Advertentie

Askja Reizen

Fietsen en wandelen langs de Flåmbaan

Door Sandra de Moor

Een van de indrukwekkendste treinroutes van Europa is de Flåmsbana Scenic Railway ofwel: de Flåmbaan. Tussen de plaatsjes Flåm en Myrdal is een uniek treintraject aangelegd waarbij je in ongeveer twintig kilometer dwars door de prachtige natuur naar beneden rijdt. Het is het steilste baantje van Europa.

flam baan
de vallei waar de flambaan door heen slingert.

Het Myrdal: het beginpunt

Myrdal ligt aan de spoorlijn Oslo – Bergen en ligt op een hoogte van 866 meter. Hier begint de 20,2 kilometer lange reis naar het plaatsje Flåm. Je kunt de treinreis het hele jaar door maken want het treintje rijdt ook gewoon in de winter.

Een magische mooie treinrit van 20 km. lang en tevens enorm steil

De Flåmsbana in het kort

Een treinreis met de Flåmspoorlijn wordt door veel mensen gemaakt: ongeveer 600.000 mensen per jaar reizen met dit unieke treintje. Het leuke is dat je een heel groot hoogteverschil aflegt en dwars door de unieke natuur reist waar je met de auto nooit kunt komen. Het ritje naar beneden duurt ongeveer een uur waarbij de trein bij diverse stationnetjes stopt.

Een paar leuke feiten op een rijtje: De Flåmbaan is twintig kilometer lang, het duurde twintig jaar om gebouwd te worden en het traject heeft maar liefst twintig tunnels.

Wandelen & fietsen langs de Flambaan

Wist je dat je de Flåmbaan heel goed kunt combineren met wandelen of fietsen? Er is een wandeltraject wat bij het laatste deel van de rit begint en eindigt bij Flåm aan het Sognefjord.

flambaan
credits: visitflam.com

Je kunt per treintje naar boven, van Bergen naar Flåm en dan per bus of taxi naar de Osterbo Berghut waarvandaan je kunt vertrekken. Dit is een wandeling naar Vassbygdi,  waarbij je de laatste twintig kilometer van het traject doet in ongeveer zes uur. Deze wandeling kan je het beste doen in juni, juli en augustus.

Doe je dit per fiets, dan volg je de Rallar road, een oude fietsroute dwars door de Flam vallei. Een absoluut hoogtepunt is de Myrdalsberget, waar de route in een weg van eenentwintig haarspeldbochten naar beneden slingert. Halverwege de vallei is de Berekvarm kloof. Voor meer informatie kun je het beste informeren bij het Flåm informatiecentrum.

flambaan en het dorpje flam
wandelen en fietsen in de omgeving van Flam

Tip: wil je met je eigen fiets naar beneden, boek dan een Flåm-Myrdal ticket met een plekje voor je fiets. Fietsen zijn ook te huur bij de Rallar Road fietsverhuur in het centrum van Flåm, vlakbij het station.

Wil je meer lezen over deze unieke treinreis? Bezoek dan de site van het verkeersbureau van Noorwegen: VisitNorway.nl


Lees hier alle verhalen en artikelen over Noorwegen


 

Advertentie
Bergsportdag 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in