en de steeds slechter begaanbare paden. We moeten echt een keer terug. Om de ruige kliffen en bijzondere zeevogels te kunnen zien. Opnieuw een mooie bestemming voor onze groeiende bucketlist. Binnenkort meer over onze intense roadtrip langs de fjorden van Noorwegen.

Alle foto’s: copyright Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media


Alles over rondreizen naar Noorwegen lees je hier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.