Rondreizen Europa

Een van de indrukwekkendste treinroutes van Europa is de Flåmsbana Scenic Railway ofwel: de Flambaan. 

Tussen de plaatsjes Flåm en Myrdal is een uniek treintraject aangelegd waarbij je in ongeveer 20 kilometer dwars door de prachtige natuur naar beneden rijdt. Het is het steilste baantje van Europa.

flam baan
de vallei waar de flambaan door heen slingert.

Het Myrdal: het beginpunt

Myrdal ligt aan de spoorlijn Oslo – Bergen en ligt op een hoogte van 866 meter. Hier begint de 20,2 kilometer lange reis naar het plaatsje Flåm. Je kunt de  treinreis het hele jaar door maken want het treintje rijdt ook gewoon in de winter.

Een magische mooie treinrit van 20 km. lang en tevens enorm steil!

De “Flåmsbana” in het kort

Een treinreis met de Flamspoorlijn wordt door veel mensen gemaakt: ongeveer 600.000 mensen per jaar reizen met dit unieke treintje. Het leuke is dat je een heel groot hoogteverschil aflegt en dwars door de unieke natuur reist waar je met de auto nooit kunt komen. Het ritje naar beneden duurt ongeveer een uur waarbij de trein bij diverse stationnetjes stopt.

Een paar leuke feitjes op een rijtje: De Flambaan is 20 kilometer lang, het duurde 20 jaar om gebouwd te worden en het traject heeft maar liefst 20 tunnels.

Uniek: met de Flambaan omhoog en naar beneden op de fiets of te voet

Wandelen & fietsen langs de Flambaan

Wist je dat je de Flambaan heel goed kunt combineren met wandelen of fietsen? Er is een wandeltraject wat bij het laatste deel van de rit begint en eindigt bij Flam aan het Sognefjord.

flambaan
credits: visitflam.com

Je kunt per treintje naar boven, van Bergen naar Flam en dan per bus of taxi naar de Osterbo Berghut waarvandaan je kunt vertrekken. Dit is een wandeling naar Vassbygdi,  waarbij je de laatste 20 kilometer van het traject doet in ongeveer zes uur. Deze wandeling kan je het beste doen in juni, juli en augustus.

Doe je dit per fiets: dan volg je de Rallar road, een oude fietsroute dwars door de Flam vallei. Een absoluut hoogtepunt is de Myrdalsberget, waar de route in een weg van 21 haarspeldbochten naar beneden slingert! Halverwege de vallei is de Berekvarm kloof. Voor meer informatie kun je het beste informeren bij het Flam informatiecentrum.

flambaan en het dorpje flam
wandelen en fietsen in de omgeving van Flam

Tip: wil je met je eigen fiets naar beneden, boek dan een Flam-myrdal ticket met een plekje voor je fiets. Fietsen zijn ook te huur bij de Rallar Road fietsverhuur in het centrum van Flam,vlakbij het station.

Wil je meer lezen over deze unieke treinreis? bezoek dan de site van het verkeersburo van Noorwegen: VisitNorway.nl


Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook:

 • Adembenemde noorse landschappen
  Reisverslag Noorwegen: spectaculaire rondreis door hooglanden en fjorden
  Spectaculaire rondreis door hooglanden en...
 • Allemansrecht: alles over wildkamperen in Scandinavië
  Allemansrecht: 'wildkamperen' in Scandinavië Door Ilse...
 • camper
  REISVERSLAG: Met een hippie camper door de Noorse fjorden
  Hei, se hva en kul...
 • Op de torpedofiets door de heuvels
  Een hiker op de fiets, zoekend naar de Sami-cultuur in Noorwegen
  Een hiker op de fiets,...

 

SNP Natuurreizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in